4 viktige tips til studenter som skal leie bolig

4 viktige tips til studenter som skal leie bolig

Klar for å flytte hjemmefra? Da bør du lese dette.

Publisert 30. september 2019 kl. 11.28
 1. Hvis en av partene i et leieforhold krever det, skal det alltid settes opp en skriftlig kontrakt. En kontrakt bør alltid inneholde informasjon om:

  - husleiens størrelse

  - om det skal være depositum

  - eventuell tilleggsbetaling for strøm og vann

  - hvilke rom leieforholdet omfatter

  - oppsigelsesfrist

 2. Bor man i et kollektiv, bør alle leietakerne underskrive kontrakten. Hvis ikke vil den som har underskrevet stå ansvarlig alene.

 3. Dokumenter eventuelle skader på leiligheten før innflytting. Det kan hindre utleier i å kreve erstatning av deg for skader du ikke er skyld i.

 4. Sørg for at et eventuelt depositum betales inn til en egen depositumskonto i ditt (leietakers navn). Verken du eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egen hånd.

Les mer om dine rettigheter som leietaker hos Forbrukerradet.no.

(Kilde: forbrukerradet.no)

Klare råd fra FINN sine eksperter

Jakten på en perfekt studentbolig kan ofte bli hektisk, og mange ungdommer er usikre på hva de bør gjøre for å unngå problemer i et leieforhold. Tenk deg om før du undertegner, lyder det klare rådet fra produktdirektør på FINN eiendom, Jørgen Hellestveit:

Her kan du finne hybler til leie på FINN.

– Veldig mange som skal leie sin første bolig ser mest på annonsert månedsleie når man velger ut boliger man er interessert i. Det er likevel mange andre kostnader som påvirker et boforhold. Et eksempel på dette kan være at beliggenheten på en bolig gjør at du slipper å kjøpe månedskort på bussen. Der kan du fort spare mange hundrelapper i måneden, sier Hellestveit.

– Jeg anbefaler heller ikke å inngå leiekontrakt uten at man selv har sett boligen, eller i det minste fått noen man stoler på til å se den i forkant, sier han.

For å gjøre leieprosessen enklest mulig, har FINN utarbeidet en gratis, digital leiekontrakt i samarbeid med Forbrukerrådet, som sikrer rettighetene både til utleier og til leietaker. Selv om du bare skal dele rom i bofellesskap er det smart å ha kontraktsfestet et leieforhold med hverandre. FINNs digitale kontrakt er enkel å fylle ut og ligger tilgjengelig på boligannonsene, sier Hellestveit.

Gjør research før du drar på visning

Før du drar på visning kan det være lurt å sjekke ut hva som er vanlig å betale i husleie i de områdene du er interessert i å bo. Ofte kan det være heftig drakamp om attraktive studenthybler. Ifølge Hellestveit kan det derfor være lurt å tilby referanser for å overbevise utleierne at du er den rette leietakeren.

På FINN kan du søke å leie innenfor flere boligobjekter. Som hybler, rekkehus, enebolig e.t.c. Hva med å se etter noe spennende av utleie på Andre?

«Bolig ønskes leid»-annonser har blitt populært

En annen måte å overbevise utleierne på er selv å legge ut en bolig ønskes leid-annonse på FINN. Dette har blitt en populær måte å vise fram personligheten sin på overfor mange utleiere. Mange bruker humor, som har gitt stor suksess, sier Hellestveit. En som har fått erfare at denne taktikken kan lønne seg, er Egil Olav Kristoffersen (27) fra Tromsø som i april 2019 søkte etter leilighet i Asker eller Bærum.

«Hei, og gratulerer. No har du muligheita te å få din egen nordlending i kjellarn, på loftet eller i lavvoen i hagen», åpnet han med i annonsen. Kort tid etter begynte telefonen å ringe. Jeg har tidligere prøvd å annonsere «etter boka», men da fikk jeg så vidt svar – kun et par henvendelser. Etter at jeg la ut den nye annonsen for et døgn siden er den blitt lest 5.000 ganger på Finn – og tilbudene bare strømmer på, sa Egil Olav i april til iTromsø.