Helle Eiborg (28): - Derfor kjøper jeg kun brukte julegaver i år

Helle Eiborg (28) : - Derfor kjøper jeg kun brukte julegaver i år

Å gi bort brukte ting i julegave bidrar til å bruke ressursene bedre, I tillegg synes jeg gavene blir mer personlig enn om man stresser gjennom et kjøpesenter. Ved å handle brukt sparer 28-åringen flere tusenlapper og miljøet.

En fersk undersøkelse utført av Opinion på vegne av FINN torget viser at to tredeler av nordmenn er positive eller nøytrale i til å gi brukte julegaver. En av de ivrigste er Helle Eiborg (28) fra Oslo, som til daglig jobber som prosjektleder i UNICEF. Hun startet med å gi bort brukte julegaver for flere år siden, og i år har hun satt seg som mål å kun kjøpe brukte gaver. En av de viktigste grunnene til at Helle kjøper brukte julegaver, er at hun ønsker å bidra til en mer bærekraftig ressursbruk av hensyn til miljøet.

Å gi bort brukte ting i julegave bidrar til å bruke ressursene bedre, og tingene får lenger levetid. I tillegg synes jeg gavene blir mer personlig enn om man stresser gjennom et kjøpesenter. Jeg bruker lang tid på å lete etter noe som passer til personene jeg skal gi gaver til, sier hun.

Les mer om: Derfor er brukte julegaver minst like bra som nye

  • FASTE SØK: Helle bruker faste søk på FINN for å hjelpe seg med å finne de rette brukt-julegavene (Foto: Morten Vinje)

    FASTE SØK: Helle bruker faste søk på FINN for å hjelpe seg med å finne de rette brukt-julegavene (Foto: Morten Vinje)

Sparer mange tusenlapper
Helle gleder seg også over at det er mye å spare på å kjøpe brukt. Hun anslår at hun bruker nesten en time hver dag året rundt på FINN, på jakt etter gode tilbud. Et av hennes beste kupp er en bukse fra Norse Projects, som hun kjøpte i gave til kjæresten. Den var helt ubrukt, fordi han som eide den hadde kjøpt feil størrelse. Ny kostet den 1700, men jeg fikk den for 350 kroner. Jeg blir ofte overrasket over hvor mye jeg finner på bruktmarkedet, som er helt nytt eller nesten ikke brukt.

I min familie så har vi en felles beløpsgrense for hva vi kan bruke på julegaver til hverandre. Ved å handle brukt får jeg råd til litt ekstra gaver. Det er gøy, for meg som synes det er morsomst å gi. Fordi det er brukt, så får jeg heller ikke dårlig samvittighet med tanke på miljøet, sier hun.

Slik finner du beste bruktjulegavene

Be om ønskeliste fra alle du skal gi gave til: - Når du handler brukt er det viktig å huske at det ikke er noen bytterett. Jeg er opptatt av å gi gaver som faktisk blir brukt. Derfor pleier jeg å gi opplevelser i gave til de som ikke har noen konkrete ønsker, sier Helle.

Start forberedelsene tidlig: - Jeg pleier å starte letingen etter julegaver i starten av november. I tillegg til at man skal finne gavene, så må man beregne litt tid på postgangen, hvis man skal kjøpe en vare fra noen som bor langt unna, sier Helle.

Sjekk ratingen til selgeren: Jeg pleier alltid å se etter hva slags vurdering de jeg vil kjøpe fra har på FINN, for å gjøre meg trygg på at jeg gjør en god handel. Jeg har aldri hatt en ubehagelig opplevelse.

Bruk lagre søk-funksjonen: Hvis du bruker “lagre søk”-funksjonen på potensielle gaver eller ting du vil kjøpe, får du raskt varsel når de blir tilgjengelige på FINN.

Les mer om:

Sjekk med egne øyne hvis du skal kjøpe dyrere ting: -Jeg pleier alltid å hente selv hvis jeg skal kjøpe noe som koster mer enn 1000 kroner. Da har du mulighet til å se etter skader, og eventuelt prøve å prute ned prisen.

Se etter kvalitetsgjenstander: - FINN er en fantastisk mulighet til å finne designgjenstander som ikke lenger er å få i butikken. Servise og kule kopper er flotte gaver, det samme er smykker og tilbehør. Ser man etter merker som er kjent for god kvalitet, er sjansen god for å gjøre et godt kjøp. Til barn er treleker flotte gaver. De holder seg ofte godt, og det kan være mye å spare i forhold til nypris, sier Helle.

Du kan spare mye på å kjøpe brukt sportstøy: - Brukt tur- og sportstøy kan ofte fås til langt lavere pris enn i butikken. Se etter kjente kvalitetsmerker, som er kjent for å være slitesterke og å vare lenge.

  • GODE GAVEIDEER: Bøker, servise, treleker og designgjenstander blant gavene man kan spare mye på å kjøpe brukt istedenfor nytt, ifølge Helle. Foto (Morten Vinje).

    GODE GAVEIDEER: Bøker, servise, treleker og designgjenstander blant gavene man kan spare mye på å kjøpe brukt istedenfor nytt, ifølge Helle. Foto (Morten Vinje).

De unge er mest positive til brukt til jul
Opinions undersøkelse* for FINN viser at det særlig er de yngste delene av befolkningen som er positive til å få brukte julegaver. Hele 86 prosent mellom 18 og 29 år er positive eller nøytrale til å få brukte julegaver.

  • Brukt gavetips fra FINN: Airpods
  • Brukt gavetips fra FINN: GoPro-kamera
  • Brukt gavetips fra FINN: FWSS-lue
  • Brukt gavetips fra FINN: Blender

Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror det sterke klimaengasjementet blant ungdom er en av grunnene til at så mange nå ønsker seg brukte julegaver. Vi vet at mange unge er opptatt av hva et stort forbruk gjør med kloden vår. Ved å handle brukt kan man sikre lengre levetid på produktene og dempe presset på miljøet. Jeg tror det er en av grunnene til at vi ser en økt etterspørsel etter brukte julegaver, i tillegg til at man kan spare penger.

Opshaug Bakke oppfordrer spesielt foreldre som skal kjøpe sportsutstyr til barna om å sjekke bruktmarkedet før de handler. Barn vokser fort. Det betyr at man ofte kan finne nesten ubrukt utstyr, som ski, skøyter og sykler, på bruktmarkedet til lav pris. Tidligere undersøkelser vi har gjort, har vist at barn synes brukte gaver er vel så fine som nye, så det å kjøpe brukt til barna vil glede dem, i tillegg til at det er bra både for lommeboka og miljøet, sier hun.

*Om spørreundersøkelsen:

Gjennomført av Opinion på vegne av FINN.no blant et representativt utvalg på 1000 boende i Norge, fra 18-99 år. Feltperiode: oktober 2019.

Les mer om: