5 tips til deg som skal leie bolig

5 tips til deg som skal leie bolig

Leiemarkedet er hetere enn noensinne! Tenk deg om før du undertegner, lyder det klare rådet fra FINNs boligekspert.

Er du på jakt etter en hybel, leilighet eller bolig å leie? Akkurat nå er det rift om boliger til leie, spesielt i de store studentbyene som Oslo, Trondheim og Bergen. Prisene går opp og standarden går ned, noe som gjør at du må tenke deg om før du undertegner. Det er hvert fall tipset/rådet fra leder for FINN eiendom, Jørgen Hellestveit:

- Det er lange køer på visninger og rift om de leieobjektene som er ute og det er lett å forstå at man er villig til å skrive under på hva som helst. Uansett bolig, er mitt råd er å huske på en del ting ved inngåelse av leiekontrakt.

  • Skriv leiekontrakt med oppsigelsestid. Bruk FINNs leiekontrakt helt gratis
  • Sørg for å ha depositum på egen konto i ditt navn (depositumskonto)
  • Dokumenter eventuelle feil eller mangler ved boligen ved innflytting
  • Meld fra til huseier om eventuelle reparasjoner, utbedringer - det er ikke ditt ansvar
  • Husk at strømregning ofte kommer utenom husleie, ta dette med i beregningen
  • Jørgen Hellestveit

    - DRA PÅ VISNING: Produktdirektør på FINN eiendom, Jørgen Hellestveit, anbefaler de som skal leie å alltid dra på visning, eller få noen man stoler på til å gjøre det, før man underskriver leiekontrakt. Det kan spare deg for mange problemer senere. (Foto: Caroline Roka/FINN)

Gå gjennom leiekontrakten

For å gjøre leieprosessen enklest mulig, har FINN utarbeidet en gratis, digital leiekontrakt i samarbeid med Forbrukerrådet, som sikrer rettighetene både til utleier og den som leier. Selv om du feks. bare skal dele rom i fellesskap, er det nemlig smart å ha kontraktsfestet leieforholdet med hverandre.

- Alle leietakerne i et kollektiv bør underskrive kontrakten, hvis ikke vil den som har underskrevet stå ansvarlig alene. FINNs digitale kontrakt er enkel å fylle ut og ligger tilgjengelig på boligannonsene, sier Hellestveit.

Du kan også søke etter rom i bofellesskap på FINN.

Forbrukerrådets tips for et ryddig leieforhold

Hvis en av partene i et leieforhold krever det, skal det alltid settes opp en skriftlig kontrakt. En kontrakt bør alltid inneholde informasjon om:

  • husleiens størrelse
  • om det skal være depositum
  • eventuell tilleggsbetaling for strøm og vann
  • hvilke rom et leieforhold omfatter
  • oppsigelsesfrist


Les mer om dine rettigheter som leietaker hos Forbrukerradet.no.

  • Gratis uteleiekontrakt Illustrasjon

    TILBUD TIL FINN-BRUKERE: I utleieannonsene på FINN får du muligheten til å signere en gratis digital leiekontrakt, som er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet.

Gjør research før du drar på visning

Før du drar på visning kan det også være lurt å sjekke ut hva som er vanlig å betale i husleie i de områdene du er interessert i å bo. Ofte kan det være heftig drakamp om de mest attraktive boligene. Ifølge Hellestveit kan det derfor være lurt å tilby referanser for å overbevise utleierne at du er den en rett leietaker.

  • Lag gjerne også en CV om deg selv, som utleier kan få. Det gir ekstra trygghet for den som skal leie ut, sier Jørgen Hellestveit i FINN.

«Bolig ønskes leid»-annonser har blitt populært

En annen måte å overbevise utleier på er selv å legge ut en bolig ønskes leid-annonse på FINN. Dette har blitt en populær måte å vise fram personligheten sin på overfor mange utleiere. Mange bruker humor, som har gitt stor suksess, sier Hellestveit. En som har fått erfare at denne taktikken kan lønne seg, er Egil Olav Kristoffersen (27) fra Tromsø som i april 2019 søkte etter leilighet i Asker eller Bærum.

«Hei, og gratulerer. No har du muligheita te å få din egen nordlending i kjellarn, på loftet eller i lavvoen i hagen», åpnet han med i annonsen. Kort tid etter begynte telefonen å ringe. Jeg har tidligere prøvd å annonsere «etter boka», men da fikk jeg så vidt svar – kun et par henvendelser. Etter at jeg la ut den nye annonsen på Bolig ønskes leid for et døgn siden er den blitt lest 5.000 ganger på FINN – og tilbudene bare strømmer på, sa Egil Olav i april til iTromsø.