Åtte tips du aldri bør glemme når du tar opp båten for vinteren

Åtte tips du aldri bør glemme når du tar opp båten for vinteren

Er du slepphendt, kan det koste deg dyrt når sommeren kommer, sier båtmekaniker Christine Tybring-Torsk.

Publisert 31. oktober 2019 kl. 15.38

Hver høst tar tusenvis av norske båteiere opp sin båt til vinterlagring, men ikke alle er like nøye med et skikkelig vedlikehold. Det kan koste dem unødig mye tid og penger når neste sommer kommer, advarer båtmekaniker Christine Tybring-Torsk. Det verste som kan skje når et vinteropplag er over og våren kommer, er at man oppdager at det er noe galt med motoren, fordi man ikke har hatt den på service. Det har jeg sett skje med flere. På sommeren kan det være lang ventetid på nye deler eller ny motor. I tillegg til kostnadene, risikerer man at man ikke får brukt en båt på en hel sesong, sier hun.

Tybring-Torsk anbefaler at du følger disse tipsene når du tar opp båten før vinteropplag:

  1. Spyl vekk groingen før den rekker å tørke: Gjør dette med en gang du har tatt opp båten. Da går den mye lettere vekk enn om du venter til våren. Bruk høytrykkspyler med en konsentrert rotorstråle.

  2. Send motoren på service hvert år: Jevnlig service minsker faren for større problemer senere. På service bytter de blant annet oljefilter og smører styrevaier, og kjører motoren gjennom ferskvann for å få ut saltvannet. Har du stor båt med innenbordsmotor, kan du evt. få en fagperson til å gå over båten der den er.

  3. Vask båten: Gå over båten innvendig med svamp og en båtsåpe før vinteren. Det gjør arbeidet lettere når du skal rengjøre en båt før du setter den på vannet neste sommer.

  4. Husk frostvæske i motoren: Har du ikke på frostvæske i motoren før du setter vekk båten før en vinter, kan det oppstå sprekker. Det finnes flere forskjellige typer frostvæske til båt, som ikke bør blandes.

  5. Husk å tømme septik- og vannsystemene: - Det er viktig å tømme båtens septik- og vannsystem før vinterlagring. Hvis man er sikker på hvordan dette gjøres, er det noe man kan ordne selv. Er man usikker, bør man alltid spørre om råd før man begynner. Spør også om hvilken frostvæske man bør bruke båtens vannsystemer, siden man ofte ikke får ut alt vannet. Det er viktig at man her bruker en frostvæske, som ikke er giftig for mennesker, sier Tybring-Torsk.

  6. Sett båten til vinterlagring under tak eller presenning: - Båten bør alltid stå slik at du ikke får mye regn eller snø inn i den om vinteren. Det reduserer slitasjen.

  7. Koble fra batteriet: - Batteriet bør alltid kobles fra og tas ut av en båt mellom hver sesong. Sørg for at det er fulladet når du setter det til vinterlagring, og oppbevar det på et sted som er tørt og frostfritt.

  8. Rydd ut av båten: Puter og annet inventar kan være utsatt for jordslag under vinteropplag. Det kan derfor lønne seg å oppbevare disse på et tørt sted.

Jeg anbefaler at du spør en proff om råd før du starter, eller lar verkstedet gjøre dette, så du ikke risikerer feil bruk.

Høysesong for båtkjøp

Mange benytter sommeren og høsten til å kjøpe båt via FINN. I 2018 førte det gode været til at det ble gjort over 700 000 søk etter Askeladden, som er det mest populære båtmerket på bruktmarkedsplassen. På plassene bak fulgte båter fra produsentene Yamarin, Uttern, Finnmaster og Nordkapp.

Produktdirektør på FINN motor, Eirik M. Håstein, anbefaler alle potensielle båteiere å ta kontakt med selger for å sjekke motor og båtens tilstand med egne øyne, i tillegg til at man skriver en ordentlig kjøpekontrakt når man kjøper. Han trekker frem FINNs digitale kjøpekontrakt som et godt eksempel på dette. Den er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet og tilbys alle som kjøper og selger båt privat. Hvis du bruker FINNs digitale kjøpekontrakt forvandler vi annonsen til en ferdig utfylt kontrakt som du kan signere digitalt. Da slipper du penn, papir, printer og scanner.

Drømmer du om båt? Få oversikt over tilbud på båtlån fra flere banker. Bruk kalkulatoren vår for å se hva et båtlån vil koste deg i måneden.

Båter til salgs på FINN

Se flere på FINN.no