Lise Gauslaa (72): - Jeg handler brukte julegaver hele året

Lise Gauslaa (72): - Jeg handler brukte julegaver hele året

Den miljøbevisste pensjonisten endret forbruksvanene sine da hun så hvor mange brukbare ting som ble kastet. Nå oppfordrer hun flere seniorer til å gjøre det samme.

Jeg jobbet i skolen i mange år, og da ble jeg sjokkert over hvor mye klær og utstyr som ble gjenglemt og kastet. Det førte til at jeg bestemte jeg meg for å handle mer brukt for å dempe presset på miljøet. Nå leter jeg etter brukte julegaver og bursdagspresanger på FINN hele året, og elsker det, sier Lise Gauslaa (72). Istedenfor å stresse rundt på overfylte kjøpesentre, bruker hun adventstiden til å kose seg med venner, barn og barnebarn. Hun sier hun kun får positive reaksjoner når hun gir bort brukte julegaver. Barnebarna synes det er like gøy å pakke opp brukte gaver som nye. Og mye av det som legges ut på FINN, for eksempel sportsutstyr til barn, er knapt brukt. Du kan gjøre mange kupp. En gang kjøpte jeg et sett med slalåmski og støvler til barn for 600 kroner – under halvparten av det det kostet nytt. Så i tillegg til å spare miljøet, er det også mange penger å spare, sier den ivrige bruktkjøperen.

- Enkelt å handle brukt på FINN
En ny undersøkelse utført av Opinion for FINN Torget* viser at over halvparten av nordmenn (54 prosent) mellom 60 og 79 år nå er nøytrale eller positive til å gi bort brukte julegaver. Lise Gauslaa oppfordrer alle jevnaldrende til å teste FINN Torget før de går i gang med julehandlingen for alvor.

 • Søker etter brukte julegaver

  SER ETTER BRUKTE JULEGAVER HELE ÅRET: Lise Gauslaa oppfordrer flere seniorer til å handle brukte julegaver i år. (Foto: Morten Vinje)

Les mer om:

Jeg tror mange gjerne vil kjøpe brukte julegaver for å lette presset på miljøet, men er usikre på hvordan de skal gå frem. Mitt råd er å be en slektning eller venn om hjelp til å bli kjent med PC-en, smarttelefonen eller nettbrettet slik at du kommer over kneika. Du vil garantert ikke angre! Når du har kommet inn på FINN, er det lett å bla rundt i de forskjellige underkategoriene eller bare å skrive navnet på det du leter etter i søkefeltet. Jeg liker spesielt å kjøpe bruksting fra sport og friluftsliv og fra klær, kosmetikk og tilbehør i gaver, sier hun.

Elsker å gjenbruke klær
Lise Gauslaa har vært opptatt av gjenbruk av klær som genser, jakker og bukser helt siden hun som barn fikk en bunad i julegave, som moren hadde sydd selv. Den er ett av flere plagg som har gått i arv i familien.

 • Bodum blender

  Bodum blender

 • Go-Pro Kamera

  Go-Pro Kamera

Mange klær kan vare lenge. Jeg synes for eksempel det er gøy at det ene barnebarnet mitt bruker en frakk som faren brukte da han var på samme alder, sier hun med et smil. Når Lise ser etter brukte klær, pleier hun å velge kvalitetsklær i bomull eller ull, fordi hun synes disse holder seg best. Jeg liker spesielt å gi bort brukte gensere, fordi det finnes så mange i god kvalitet på bruktmarkedet. Hvis jeg en sjelden gang bommer på passform eller størrelse, prøver vi å få byttet internt i familien, sier hun.

Usikker på hvordan du handler på brukte julegaver på FINN? Her er tre enkle tips fra Lise:

 • Gjør deg kjent med PC, mobilen eller nettbrett ved hjelp av en venn eller slektning. Noen seniorsentre tilbyr også enkel datahjelp. På nettbrett og mobil kan du installere FINN-appen for enda enklere navigering.
 • Ikke vær redd for å sende meldinger med spørsmål til de som har lagt ut ting for salg på FINN. De kan hjelpe med svar på alt du lurer på om produktet.
 • Har du mulighet til å hente produktet selv, så gjør det. Da kan du sjekke tilstanden med egne øyne før du kjøper.

Les mer om:

 • Kvinne holder julegave

  GØY MED BRUKTE GAVER: - Jeg synes det er fint å minske presset på miljøet ved å gi bort brukte gaver, og barnebarna synes det er like gøy å pakke opp brukte som nye gaver, sier Lise Gauslaa. (Foto: Morten Vinje)

Mange unge ønsker seg brukte julegaver
Opinions undersøkelse viser også at brukte julegaver er svært populært blant de yngste nordmennene. Det er med andre ord ingen grunn til ikke å gi barnebarna brukt til jul i år. Hele 88 prosent mellom 18 og 29 år sier at de er positive eller nøytrale til å få brukte julegaver. Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke gleder seg derfor over at stadig flere seniorer følger opp med å julehandle på bruktmarkedet. Det store engasjementet for miljøvern og klimasaken i samfunnet er en viktig grunn til at interessen for brukte julegaver nå er større enn noensinne, blant både unge og gamle. Tidligere undersøkelser vi har gjort, har også vist at barn og unge synes brukte gaver er vel så fine som nye.

*Om spørreundersøkelsen:
Gjennomført av Opinion på vegne av FINN.no blant et representativt utvalg på 1000 boende i Norge, fra 18-99 år. Feltperiode: oktober 2019.