Amara (4) får kun brukte julegaver i år

Amara (4) får kun brukte julegaver i år

Barna blir minst like glade, og så er det bra for miljøet! Det finnes så mye bra brukt tilgjengelig, så det er en fin måte å være miljøbevisst på. I tillegg hjelper det til å redusere pengeforbruket i julen. De to i familien som gleder seg aller mest til jul er smårollingene Amara og Aziah

Søstrene Salima og Amina Breie Jobarteh og deres mor Grethe Breie er alle engasjert i miljøsaken – spesielt av hensyn til Aminas to hjerteknusere Amara (4) og Aziah (2). De har derfor blitt enige om at de denne julen kun vil gi hverandre brukte julegaver. Det finnes så mye bra brukt tilgjengelig, så det er en fin måte å være miljøbevisst på. I tillegg hjelper det til å redusere pengeforbruket i julen, som fort kan bli veldig høyt, sier Amina.

Salima tok initiativet til familiens private juleaksjon fordi hun har gode erfaringer med å kjøpe brukt via FINN Torget. Jeg har kjøpt mye brukt denne høsten, og de produktene jeg har funnet har enten vært helt nye eller så godt som. Og det til under halvparten av prisen! Tidligere har jeg kjøpt blant annet vinterstøvler og tepper til leiligheten på FINN torget. Jeg har også solgt mye klær der, sier hun.

Les mer om:

Blir like glade for brukte leker og vinterklær

De to i familien som gleder seg aller mest til jul er smårollingene Amara og Aziah. På ønskelisten står blant annet barnesykkel, sjakkbrett, lekebil, og leker som Paw Patrol og Peppa Gris - gaver som alle er til salgs på FINN torget. Mamma Amina gleder seg til å gå i gang med bruktjulegavehandlingen for alvor. Barna blir like glade for brukte gaver. Jeg vet også at man kan gjøre gode kupp på barneklær, så det er mye mulig jeg kommer til å se etter noen vinterklær til hvert av barna også, sier hun.

Oppfordrer flere seniorer til å gi brukte julegaver
En fersk undersøkelse utført av Opinion for FINN torget viser at de yngre foreløpig er mest positive til å gi brukte julegaver. Mens hele 78 prosent mellom 18 og 29 år er positive eller nøytrale til å gi brukte gaver, svarer 54 prosent av nordmenn mellom 60 og 79 år det samme.

  • Barn som leker

    BRUKTE LEKER TIL JUL: Søskenparet Amara og Azia Breie Jobarteh elsker å leke med puslespill og bryr seg ikke om det er brukte eller nye. (Foto: Morten Vinje)

Amara og Aziahs mormor, Grethe Breie, innrømmer at hun lenge var en av dem som var skeptisk til å kjøpe brukte julegaver, men snudde på grunn av miljøengasjementet. Hun oppfordrer flere seniorer til å ta en titt på bruktmarkedet. Vi kan ikke bare kjøpe nytt hele tiden. Vi må begynne å tenke annerledes og gå vekk fra bruk-og-kast mentaliteten av hensyn til de som kommer etter oss, sier hun mens hun ser på vesle Aziah.

Deler ønskelister via FINN
Alle i familien Breie Jobarteh har satt opp ønskelister på FINN, som de deler med hverandre. I tillegg har de lagret søk på favorittprodukter, slik at de får tips hvis tingen de er på utkikk etter blir lagt ut for salg. Kjøpene henter Salima, Amina og Grethe enten selv eller de får dem tilsendt via posten. Alle tror det å gi bruktgaver til hverandre kan bli en årlig tradisjon.

  • Familie som feirer jul

    STORT MILJØENGASJEMENT I FAMILIEN: Søstrene Salima og Amina Breie Jobarteh, deres mor Grethe Breie og Aminas datter Amara synes det er er gøy å vise sitt miljøengasjement ved å handle brukte julegaver til hverandre i år. (Foto: Morten Vinje)

Les mer om:

Folk reagerte da Guro (33) sa hun kjøpte brukte gaver
44 prosent av alle nordmenn svarer i Opinions undersøkelse at de er positive til å få brukte julegaver – en økning på åtte prosent fra 2018. Den samme trenden har Guro Sundsbø Møllen (33) merket. Hun har gitt bort brukte julegaver til familie og venner i ti år. Da jeg begynte ble jeg møtt med reaksjoner som «hæ, er julegaven brukt?», men nå er folk blitt mye mer åpne for det. Hensynet til miljøet er den viktigste grunnen til at jeg ønsker å gi brukte gaver. Mange nye ting blir laget under forferdelige forhold, og ofte er de pakket inn i mye unødvendig plast. Hvorfor skal vi kjøpe nytt hele tiden når det er så mye bra brukt?, sier hun.

Guro - som driver sin egen nettbutikk noia.shop og jobber som produksjonsleder på sorteringsanlegget til Fretex i Oslo - saumfarer både fysiske bruktbutikker og nettsteder gjennom hele året på jakt etter brukte gaver til blant annet datteren Malin Elina (3 1/2). Rundt 70 prosent av gavene jeg gir bort er brukte. Hjemme har jeg et skap som jeg samler opp gaver i gjennom året, det har jeg lært min egen mamma. Jeg spør ofte folk hva de ønsker seg, men ender som regel opp med å kjøpe gaver jeg mener passer personligheten deres, sier hun.

  • Guro Sundsbø Møllen

    HAR GITT BORT BRUKTE JULEGAVER I TI ÅR: Guro Sundsbø Møllen leter året gjennom etter gode gaveideer på bruktmarkedet. (Foto: Morten Vinje)

Les mer om:

Kjøper flere brukte julegaver på grunn av miljøet
Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, er ikke i tvil om at klimaengasjementet i befolkningen er en viktig grunn til at så mange nå ønsker seg brukte julegaver. Brukte gaver er nå populært også til jul. Mange er villige til å legge om forbruksvanene sine av hensyn til miljøet. Er du i tvil om hva du skal gi, så kan du få julegavetips av FINN, eller be venner og familie sende deg ønskelister, sier hun.