Nå er det kult å kjøpe julegavene brukt

Nå er det kult å kjøpe julegavene brukt

Julegavene trenger slett ikke komme rett fra butikken for at de skal bli en suksess. Ifølge ekspertene burde flere få øyene opp for å legge brukte skatter under treet.

Jeg er stor fan av å gi bort ting som er brukt. Selv er jeg veldig musikkinteressert, og har laget en adventskalender med brukte vinylplater. Jeg har også gitt bort brukte klær hvor jeg har gjort noen små endringer slik at klærne skal få et unikt preg, sier skikk og bruk-ekspert og trendguru, Per Sundnes. Han blir tydelig engasjert når det er snakk om å gi bort brukte gaver. Sundnes handler julegaver hele året, og velger ut ting til menneskene han er glad i, som han vet de vil sette pris på. Liv og lære må henge sammen, så jeg synes det absolutt er innafor å kjøpe brukt. Vi forbruker nok som det er, og jeg har tro på at det er de små tingene i hverdagen som monner. Før jul kan man for eksempel avtale innad i familien at alt skal være brukt. Da sparer man både lommeboken, miljøet og har mulighet til å finne helt unike gaver, fortsetter han.

Per Sundnes´ topp tre bruktfavoritter:

 1. Brukt vinylplate.
 2. Retro design, som kopper, vaser og lysestaker.
 3. Bøker, ofte bare lest en gang.

Nylig kjøpte Sundnes små gaver og kostymer brukt til bonus-barnebarna sine i forbindelse med Halloween, men til jul blir det oftest en miks mellom brukt og nytt. Jeg vet hvem som får helt ståpels av å få noe brukt i gave, og de fleste vet hvem dette gjelder i sin familie og vennegjeng. Jeg fryder meg når jeg kommer over gode bruktkjøp, og ofte kan man jo ikke en gang se at det brukt, som ski eller annet sportsutstyr. Kunst er også fint å gi i gave. Det finnes veldig mange muligheter, sier han.

Vil utjevne forskjeller

Hjemme hos miljøterapeut, blogger og firebarnsmor, Elin Johannessen, er det hyppig innpakking og utdeling av gaver. Med fire barn i alderen to til syv år blir det mange bursdager og andre gaver i løpet av året. Jeg har alltid vært glad i gjenbruk til meg selv, men det har vært en terskel å gi brukte gaver til andre. Etter å ha studert folkehelsearbeid og lært hva sosiale forskjeller i samfunnet gjør med helsa til hele befolkningen, har jeg blitt bevisst alt som opprettholder forskjellene. Barnebursdager er et eksempel, hvor vi vet at enkelte unger ekskluderes som følge av forventningspress og økonomien til foreldrene. Kan vi som samfunn bli mer vant til å gi brukte gaver, vil terskelen for å delta senkes. Og med så mange leker som flyter rundt i norske hjem i dag, er det fint å kunne bytte, sier hun.

Elin Johannessens topp tre bruktfavoritter:

 1. Turutstyr.
 2. Brettspill.
 3. Lego, hever alltid stemingen ett par hakk.
 • NY TREND: Blogger og trebarnsmamma Elin Johannessen startet en ny trend i nabolaget da hun ba om brukte gaver til en barnebursdag. Foto: Privat

  NY TREND: Blogger og trebarnsmamma Elin Johannessen startet en ny trend i nabolaget da hun ba om brukte gaver til en barnebursdag. Foto: Privat

Les mer om:

Ønskeliste på FINN

En undersøkelse FINN har utført i forbindelse med brukte julegaver, viser at fire av ti stiller seg positive til å få brukte gaver til jul, mens kun 16 prosent stiller seg negative, ifølge PR- og informasjonsansvarlig i FINN, Kristine Eia Kirkholm. Hun forteller at man enkelt kan lage seg en ønskeliste på FINN, som du kan dele med familie og venner. Slik går du fram:

 • Logg deg inn eller opprett en bruker på FINN.
 • Trykk på «Min FINN», deretter på «Favoritter». Legg inn ønskelister med ulike navn, enten for deg selv eller barna.
 • Trykk på det lille hjertet på de ulike annonsene for å legge dem inn i de ulike listene. Om gjenstandene blir solgt og annonsen utløper innen noen kjøper dem til deg, så kan man også legge ved en huskelapp, som beskriver detaljert hva du ønsker deg, slik at de du deler listen med kan lete etter liknende gjenstander.
 • Du kan dele listen med andre på FINN, eller ved å kopiere lenken og maile den til familie og venner.
 • UNIK MULIGHET: En av fordelene ved å kjøpe brukte julegaver, er muligheten til å få tak i noe unikt som ingen andre har.

  UNIK MULIGHET: En av fordelene ved å kjøpe brukte julegaver, er muligheten til å få tak i noe unikt som ingen andre har.

En annen løsning er å legge ut liste på sosiale medier og skrive for eksempel: «I år ønsker jeg meg bare brukte julegaver». Å kjøpe en julegave fra FINN Torget kan gi mulighet til å gi en mye dyrere gave enn man egentlig har budsjett til fordi den koster en brøkdel av den opprinnelige prisen. Moren min fant for eksempel et nydelig dukkehus på FINN, som hun kjøpte til datteren min. Da hadde hun allerede sjekket hva det kostet i butikkene, og hun fikk det brukt for en tredjedel av butikkprisen, forteller Kirkholm.

Ba om brukt til barnebursdag

Elin Johannessens erfaring med å gi bort brukte gaver har kun vært positiv. I fjor ga søsteren min og jeg bare brukte gaver til hverandre og familiene. Vinglass, retro bilder, kostymer til ungene, spill og bøker var noe av det som lå under treet, forteller hun. Da hun ba også om å få brukte gaver til en barnebursdag – noe som ga veldig god respons og startet en ny trend i nabolaget. Men hun anbefaler at man avklarer på forhånd at det er greit å gi brukte gaver.

 • BYTTE GAVER: Barn vokser fort fra både klær og leker, så hvorfor ikke bytte isteden for å kjøpe nytt hver gang? Foto: Shutterstock

  BYTTE GAVER: Barn vokser fort fra både klær og leker, så hvorfor ikke bytte isteden for å kjøpe nytt hver gang? Foto: Shutterstock

De minste bruker sparkebuksa to ganger før den er for liten. De eldste vil kanskje gjerne overta telefonen du har lyst til å bytte i en ny modell. Tiden er overmoden for å fokusere på kvalitet kontra billige produkter, produsert av underbetalte mennesker i et samfunn langt mindre privilegert enn vårt. Søppelberget vokser, og gjenbruk er en av nøklene til en bedre verden for oss alle, mener firebarnsmoren, som i år tenker å benytte seg av gavelisten på FINN. Kanskje jeg også tør å utvide mottakerlista over de som skal få gjenbruksgaver i år, sier hun.

Denne saken er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og FINN.

Trenger du gavetips? Sjekk disse sakene:
- Til Kaffeelskeren
- Til Den lekne
- Til Hun-som-har-alt
- Til Kidsa
- Til Friskusen
- Til Legobyggeren
- Til folk som "ikke ønsker seg noe liksom"