5 tips til deg som skal kjøpe båt

5 tips til deg som skal kjøpe båt

Når du skal kjøpe båt er det mange ting å huske på som må sjekkes. Her får du 5 tips fra båtekspert og FINN motor.

Båtreparatør Marius Gjølstad ved Marineservice Oslo, som reparerer båter, anbefaler folk å ta med en brukt båt til test hos et verksted før de kjøper, på samme måte som en NAF-test for biler.

Ferske båtkjøpere bør følge denne sjekklisten:

 1. Ikke kjøp for gammel bruktbåt

  Det har skjedd mye på båtfronten de siste 15-20 årene. Man bør også sjekke om det er en båt som har vært tatt opp hvert år, eller om den har ligget på sjøen året rundt. Har den ligget på sjøen hele året øker dette slitasjen.

 2. Sjekk båten nøye

  På plastbåter bør man for eksempel være oppmerksom på akterspeilet. Er det nye plater der kan det være satt på for å skjule en sprekk.

 3. Servicehistorikk

  Spør alltid om båtens servicehistorikk, og be selger legge frem dokumentasjon. Ta båt og motor med på en sjekk hos fagmann før du kjøper.

 4. Sjekk seter og interiør

  Sjekk om seter og annet interiør kan byttes ut med universelle løsninger hvis noe går i stykker. Har produsenten en spesiallagd integrert løsning, er disse ofte dyrere å bytte.

 5. Forskriftsmessig utstyrt

  Sjekk at en brukt båt er forskriftsmessig utstyrt med lanterner. Reglene for riktig lanternebruk finner du hos Redningsselskapet.

Dine reklamasjonsrettigheter:

 • Hvis du kjøper av en båtforhandler har du alltid 5 års reklamasjonsrett i henhold til forbrukerkjøpsloven, i tillegg til eventuell garanti som forhandler eller produsent stiller.

 • Kjøper du av en annen privatperson har du 2 år reklamasjonsrett i henhold til kjøpsloven. Du har imidlertid en undersøkelsesplikt når du handler, for at loven skal hjelpe deg.