Derfor bør du alltid bruke digital kjøpekontrakt når du handler bruktbil

Derfor bør du alltid bruke digital kjøpekontrakt når du handler bruktbil

Interessen for kjøpekontrakt fra FINN motor har skutt i været. Vet du ikke hva du har signert på, kan dette skape problemer i ettertid. Eirik M. Håstein i FINN motor sier de har samarbeidet med Forbrukerrådet for å utvikle en kontrakt som gir best mulig sikkerhet for alle.

Publisert 12. september 2019 kl. 14.10

Interessen for en digital kjøpekontrakt fra FINN motor har skutt i været. Bare på annonser for bruktbiler har bruken økt fra 70 - 80 signerte kontrakter per måned i 2016 til 120 signerte kontrakter per dag i 2019. Stadig flere som kjøper og selger fremkomstmidler ser verdien av å ha en digital kjøpekontrakt, sier produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein. Alle FINN-brukere som kjøper bruktbil fra en privat annonsør får muligheten til å tegne en slik digital kjøpekontrakt rett fra/via FINN-annonsen. Det inkluderer blant annet bil, båt og motorsykkel.

Slik bruker du FINNs digitale kjøpekontrakt:

  1. Digital kjøpekontrakt opprettes av enten kjøper eller selger direkte fra annonsen. Du finner en rød knapp rett under "send melding" som tar deg videre til kontraktsskjema.

  2. Etter at du klikker på knappen må du godkjenne vilkår slik at kontrakten kan bli lagret. Deretter kommer du til kontrakten som er ferdig utfylt. FINN henter inn alle data fra annonsen og plasserer de på rett plass i kontrakten.

  3. Det neste du skal gjøre er å invitere din motpart til kontrakten, bli enig om pris og signere. Alt skjer digitalt.

Advokat Peter Skarbøvig, som er en av drivkreftene bak nettstedet Biladvokaten, sier en digital kjøpekontrakt er en enkel forholdsregel, som reduserer risikoen for et bomkjøp av bil kraftig. Vet du ikke hva du har signert på, kan dette skape problemer i ettertid. For eksempel om selgeren skriver i en kontrakt at en bil selges som reparasjonsobjekt, og man som kjøper ikke får klargjort i kontrakten hva som menes med dette, kan det bli vanskelig for kjøperen å pårope at bilen har diverse feil og mangler dersom man oppdager dette i etterkant.

Samarbeider med Forbrukerrådet

Produktdirektør Eirik M. Håstein i FINN motor sier de har samarbeidet tett med Forbrukerrådet for å utvikle en kontrakt som gir best mulig sikkerhet for både kjøper og selger.

Hvis man ikke har skrevet kontrakt vil en eventuell tvist basere seg på en ord-mot-ord sak, som er svært vanskelig å løse. Med kontrakten vår, som er gratis, kan både kjøper og selger av en bruktbil være trygg på at de har valgt en god kontraktsmal som ivaretar dem begge. Det er også derfor vår kontraktsmal er stemplet godkjent av Forbrukerrådet. Vi jobber tett med dem om denne løsningen. Når en digital kjøpekontrakt er underskrevet får både kjøper og selger av bruktbiler tilsendt et e-signeringsbevis, som en dokumentasjon på signaturens gyldighet. Dette kan også brukes i forbindelse med eventuelle tvistesaker eller forbindelse med utbetaling av billån.

Undertegner du digital kontrakt får du også hjelp til å sende inn melding til Statens vegvesen om eierskifte av kjøretøyet.

Populære bruktbiler på FINN: