Slik gjør du klar båten for sesongen

Slik gjør du klar båten for sesongen

Noen få enkle grep på din båt, før sjøsetting, kan spare deg for store utgifter. Det er mye man enkelt kan gjøre selv når man skal gjøre klar en båt, men motoren bør man sende inn til service hver høst. Her en en oversikt som er enkel å følge.

Båtmekaniker Christine Tybring-Torsk (26) ved AB Marine AS har i ti år hjulpet tusenvis av nordmenn med å gjøre deres båt klare for sommersesongen. Hun mener noe av det viktigste man kan gjøre for å ta vare på båten sin, er å gi den en grundig gjennomgang hvert år, samt sende motoren på service – før man sjøsetting.

Motoren er viktig

Det er mye man enkelt kan gjøre på egenhånd når man skal klargjøre en båt, men motoren bør man sende inn til service hver høst. Jeg ser at det er en del som dropper dette fordi de er gniene med pengene, men det lønner seg i lengden, sier båtmekanikeren. Når noe først går galt med motoren, så kan det bli dyrt å reparere, og ofte bryter motoren sammen om sommeren. Da kan resten av en båtsesong bli ødelagt fordi det kan være lang leveringstid på en ny motor. Du risikerer å være uten motor i flere måneder.

Båtførere bør selv ta ansvar for å sjekke at motorene har nok olje ved hjelp av peilepinne, før de setter sin båt på sjøen, sier Christine. I tillegg er det viktig å sette et båtbatteri til lading, slik at man ikke går tom for strøm. Mens hun anbefaler at du alltid sender båtmotoren til service hos fagfolk, forsikrer Christine om at du lett kan ta resten av vårpussen av en båt selv, spesielt hvis du har en plastbåt. Trebåter krever litt ekstra stell, så er du usikker på hvordan du skal behandle dem, bør du sjekke med noen som er spesialist før du går i gang. For plastbåter er det stort sett vask, polering, voks og bunnstoff som du gjelder, sier hun.

  • Poleringsmaskin i bruk på båt

    BRUKER POLERINGSMASKIN: En poleringsmaskin gir ekstra godt resultat på båtpussen, ifølge båtmekaniker Christine Tybring-Torsk.

Husk sikkerhetsutstyret

Før du legger ut på sjøen er det viktig å sjekke at lanterner og annet utstyr for sikkerhet fungerer som det skal. Sjekk om tau, fendere eller annet utstyr trenger å byttes ut. Ekstra viktig er det å sjekke at redningsvester er i god stand og at du har nok vester til de som skal være med på tur, sier Christine.

De 4 mest populære Cabincruiser på FINN:

Båtmekaniker Christine Tybring-Torsk viser hva du bør gjøre før du setter båten på sjøen.

Bruk digital kjøpekontrakt

I 2018 førte det gode været til at det ble gjort over 700 000 søk etter Askeladden, som er det mest populære båtmerket på bruktmarkedsplassen. På plassene bak følger båter fra produsentene Yamarin, Uttern, Finnmaster og Nordkapp. Produktdirektør i FINN Motor, Eirik Håstein, anbefaler alle potensielle båtkjøpere å ta kontakt med selger for å sjekke motor og båtens tilstand med egne øyne, i tillegg til at man skriver en ordentlig kjøpekontrakt i forbindelse med salget.

  • Eirik Håstein

    SJEKK BÅTEN NØYE: Produktdirektør i FINN Motor, Eirik Håstein, anbefaler alle potensielle båtkjøpere å ta kontakt med selger for å sjekke motor og båtens tilstand med egne øyne. (Foto: Caroline Roka/FINN)

Kjøpekontrakt og reklamasjonsrettigheter:

Hvis du bruker FINNs digitale kjøpekontrakt forvandler vi annonsen til en ferdig utfylt kontrakt som du kan signere digitalt. Da slipper du penn, papir, printer og scanner. Du får også 30 dager gratis forsikring fra IF og kan registrere båten i småbåtregisteret med kun ett klikk, sier han.

  • Hvis du kjøper en båt av en båtforhandler har du alltid 5 års reklamasjonsrett i henhold til forbrukerkjøpsloven, i tillegg til eventuell garanti som forhandler eller produsent stiller.

  • Kjøper du av en annen privatperson har du 2 år reklamasjonsrett i henhold til kjøpsloven. Du har imidlertid en undersøkelsesplikt når du handler, for at loven skal hjelpe deg.

Brukt RIB til salgs på FINN

Se flere på FINN.no