Digital kjøpekontrakt er lurt

Derfor bør du alltid bruke digital kjøpekontrakt når du handler bruktbil

Sjekk hvordan du enkelt (og gratis) kan sikre deg mot kostbare bomkjøp.

Publisert 12. september 2019 kl. 14.10

Biladvokaten: Interessen for FINN motors digitale kjøpekontrakt har skutt i været.

-Bare på bilannonser har bruken økt fra 70 - 80 signerte kontrakter per måned i 2016 til 120 signerte kontrakter per dag i 2019. Stadig flere som kjøper og selger fremkomstmidler ser verdien av å ha kontrakten digitalt, sier produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein.

Alle FINN-brukere som kjøper fremkomstmidler fra en privat annonsør får muligheten til å tegne en slik kontrakt rett fra/via FINN-annonsen. Det inkluderer blant annet biler, båter og motorsykler.

-Kontrakten fylles automatisk ut med detaljer fra annonsen, og signeres med en digital signatur. Den er like bindende som en kontrakt på papir.

-Fordelen er at du slipper penn, papir, printer og scanner for å få fullført avtalen, sier Håstein.

LES OGSÅ: Fem viktige tips til deg som skal kjøpe bruktbil

Slik bruker du FINNs digitale kjøpekontrakt:

Digital kjøpekontrakt opprettes av enten kjøper eller selger direkte fra annonsen. Du finner en rød knapp rett under "send melding" som tar deg videre til kontraktsskjema.

Etter at du klikker på knappen må du godkjenne vilkår slik at kontrakten kan bli lagret. Deretter kommer du til kontrakten som er ferdig utfylt. FINN henter inn alle data fra annonsen og plasserer de på rett plass i kontrakten.

Det neste du skal gjøre er å invitere din motpart til kontrakten, bli enig om pris og signere. Alt skjer digitalt.

Det er også noen forskjellige tilleggsprodukter du kan bestille inne i løsningen. Blant annet får alle bilkjøpere tilbud om 1 måned bilforsikring uten kostnad.

Advokat Peter Skarbøvig, som er en av drivkreftene bak nettstedet Biladvokaten, sier en kontrakt er en enkel forholdsregel, som reduserer risikoen for et bomkjøp kraftig

- Vet du ikke hva du har signert på, kan dette skape problemer i ettertid. For eksempel om selgeren skriver i kontrakten at bilen selges som reparasjonsobjekt, og man som kjøper ikke får klargjort i kontrakten hva som menes med dette, kan det bli vanskelig for kjøperen å pårope at bilen har diverse feil og mangler dersom man oppdager dette i etterkant.

LES OGSÅ: 7 ting du bør sjekke hvis du skal kjøpe brukt elbil

Samarbeider med Forbrukerrådet

Produktdirektør Eirik M. Håstein i FINN motor sier de har samarbeidet tett med Forbrukerrådet for å utvikle en kontrakt som gir best mulig sikkerhet for både kjøper og selger.

-Hvis man ikke har skrevet kontrakt vil en eventuell tvist basere seg på en ord-mot-ord sak, som er svært vanskelig å løse. Med kontrakten vår, som er gratis, kan både kjøper og selger være trygg på at de har valgt en god kontraktsmal som ivaretar dem begge.

-Det er også derfor vår kontraktsmal er stemplet godkjent av Forbrukerrådet. Vi jobber tett med dem om denne løsningen.

Se hvilke båter som er til salgs på FINN akkurat nå!

Når den digitale kontrakten er underskrevet får både kjøper og selger tilsendt et e-signeringsbevis, som en dokumentasjon på signaturens gyldighet.

Dette kan også brukes i forbindelse med eventuelle tvistesaker eller forbindelse med utbetaling av billån.

Undertegner du digital kontrakt får du også hjelp til å sende inn melding til Statens vegvesen om eierskifte av kjøretøyet.

Dette kan du gjøre hvis du angrer på bruktkjøpet:

Dersom du har kjøpt en bruktbil, som du mener har mangler du ikke hadde grunn til å forvente og kan dokumentere dette, har du flere muligheter ifølge advokat Peter Skarbøvig:

Retting av mangler: Selger må få utbedret skadene for selgers regning og risiko.

Omlevering: Selger må ta bilen i retur og levere en annen tilsvarende bil. Dette er mest aktuelt hvor det er kjøpt av en forhandler.

Prisavslag: Selger må levere tilbake noe av kjøpesummen tilbake til kjøper

Heving: Selger får bilen tilbake og kjøper får pengene tilbake

Erstatning: Selger må dekke kjøpers økonomiske tap.

- Det er viktig at man som kjøper tar ting i riktig rekkefølge. Kjøper må først undersøke og få dokumentasjon for sitt krav. Deretter må det reklameres til selger og fremsettes et krav.

Dersom kjøper retter bilens feil, før selger gis anledning til å reparere eller undersøke selv kan kjøperen ha mistet sine rettigheter, sier Skarbøvig.