Kragerø – sørlandsperle i Telemark

Kragerø – sørlandsperle i Telemark

Kragerø er perlen blant kystbyene, og ligger bare to og en halv times biltur fra Oslo. Denne idylliske sommerbyen, lengst sør i Telemark, byr på trange gater og smug, en fantastisk skjærgård med 495 øyer, holmer og skjær, gallerier, restauranter, barer og kaféer.

Publisert 15. mai 2019 kl. 11.41

Kragerø sentrum står så å si uendret siden dens storhetstid på 1800-tallet. Her finner du nisjebutikker, slakter- og fiskebutikk, kunstgallerier, husflidbutikker og smykke- og glasskunstnere. Det meste i Kragerø er «Made in Kragerø». Er du kunstinteressert, kan du besøke Kragerøs mange gallerier. Disse finner du der gatene er smale og smugene trange. Her har lokale kunstnere slått seg ned. Edvard Munch lot seg fascinere av det spesielle lyset her, og kalte Kragerø «perlen blant kystbyene». Under sin Kragerøperiode malte Munch flere kjente bilder som blant annet «Solen», som i dag henger i Universitetets aula i Oslo. Personligheter som Theodor S. Kittelen ble født og hadde sitt virke i denne sørlandsperlen, og Christian Krohg mente bestemt at «Denne byen burde males!».

Om du ønsker hotell midt i Kragerø sentrum vil det være naturlig å velge seg enten Victoria Hotel eller Tollboden Hotell og Restaurant

Ferie i Kragerø

Det er mye å finne på i Kragerø. Koselige kaféer, barer, restauranter og spesialbutikker ligger side om side i gatene og i havneområdet, og gjennom hele sommeren er det konserter med både nasjonale og internasjonale artister. Kanskje ikke så rart at innbyggertallet i Kragerø blir mangedoblet gjennom sommermånedene.

I Jomfruland nasjonalpark opplever du dyreliv på nært hold, og reiser du litt utenfor høysesong, kan du nyte stillheten da du har nesten hele området for deg selv. Nasjonalparken er perfekt for fugletitting, fotografering, kajakkpadling og fotturer. I tillegg kan du både sykle, bade, dykke, jakte og fiske. Kragerø fjordbåtselskap tar deg fra Kragerø til Jomfruland på under en time, og går hyppig hver dag. Det finnes også taxibåter i havnen som du kan ta.

Kragerø er også for dem som ønsker et adrenalin-kick. Kragerø RIB tar deg med på havrafting i den vakre skjærgården og tilbyr ulike aktiviteter underveis. Unn deg en unik hytteopplevelse, og ta med familien på et par netter i Mikrohyttene. Nyt vill natur og mange morsomme aktiviteter som kanopadling, fiske eller lær å skyte med luftgevær.

Kragerø SPA

Nyt skjærgårdsidyll på Kragerø Resort. Her finnes det noe for alle, hele sommeren: Beachparty, konserter, golf og spa-opplevelser, med flere helt unike spa-behandlinger du bare finner her. Hotellet ligg litt utenfor Kragerø, nærmere bestemt på Stabbestad, rundt 30 kilometer syd for Kragerø by. Det går ferge mellom Stabbestad og Kragerø, og båtturen tar 15 minutter.

Kragerø Golf

Omgitt av skog og svaberg har Kragerø Golfbane en av Norges mest unike 18-hulls baner. Banen holder internasjonal standard og ligger i tilknytning til Kragerø Resort. Hotellet, som er kåret til Norges beste golfhotell for femte året på rad, tilbyr ulike golfpakker for både nybegynnere og erfarne golfspillere.

Camping i Kragerø

Vil du bo enklere i Kragerø, har denne sommerperlen to campingplasser å tilby sine gjester:

Øyene i Kragerø

Nesten 500 øyer, holmer og skjær ligger som perler på en snor i skjærgården utenfor Kragerø, og er byens stolthet. Kragerø har en levende skjærgård, med 500 fastboende og 4000 hytter der båtfolk kan ankre opp og bli så lenge de ønsker. Har du ikke egen båt, kan du reise med Kragerø Fjordbåtselskap som har fergeruter til ni steder i skjærgården. På de største øyene tilbyr de også overnatting. Flere taxibåter kan også kjøre deg ut til skjærgårdsparken. Et stalltips er å besøke Arøy, som er en godt bevart hemmelighet. Dette er en fantastisk, liten øy ytterst i Kragerøskjærgården hvor du finner idylliske små bukter, sandstrender rødmalte naust og sjarmerende, gamle fiskerboliger.

Et annet stalltips er å legge turen til Gumøy. Her er det mest varierte turterrenget i hele skjærgården, de to fineste utsiktspunktene og en tre kilometer lang kultursti. Her finner du blant annet gamle isdammer, dolomittgruver, gamle ferdselsårer, steingjerder, golfbane og rasteplasser. Overalt kan du hoppe i vannet og ta en dukkert. Øya er et paradis for dem som ønsker seg en helt unik turopplevelse. Og sist, men ikke minst. Et besøk til Jomfruland nasjonalpark er «et must». Øya er en naturperle som ligger nest ytterst i den flotte skjærgården. Lengst ytterst, ligger det mange vil kalle den aller fineste øya, nemlig Stråholmen som bare er halvannen kilometer lang og to kilometer bred. Stråholmen er kjent for sin vakre bebyggelse og er en del av Jomfruland nasjonalpark. Så hvorfor ikke dra på øyhopping i Kragerøs skjærgård?

Kragerø har et mangfold av tilbud til barn, ungdommer, familier, kjærestepar og turelskere. Her finner du kyststier, kulturstier, konserter, gallerier og spisestedene ligger tett. Men visst du at du også kan besøke en regnskog? I Kragerø kan du nemlig ta en tur til Den Lille Dyrehage, som har en regnskog identisk med regnskogen i Sør-Amerika. Her kan du oppleve frittlevende dyr, over 170 forskjellige plantearter og ekte regnvær, småaper, fugler, fisker og krokodiller. Her er det fantastisk å være.

Raske fakta om Kragerø

Byen ble bygget opp i en tid da de aller fleste ville bo i sentrum. Derfor ble det bygget tett for å få plass til alle. Kragerøs trange gater og smug er et glimrende bevis på det, og over 350 år senere består byen fortsatt med sin opprinnelige sjarm.

Været i Kragerø de neste 7 dagene

  • Søndag 13°
  • Mandag 15°
  • Tirsdag 15°
  • Onsdag 15°
  • Torsdag 14°
  • Fredag 14°
  • Lørdag 14°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.