Ekstrautstyr som gjør at båten holder seg i verdi

Ekstrautstyr som gjør at båten holder seg i verdi

For deg som skal kjøpe bruktbåt kan du spare mye penger på å tenke over hva slags ekstrautstyr du trenger, og hva du ikke trenger i en båt. En kartplotter kan være gull verdt hvis du ofte beveger deg i ukjent farvann, men er kanskje mindre viktig hvis du stort sett beveger deg i det samme området hver gang.

Det er ikke bare skrog og motor som er viktig når nordmenn vurderer å kjøpe seg en båt. Avhengig av størrelsen på båten, finnes det mange muligheter til å oppgradere både innredning og de tekniske hjelpemidlene på båten med ekstrautstyr. Det merkes også i bruktannonsene på FINN.no.

Hos oss er en klassisk Landstedsbåt/Skjærgårdsjeep og Daycruiser som dominerer og det er disse det selges flest av gjennom vår plattform, sier Eirik Håstein, produktdirektør for FINN Motor. Hvis man her tenker på båtutstyr som gjør at båten holder seg i verdi, og hva som gjør den attraktiv ved videresalg, så er brukerne på FINN ofte ute etter ting som for eksempel solseng, toalett, ankervinsj, Garmin (kartplotter) og lignende.

Tenk over hva du trenger

Håstein mener de som skal kjøpe bruktbåt kan spare mye penger på å tenke over hva slags ekstrautstyr de trenger, og hva de ikke trenger, i en båt. En kartplotter kan være gull verdt hvis du ofte beveger deg i ukjent farvann, men er kanskje mindre viktig hvis du stort sett beveger deg i det samme området hver gang. Et annet eksempel er at det ofte er veldig praktisk med toalett ombord, særlig om man er glad i å dra på langtur, eller har med seg barn.

  • Produktdirektør i FINN Motor, Eirik Håstein

    - MYE Å SPARE: Produktdirektør i FINN Motor, Eirik Håstein, sier det kan lønne seg å høre om det er mulig å få med henger til en “pakkepris” når man kjøper brukt båt. (Foto: Caroline Roka/FINN)

Baugpropell gir ekstra trygghet

Båtreparatør Marius Gjølstad ved Oslo Marine Service sier til FINN at baugpropell er blant ekstrautstyr det har blitt stor interesse for de siste årene. Baugpropellen gjør det enklere å manøvrere en båt i sakte fart, og lettere å legge til ved brygger. En slik propell kan, ifølge Gjølstad, koste flere tusen kroner å montere i etterkant. Det kan derfor være lurt å sjekke om en bruktbåt du ser på allerede har dette på plass. Vi møter ofte mange ferske båtførere som ikke har erfaring med å være til sjøs. Da gir en baugpropell ekstra trygghet, fordi det kan spare en båt for skader.

De som er på jakt etter sin første båt, må også tenke på hvordan de skal få fraktet båten til vannet og på hvordan de skal lagre den om vinteren.

Sikkerhetsutstyret du må ha

Kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet, Lars Mosby Enger, sier sikkerheten bør stå i høysetet når du ferdes til sjøs. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva som følger med en båt. Utstyr som brannslukker, dregg og gassalarm er et must. I mindre båter er utstyr som øsekar, årer, åregafler og dregg viktig utstyr, i tillegg til brannslukningsapparat, som bør følge med båten, sier Mosby Enger. Jo mer sikkerhetsutstyr du kan få med, jo bedre er det. I litt større båter vil VHF, kartplotter og AIS være utstyr som trekker opp helhetsinntrykket. Dette er utstyr som gjerne koster mange tusenlapper å kjøpe og få installert i ettertid. Sjekk også at en kartplotter har oppdaterte kart.

Populære Landstedsbåt/Skjærgårdsjeep på FINN:

Sjekk muligheten for «pakkepris» med båthenger

Mange velger å investere i egen båthenger, som båten kan stå på når den ikke er på vannet. Produktdirektør for FINN Motor, Eirik Håstein, anbefaler deg å sjekke med selger om det er mulig å kjøpe bruktbåt og henger samlet, når du tar den i øyesyn. Mange som selger båt er villige til å la deg kjøpe både båt og båthenger til en «pakkepris», og det kan bety at det er penger å spare. Pass bare for all del på at du har sertifikat til å kjøre bil med båthenger, råder Håstein.

De 10 mest populære båtmerkene på FINN:

Diverse Utstyr til båt på FINN torget

Se flere på FINN.no