En av fire slurver i forbindelse med boligkjøp

En av fire slurver i forbindelse med boligkjøp

Nå anbefaler forbrukerrådgiver å stille bedre forberedt til visning og lese salgsoppgaven nøye.

Publisert 16. september 2019 kl. 12.38

FINN.no: Hver fjerde boligkjøper sier at han eller hun ikke har lest salgsoppgaven grundig, eller i det hele tatt, i forbindelse med kjøp av ny bolig. Det kommer frem i en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra FINN eiendom (se boliger til salgs på FINN nå!).

Prospektet er meglerens skriftlige vurdering av boligen som skal selges. For å slippe noen store overraskelser anbefaler fagekspertene alle å lese salgsoppgaven nøye i forbindelse med boligkjøp.

LES OGSÅ: Disse fellene bør du unngå i budrunden

Bedre forberedt

- Boligkjøperne finner stort sett all informasjon som behøves i forbindelse med kjøp i FINN-annonsen og i salgsoppgaven. Meglerne er flinke til å tilgjengeliggjøre salgsoppgaven, men det er nok enkelte boligkjøpere som kun leser det som finnes av informasjon i selve annonsen, sier salgsdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås. Han tror det kan by på misforståelser og et mangelfullt utgangspunkt før visning.

Ved å lese salgsoppgaven nøye i forkant av visning slipper man å bruke unødvendig tid på objekter som er i dårligere stand enn man har mulighet til å håndtere, og man har bedre forutsetninger for å stille megler de riktige spørsmålene.

Vær nøye på alt som koster

Forbrukerrådgiver for bolighandel i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF), Carsten Pihl, støtter Høvås sitt utsagn om at forberedelse er viktig.

- Det lønner seg alltid å stille forberedt på visning. Hvis du er i kjøpsmodus og tror du har funnet drømmeboligen bør du laste ned salgsoppgaven, og konsentrere deg om de kjedelige sidene. Hvis det eksempelvis opplyses om fuktskader eller trekk i vinduer i salgsoppgaven, vil du ikke få noen økonomisk erstatning dersom dette er noe du oppdager i etterkant av boligkjøpet, sier Pihl.

Pihl forteller at det er ulike ting man bør se etter i et salgsoppgaven. Og at det avhenger av hvilken type bolig man er på jakt etter. Men, alle boligtyper har til felles at det er viktig å sjekke de områdene i en bolig som koster mest å reparere eller endre. Som for eksempel strømanlegg, bad og kjøkken.

- Hvis du er på jakt etter en leilighet bør du blant annet være nøye på informasjonen som er tilgjengelig om fukt og eventuelle fuktskader. Dersom du er på jakt etter en enebolig eller et rekkehus er det lurt å sjekke detaljene rundt drenering, sier Pihl.

LES OGSÅ: Dette må du se etter på visning

Dyr overraskelse

I løpet av et år annonseres over 100 000 boliger til salgs på FINN. I snitt blir annonsene sett over 4000 ganger.

- Nordmenn er ekstremt opptatt av å eie egen bolig. Når hver fjerde kjøper ikke er særlig opptatt av å lese salgsoppgaven, er det en tankevekker. Dette dreier seg sannsynligvis om den største investeringen man gjør, og da er det verdt å bruke tiden på å sette seg godt inn i alle fordeler og ulemper ved en potensiell ny bolig. Det kan bli dyrt med overraskelser, sier Høvås i FINN.

«Ulempen» med å være nøye

Pihl forteller at det også kan være «ulemper» med å lese salgsoppgaven med lupe.

- I en budrunde konkurrerer man ofte med en eller flere som ikke har lest salgsoppgaven nøye. Disse vil ikke ha kalkulert inn det som eventuelt må repareres i sitt budsjett, og vil gjerne by vesentlig mer for boligen enn de som har satt seg skikkelig inn i salgsoppgaven. I slike tilfeller er det viktig å ikke by over evne, og heller gi seg mens man enda har godt buffer til å fikse det som eventuelt må pusses opp eller repareres, sier Pihl.

LES OGSÅ: Slik får du råd til hyttedrømmen