Surfejenter 3

Opplevelsesreise? Her er tipsene!

Nordmenn reiser stadig oftere på ferie for å oppleve noe mer enn avkobling i rolige omgivelser. Yoga-ferie, treningsferie, sykkelferie og mat-ferie er bare noen eksempler på ferietrender som blir stadig mer populære.

- Det er ingen tvil om at interessen for såkalte opplevelsesferier har blomstret veldig de siste årene, sier kommersiell direktør Terje Berge i FINN reise.

HER ER BERGES BESTE TIPS.

5 opplevelsesferier for enhver smak:

1. Slottsferie i Danmark

Danmark er kjent for sine mange slott. En ferie hvor du reiser fra slott til slott passer deg som er interessert i arkitektur og kultur og samtidig ønsker å bli bedre kjent med nabolandet vårt. Bestill billige flybilletter til København her.

 • Kronborg slott er et av de fantastiske byggene du kan oppleve på slottsferie i Danmark. Slottet ble bygget på 1500-tallet og ligger ca 40 min. fra København.

  Kronborg slott er et av de fantastiske byggene du kan oppleve på slottsferie i Danmark. Slottet ble bygget på 1500-tallet og ligger ca 40 min. fra København.

 • Danskene er i verdensklasse når det kommer til både smorrebrød og wienerbrød.

  Danskene er i verdensklasse når det kommer til både smorrebrød og wienerbrød.

2. Surfeferie i Spania og Portugal

Den Iberiske halvøy (Spania og Portugal) kan by på noen spektakulære surfeopplevelser for deg som liker en actionfylt ferie. Fra Baskerland nord i Spania til Faro sør i Portugal finner man en rekke surfesteder som egner seg både for profesjonelle og for nybegynnere. Her finner du flybilletter til Lisboa. Andre gode utgangspunkt for surfing er kunstbyen Bilbao eller den vakre byen San Sebastian i Nord-Spania, eller Biarritz på Atlanterhavskysten av Frankrike. Til Biarritz flyr du enkelt via Paris, eller til Bilbao via for eksempel Brussel eller Amsterdam.

 • Surfing langs kysten av den Iberiske halvøy kan være veldig sosialt og hyggelig.

  Surfing langs kysten av den Iberiske halvøy kan være veldig sosialt og hyggelig.

3. Gastronomisk ferie i Frankrike

Frankrike har en helt unik mat- og drikkekultur. Et hett tips er å besøke Loiredalen sør for Paris. På vingårdene her produseres kanskje den beste vinen i Europa. I kombinasjon med storslått natur og vakre slott kan dette være drømmeferien for deg som ønsker en gastronomisk feriereise. Loire-dalen ligger ca 3 timers kjøretur fra Paris. Her finner du flybilletter til Paris.

 • På vingårdene i Loiredalen produseres noe av de beste vinene i Europa.

  På vingårdene i Loiredalen produseres noe av de beste vinene i Europa.

 • Maten i Frankrike er i en klasse for seg.

  Maten i Frankrike er i en klasse for seg.

4. Mangfoldig ferie på Ibiza

Tross i at øya hovedsaklig forbindes med fest og morro finner du mye annet spennende å gjøre på øya. Vannaktiviteter som surfing, snorkling og dykking er helt klart noe øya leverer i tillegg kan man oppleve spektakulær natur og hippie-kultur. Her bestiller du flybilletter til Ibiza.

 • Det ukentlige hippiemarkedet Las Dalias byr på en opplevelse en ikke tradisjonelt forbinder med Ibiza.

  Det ukentlige hippiemarkedet Las Dalias byr på en opplevelse en ikke tradisjonelt forbinder med Ibiza.

5. Sykkelferie i Pyreneene

Er du av den aktive typen er sykkelferie i Pyreneene perfekt. Storslått natur og varierende landskap gjør en slik ferie til en opplevelse for livet. Å fly til Barcelona er et godt utgangspunkt for turer i Pyreneene.

 • Tenk å sykle i disse fantastiske fjellene.

  Tenk å sykle i disse fantastiske fjellene.

 • Ingenting slår følelsen av å gruse en venn i de seige motbakkene.

  Ingenting slår følelsen av å gruse en venn i de seige motbakkene.

En av fire nordmenn vil dra på opplevelsesferie

FINNs reiseguru, Terje Berge, peker på flere grunner til at opplevelsesferier blir mer populært.

Ifølge FINNs reiselivsundersøkelse 2018, oppgir 24 prosent av de spurte at de planlegger en opplevelses- eller aktivitetsferie i 2019.

– Fremdeles er det slik at de fleste planlegger sol- og badeferie, storbyferie eller norgesferie, men det er tydelig signal på at noe er i ferd med å skje med ferievanene våre, sier Berge.

Nye opplevelser overalt

I prinsippet kan du dra på opplevelsesferie stort sett overalt, så lenge du vet hvilke aktiviteter du ønsker å oppsøke. Ferieøyen Ibiza er for mange forbundet med fest og moro, men også her kan du oppsøke aktiviteter som skiller seg fra det en tradisjonelt forbinder med øya. Carina Lladó kjenner ferieøyen bedre enn de fleste nordmenn og har besøkt den mye, både i barndommen og i voksen alder. Hun elsker Ibiza og kan fortelle at øya passer for langt flere enn dem som vil på party-ferie.

– Øya er spektakulær på flere måter. Naturen er nydelig og ikke minst variert. Fra steinete landskap i nord til magiske «hemmelige» strender i vest rundt Sant Josep og ikke minst krystallklart vann overalt. Det er også mange fine steder man kan gå på tur, sier hun.

I tillegg trekker hun frem det bohemske som preger øya.

– Hippiekulturen har tradisjonelt sett satt sitt preg på øya. Landsbyen Santa Eulalia del Rico er for eksempel hjemmestedet for det ukentlig hippiemarked Las Dalias, her er det mye turister. Men like i nærheten er det også et annet hippiemarked for deg som er ute etter det mer autentiske, fremholder Lladó

Hennes beste tips til de som besøker Ibiza for første gang er enkelt.

– Du må leie bil, sier hun.

 • Carina Lladó har familie fra Ibiza og kjenner derfor øya godt. Her er hun sammen med et av sine egne barn.

  Carina Lladó har familie fra Ibiza og kjenner derfor øya godt. Her er hun sammen med et av sine egne barn.

Bytter gjenstander mot opplevelser

Ola Gaute Aas Askheim er seniorrådgiver og partner i analysebyrået Opinion. Han peker på at det lenge har vært en økende trend at folk investerer i opplevelser.

– Det er tydelig belegg for å si at folk i større grad enn før kvitter seg med ting og heller kjøper opplevelser, sier Askheim.

Han peker på økningen i levestandard som hovedårsak.

– Veksten i levestandard de siste 50 årene. Folk har fått mer og mer ting, mer enn de trenger. Da er det naturlig at man heller vil investere i andre ting, som for eksempel opplevelser. I tillegg har vi fått mer fritid og da vil vi bruke denne tiden til noe.

– Man ser også at det har vært en holdningsendring knyttet til forbruk. Miljø og klima er viktigere for folk og det har trolig også påvirket holdningen vår til å kjøpe mindre ting, legger han til.

Enten du skal bestille opplevelsesferie eller en mer tradisjonell sol- og badeferie, lønner det seg å sammenligne priser på FINN reise. Bestill ferien her!