Vest er viktig - slik sjekker du den!

Vest er viktig - slik sjekker du den!

Sommeren er høysesong for å kose seg på sjøen og i båten. Derfor er det viktig å sjekke at det er redningsvester om bord og at de holder mål før man kaster loss. En redningsvest er en rimelig investering i sin egen og familiens sikkerhet.

Sommeren er høysesong for å kose seg på sjøen og båten, men med den økte trafikken stiger også antallet båtulykker. Derfor er det viktig å sjekke at det er redningsvester om bord og at de holder mål før man kaster loss, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet. Oppblåsbar redningsvest bør sjekkes hvert år. Men en tradisjonell redningsvest, padlevest og seilervest trenger også en sjekk. Å bruke redningsvest kan være forskjellen på liv og død, men dessverre sjekker de færreste redningsvesten sin jevnlig.

Slik sjekker du oppblåsbare vester

28 prosent av alle voksne nordmenn eier en oppblåsbar redningsvest, ifølge tall fra Ipsos MMI. Under den årlige sjekken bør du kontrollere at den oppblåsbare lungen (der luft fylles) er hel og holder på luft, at CO2-patronen er hel og at cellulosetabletten ikke er brukt eller har gått ut på dato. Hvor ofte en oppblåsbar redningsvest bør skiftes ut med en ny avhenger av både bruk og oppbevaring. Ved jevnlig bruk bør oppblåsbare redningsvester byttes ut etter rundt ti år. Ved tøffere bruk kan det være at den bør byttes før. Det er best å oppbevare den tørt, og ta den med hjem fremfor å la den ligge i båten og være utsatt for fuktighet over vinteren også videre, sier Krangnes.

  • Oppblåsbar redningsvest

    SJEKK PATRONEN: Hvor ofte en oppblåsbar redningsvest bør byttes ut, avhenger av bruk og oppbevaring.

Slik sjekker du andre typer vester

Tradisjonelle redningsvester, padlevester og seilervester trenger også en sjekk. En redningsvest av den gode, gamle typen fungerer selvsagt også godt på sjøen. Etter bruk i saltvann må redningsvester skylles i ferskvann. Ta også en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk at flyteelementene ser ok ut. Er du i tvil, kan du spørre en forhandler eller besøke en redningsskøyte i nærmiljøet ditt.

Livsviktig forskjell

I 2015 ble det påbudt med egnet flyteutstyr i båter med lengde under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. Og den en klassisk redningsvest med krage, er blant de sikreste. Dersom du er uheldig og faller i sjøen, sørger redningsvesten med krage for at du blir snudd riktig vei, selv om du har mistet bevisstheten. Den holder deg også flytende, slik at du sparer energi. Denne anbefales også til små barn og de som ikke er svømmedyktige. Med hjelp av en fløyte og sine sterke farger skal den også gjøre det lettere for eventuelle letemannskaper å se/høre og finne deg.

En automatisk oppblåsbar redningsvest snur deg også riktig vei når den blåses opp. Men denne vesten krever vedlikehold årlig. En seilervest holder barnet flytende, men snur ikke barnet riktig vei, noe som kan være forskjellen på liv og død. En riktig vedlikeholdt oppblåsbar redningsvest kan derfor være et bra alternativ når de større barna vil ut av en klassisk, oransje redningsvest, ifølge Redningsselskapet.

De 10 mest populære båtmerkene på FINN:

  • Redningsvest til hund

    REDNINGSVEST TIL HUND: Også våre firbente venner har egne redningsvester de kan bruke i båt.

Voksne menn må bli flinkere til å bruke vest

Barn, ungdom og kvinner er generelt flinkere til å sikre seg selv enn voksne menn, sier Krangnes i Redningsselskapet. Menn over 40 år er dessverre overrepresentert på ulykkesstatistikken til sjøs. Vi oppfordrer alle til å tenke på egen sikkerhet når de er ute i båt – husk at det er mange som er glad i deg, sier Krangnes. Dersom du har barn i båten er det veldig viktig å bytte ut redningsvester med andre i riktig størrelse og vekt, etter hvert som barna blir større.

Brukte redningsvester på FINN

Redningsvester kan være litt dyre, men de må ikke være nye for å fungere godt. Å kjøpe en brukt redningsvest kan spare deg for mye penger, og så lenge du sjekker at den er i orden (sjekk lungen, CO2-patronen og cellulosetabletten i oppblåsbare flytevester, og flyteelementene, sømmer, stropper og spenner på de klassiske redningsvestene) før du overtar/kjøper den, så kan du gjøre et kupp til familien.

Det er for tiden mange annonser for redningsvest, padlevest, seilervest, og oppblåsbar redningsvest FINN, noe som gjør det enkelt å finne den rette modellen. En redningsvest er en rimelig investering i sin egen og familiens sikkerhet. Vi er derfor glade over å se at så mange hvert år kjøper og selger redningsvester i løpet av sommeren og oppfordrer alle til å tenke sikkerhet til sjøs, sier PR- og informasjonsansvarlig i FINN.no, Kristine Eia Kirkholm.

  • Kristine Eia Kirkholm, kommunikasjonssjef i FINN

    BER FOLK TENKE PÅ SIKKERHETEN TIL SJØS: Kristine Eia Kirkholm, kommunikasjonssjef i FINN, oppfordrer båteiere til å sjekke om de trenger flere redningsvester i båten i sommer.

De 5 mest populære Seilbåt/Motorseiler på FINN:

Skjærgårdsjeep og Landstedsbåt til salgs på FINN

Se flere på FINN.no