Slik finner du det beste billånet - kjapt og enkelt

Nå er det enklere enn noensinne å få full oversikt over hva bilkjøpet vil koste deg.

Mange nordmenn tegner billån gjennom forhandleren når de kjøper ny bil, men det er ikke alltid den rimeligste løsningen.

Derfor har FINN nå gjort det enklere å finne frem til det billigste billånet for deg - med sin nye søkemotor.

Slik fungerer FINNs søkemotor for billån:

  • Klikk deg inn på billånsiden til FINN Økonomi
  • Fyll ut de enkle skjemaene med noen få klikk
  • Få tilbud fra opp til tre forskjellige banker tilpasset din situasjon
LETTFATTELIG: Ved hjelp av noen få klikk i et enkelt skjema, kan du få tilbud fra opptil tre banker og velge billånet som er gunstigst for deg.

Ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank kan det være penger å spare på sjekke med flere banker før man tar opp billån.

- Før du takker ja til lån fra en bilforhandler bør du sjekke at renten for eksempel ikke spretter opp etter to år, eller at det er høye etableringsgebyr.

- Søker du billån i banken din kan de se på historikken din og du stiller med et sterkere forhandlingskort med tanke på pris på lånet (renten), samtidig er renten du får i banken ofte mer forutsigbar ved at renten kun endres ved generelle renteøkninger.

Bør du slå billånet sammen med boliglånet?

Mange lånekunder velger å slå billånet inn i boliglånet fordi det ofte har lavere rente og rimeligere kostnader enn et separat billån.

Tvetenstrand sier å slå sammen disse to lånene kan fungere for mange, men advarer mot to potensielle fallgruver:

1. Ikke la billånet løpe for lenge:

- Selv om man slår billånet sammen med boliglånet, så bør man fortsatt behandle det som et separat lån. Hvis et separat billån ville hatt en varighet på fem år, bør du tenke at du skal betale ned den ekstra gjelden på den samme tiden.

- Et boliglån har mye lengre løpetid, så hvis du ikke er disiplinert, så risikerer du å betale i 20 år for en bil, som du kanskje ikke har lenger, sier hun.

2. Tenk deg om to ganger, hvis du har flytteplaner:

Tvetenstrand anbefaler ikke å slå billån og boliglån sammen, hvis du vurderer å bytte bolig eller du er i posisjon hvor ting kan skje som gjør at du kan ha behov for å refinansiere, f.eks vannlekkasjer, bytte av tak, eller andre dyre ting som er vanlig å låne opp til.

- Har du bakt inn et billån som du ikke har betalt ned, så påvirker det hvor mye egenkapital du har tilgjengelig i forbindelse med huskjøpet. Derfor ville jeg kun vurdert å slå lånene sammen, hvis jeg hadde god egenkapital i boligen i utgangspunktet og lite lån, sier hun.

Enklere å sjekke markedet for billån

Produktsjef i FINN økonomi, Marianne Heier Larsen, tror mange setter pris på å få hjelp i jungelen av lånetilbydere.

- Det første tilbudet er ikke alltid det beste. Ta deg tid til å sjekke med flere banker gjennom en søknad, så får du svar fra flere banker og kan enkelt takke ja til den du foretrekker. Da vet du at du har fått gode betingelser.

- Med dette søkesystemet hjelper vi brukerne våre med å spare både tid og penger, sier hun.

Prøv FINNs søkemotor for billån her!

Ekstra verktøy for å hjelpe med bilsalget

I tillegg til søkemotoren for billån, har FINN utviklet en billånskalkulator og tjenesten "FINNs pristips" for å hjelpe både kjøpere og selgere med bilsalget.

- Billånskalkulatorene gir deg en oversikt over hva lånet koster deg. Det er ikke alltid like enkelt å forstå når bankene presenterer sine tilbud i reklamer.

- Pristips er et godt verktøy når du skal selge bilen din. Da bruker vi annonsene på Finn.no til å gi et godt prisbilde på hva du kan forvente å få solgt bilen for. Det hjelper deg med å sette rett pris, sier Heier Larsen.