Kjøpekontrakt for bil på 1-2-3

Kjøpekontrakt for bil på 1-2-3

Å skrive kjøpekontrakt for bil kan høres vanskelig ut. Det er faktisk mange som ikke skriver kontrakt ved kjøp og salg av bil. Det er ikke lurt. Her har vi samlet noen tips som hjelper deg å gjøre et ryddig og trygt bilkjøp.

Her har vi samlet noen tips som hjelper deg å gjøre et ryddig og trygt bilkjøp.

Bare 4 av 10 skriver kjøpekontrakt når de skaffer seg bil

Det er faktisk mange som ikke skriver kontrakt ved kjøp og salg av bil. Det er ikke lurt. Uten en skriftlig avtale ender ofte et bilsalg med krangel. Selger har opplysningsplikt, og kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold. Det er vanlig å legge inn forbehold om at bilen selges «som den er», men dette betyr ikke at selger er fritatt alt ansvar. Dersom kjøper oppdager at det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger, eller om bilen er i betydelig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å forvente, kan selger bli holdt ansvarlig. En kjøpekontrakt formaliserer ansvaret mellom kjøper og selger og gjør at begge parter kan føle seg trygge på at handelen går smertefritt.

FINN har lansert digital kjøpekontrakt for bil

Tidligere var eneste mulighet for å inngå kjøpekontrakt å printe ut en PDF for signering. FINN har gjort det enklere for både selger og kjøper av bil ved å lansere en digital kjøpekontrakt. På denne måten går kontraktskrivingen mer smidig og begge parter kan oppbevare kontrakten enkelt digitalt. Dersom du vil lage en egen kjøpekontrakt for bil, er det noen punkter som må være med for å gjøre den dekkende.

Kontraktens innhold

Informasjon om kjøper og selger:

  • Som i alle andre kontrakter skriver begge inn navn, adresse, telefonnummer og gjerne e-post i skjemaet.

Informasjon om kjøretøyet:

  • En kontrakt er detaljert og oversiktlig, og skal selvfølgelig inneholde bilens merke, type, årsmodell og registreringsnummer. Fyll også inn når den ble registrert for første gang, hvor mange kilometer den har gått og hva slags utstyr og tilbehør som medfølger. I skjemaet skal selger også beskrive eventuelle skader og reparasjoner, og om det er feil eller mangler kjøper må vite om. Det er også viktig å informere om det er heftelser på bilen, når den sist var til EU-godkjenning og om det er betalt årsavgift.

Tilleggsopplysninger:

  • Dersom årsavgiften ikke er betalt er det viktig å få inn i en kontrakt hvem som skal betale den. Når det gjelder omregistreringsavgiften er det vanligvis kjøper som betaler denne, så presiser dette i kontrakten for å unngå uenighet i ettertid.

Betaling og levering:

  • Husk å ikke overlevere bilen til kjøper før hele summen er mottatt. Hvis kjøper har lån med sikkerhet i bilen, må det slettes når den skal selges. En salgsmelding fylles ut av begge parter, og skal leveres til Statens vegvesen i løpet av tre dager.

Les mer om:

Sjekkliste

I tillegg til å føre en skikkelig kontrakt, har Forbrukerrådet utarbeidet en sjekkliste det kan være lurt å gå gjennom:

  • Via Skatteetaten kan du sjekke om det er betalt årsavgift på bilen.
  • Dersom bilen er pantsatt, kan du risikere å miste den. Det følger nemlig bilen, og ikke eieren. Du kan enkelt sjekke dette i Brønnøysundregisteret.
  • Dobbeltsjekk at selgerens legitimasjon stemmer overens med vognkortet. Hvis du overfører penger til en som ikke eier kjøretøyet, risikerer du å ikke få bilen – og tape penger. Send en tekstmelding til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret.
  • Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den. Statens Vegvesen tilbyr også kjøretøyopplysninger via SMS.
  • Det er viktig å prøvekjøre bilen før du signerer kontrakten, og du bør også gjennomføre en test hos et autorisert verksted.
  • Undersøk også om det fortsatt er garanti på den. Dette kan gi deg gratis reparasjon, og generelt sett bedre rettigheter enn det loven gir.

Finansieringshjelp

Før du kommer så langt at du skal skrive en kjøpekontrakt for bil, må du undersøke hvordan du skal finansiere kjøpet. Dersom du ikke har oppsparte midler som dekker prisen, kan du via FINN få tilbud om billån fra flere partnere – slik at du kan velge det tilbudet som passer deg best.

Et annet alternativ som kan hjelpe deg er å refinansiere kredittkort eller forbrukslån. Dette kan gi deg lavere rente enn du har i dag, eller lenger nedbetalingstid og dermed lavere månedsutgifter.