9 ting du bør sjekke hvis du skal kjøpe brukte bildekk

Fem gode tips til dekkskift

Mange tror at vinterdekk med dypere spordybde uansett er best. Slik er det ikke. Vinterdekk er best på vinterføre med snø og is. Sommerdekk er beste på regn og tørr asfalt. Det er tid for å legge om til sommerdekk. Her kommer de fem viktigste tipsene til ditt dekkskifte.

Her kommer de fem viktigste tipsene til ditt dekkskifte

1) Det er viktig å skifte bildekk

Mange tror at vinterdekk med dypere spordybde uansett er best. Slik er det ikke. Vinterdekk er best på vinterføre med snø og is. Sommerdekk er beste på regn og tørr asfalt. I tillegg gir sommerdekk lavere driftstoff-forbruk og mer behagelig kjøring. Husk å sjekke dekktrykk for å bedre prestasjonen til dekkene og redusere drivstofforbruk og utslipp. Info om dekk og mønsterdybde finner du hos NAF.

2) Det er viktig å rengjøre dekkene

Vask vinterdekkene før du setter de bort, ellers risikerer du nedsatt veigrep neste vinter. If Skadeforsikring har gode tips om dette:

  • Hvis dekkene ikke får en grundig vask kan både friksjonsevnen til dekket og mykheten til gummien bli unødvendig svekket", sier teknisk sjef Vidar Brustad i If.
  • Få bort asfalt, salt og kjemikalier som har festet seg på dekket og felgen. Det finnes spesialbørster for dette, men du kommer langt med en gammel oppvaskbørste. Mange bruker oppvaskmiddel for å gjøre jobben. Du får også egnede vaskemidler på bensinstasjonen eller hos bilrekvisitabutikken, sier han.

Brustad peker på at felgene lett korroderer, så det er viktig å få renset og tørket disse godt. Daglig leder i Dekkimportørenes forening, Jon Erik Ludvigsen, sier det er veldig viktig å skylle bort alle rester av såpe og sterke avfettingmidler som mange bruker på felgene. Bruk masse rent vann, hvis ikke blir du ikke kvitt alle kjemikaliene. Da vil de tære på felg og gummi gjennom flere måneder. Hvis du bruker høyttrykksspyler, hold litt avstand – og aldri fullt trykk. Dekkene er ikke laget for å tåle høytrykkspyler på kort hold, sier Ludvigsen.

Les mer om:

3) Dekkene bør lagres mørkt, tørt og kjølig.

Hvis de blir utsatt for sollys, vil det framskynde aldringen av dekket. Flere undersøkelser viser nå at brukte dekk klarer seg bra i test mot nye, forutsatt at de er blitt lagret riktig. Det beste er å lagre dem på felg, hengende. De kan også stables liggende hvis de er på felg.

4) Bruk dekkskifte til å skape gode holdninger blant de unge

  • Unge bilførere er innvolvert i alt for mange skader. Ved å involvere barna i dekkskiftet har du en mulighet til å skape gode holdninger uten å virke formanende og belærende.
  • Tenåringene kan læres opp i viktigheten av å rengjøre dekkene gjennom å få gjøre jobben og tjene noen penger på det.
  • Dekkvask er en jobb det er mulig å sette ut til litt eldre barn og tenåringer som ønsker å tjene noen kroner, tipser Sigmund Clementz i If.
  • Yngre barn vil ha glede av å hjelpe med et dekkskift og det gir en fin anledning til å få en fin samtale om trafikksikkerhet.
  • Med 10-11-åringen går det for eksempel an å snakke om hva som er forskjellene på sommerdekk og vinterdekk og hvorfor man må skifte mellom sesongene. Hos eldre tenåringer, som snart kanskje skal øvelseskjøre med L bakpå bilen, kan litt mer avanserte temaer passe. Bremselengder, vannplaning og ulike egenskaper mellom piggfrie dekk og piggdekk kan være noe å prate om, foreslår Clementz.

Sjekk at du er riktig forsikret og om du kan spare flere tusenlapper på rimeligere forsikring!

Det går fort å se over forsikringene dine og de fleste kan finne et bedre tilbud ved å sammenligne flere selskaper. Husk også å sammenligne dekningene. Se hvem som kan tilby deg bilforsikring på FINN. Få oversikt over forsikringstilbydere og hva de kan tilby.