Kristiansand fiskebrygga Getty 1131408436

Kristiansand – opplev sørlandets perle

Ved planlegging av ferie på Sørlandet så er Kristiansand det naturlige utgangspunkt.

Publisert 10. mai 2019 kl. 14.41

Kristiansand er Norges sjette største by og kan skilte med nesten 100.000 innbyggere. Om sommeren øker folketallet betraktelig – noe som utvilsomt blant annet skyldes det fine været og selvsagt Dyreparken Kristiansand.

Dyreparken

12 kilometer øst for Kristiansand sentrum – rett ved E18 – finner du Norges største familieattraksjon. Dyreparken er kjent, kjær og frister med kveldsforestillinger med Kaptein Sabeltann og hele 139 forskjellige dyr. I tillegg har de sin egen Kardemomme by – hvor du – hvis du er heldig – møterTante Sofie, de tre røverne og politimester Bastian. Og i Hakkebakkeskogen vil nok både Morten Skogmus og Mikkel Rev være til stede, hvis vi ikke tar helt feil. Unn deg også turen over broen midt i parken - til Kaptein Sabeltanns Verden. Sjørøverlandsbyen har sitt eget hekse-hus. Og ved brygga ligger sjørøverskuta Den sorte dame.

Kristiansand har utvilsomt langt mer å by på enn Dyreparken. På Fiskebrygga til Reinhartsen finner du Norges største fiskebrygge. Daglig leveres fersk fisk hit og i kummene på brygga finner du levende fisk og skalldyr. Kjøkkenet til Reinhartsen er viden kjent. Familiebedriften har eget røykeri for sjømat, et eget bryggekjøkken med takeaway og catering.

Kilden kulturhus

I 2012 ble dørene åpnet til Kilden teater- og konserthus. Et hus som rommer symfoniorkester, teater og opera, og anses å være en av de mest spennende og viktigste kulturinstitusjonene i Norge. Jobben med det spektakulære bygget startet allerede i 2007, og i 2009 la kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen. Det er det finske arkitektfirmaet ALA Architecths som sammen med SMS arkitekter fra Kristiansand, står bak bygget, og hvert år byr huset på et omfattende og spennende program.

Skjærgårdsidyll

Mellom Bragdøya, Dvergsøya og de andre skjærgårdsperlene utenfor Kristiansand, tøffer rutebåten Bragdøya og passasjerferga MS Bragdøya. Sistnevnte blir på folkemunne kalt badebåten. Rutebåten går mellom Lumber, Vågsbygd og Bragdøya flere ganger om dagen og fra Kvadraturen kan du ta passasjerfergen MS Bragdøya. Bragdøya er kanskje den mest kjente øya i Kristiansands skjærgård. Det er et kommunalt friområde som også omfatter Timlingene, Svensholmen, Blomsterøya, Langøya, Ragnhildshomen og Hestehauet. Vest på øya finner du Kystkultursenteret, og mellom knauser og knatter opplever du å støte på villsau hele året.

Siden 2009 har kronprinsparet leid Vogts villa på Dvergsøya. Området er inngjerdet, men en tur til øya er likevel verdt et besøk. Den er godt tilrettelagt som friluftsområde med brygger og toaletter. For å komme til Dvergsøya trenger du båt. Det trenger du ikke for å besøke Odderøya, den tidligere marinebasen som nå har blitt et ettertraktet friareal. Her kan du nyte dagen med kafebesøk, gå på galleri og kanskje best av alt vandre på merkede turstier. Hit kommer du lett, det er fire broer som knytter øya sammen med byen.

Nyt naturen i Ravnedalen

En lett sykkeltur fra Kristiansand sentrum så kommer du til Ravnedalen. Dette er kanskje den beste plassen å nyte en medbrakt lunsj. Naturopplevelsen er spektakulær med bevarte eldgamle trær, broer og småhus.

Strandpromenaden, bystranda og Markens gate

I bydelen Kvadraturen finner du Markens gate som er byens hovedgate, og strandpromenaden. Den 2,8 kilometer lange Strandpromenaden byr på fiskeplasser, bademuligheter og benker til å ta noen pustepauser. Markens gate, eller striba, er utvilsomt byens mest travle gate og har alt du forventer å finne i en storby. Nederst i gaten ligger Otterdalen båthavn og det tidligere saltlageret. I dag inneholder det såkalte Sjøhuset kontor og restaurant. Rett på den andre siden finner du Otterdalsparken med skulpturer og en diger fontene.

Overnatting

Kristiansand mangler ikke hoteller og overnattingssteder. Dyreparken har et eget hotell, Scandic Dyreparken, bygd som Noas Ark. Rommene er innredet med dyretema, og hotellet er miljøvennlig. Scandic Sørlandet ligger 10 minutters gange fra Dyreparken, og har nydelig utendørs basseng i hagen og flott beliggenhet.

Vil du bo nærmere sentrum, så har Kristiansand flere gode hoteller å velge mellom.

Foretrekker du camping så er mulighetene mange. Kristiansand feriesenter ligger ytterst i skjærgården, og har både hytter, leiligheter og motell. Roligheden camping har også familieleiligheter, og Hamresanden resort tilbyr hytter og campingmuligheter.

Været i Kristiansand de neste 7 dager

  • Mandag 14°
  • Tirsdag 13°
  • Onsdag
  • Torsdag 10°
  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.