Telemarkskanalen – vannveien fra Skien til Dalen

Telemarkskanalen – vannveien fra Skien til Dalen

Telemarkskanalen er vannveien fra Skien til Dalen i Telemark. Kanalen er 105 kilometer lang og har 18 sluser. Reiser du med kanalbåtene, M/S Victoria eller M/S Henrik Ibsen, fra Skien til Dalen, tar turen rundt 11 timer gjennom et vakkert og variert landskap.

Publisert 16. mai 2019 kl. 8.48

I gamle dager var Telemarkskanalen en viktig ferdselsåre for folk, buskap, varer og tømmer. Ikke før i 1892 ble kanalen sammenhengende. Den gang ble den i Europa kalt «det åttende underverk». I dag er Telemarkskanalen en stor turistattraksjon og de gamle rutebåtene tar deg tilbake i tid i et vakkert og variert landskap.

Kanalbåten M/S Victoria

Vakre M/S Victoria er kjent som kanaldronningen og er Telemark sitt flaggskip. I sommerhalvåret seiler hun i fast rute mellom Skien og Dalen, ved foten av Hardangervidda. M/S Victoria var opprinnelig et dampskip fra 1880-årene, men ble på 1950-tallet bygget om til motorskip. På turen mellom Skien og Dalen opplever du Telemarkskanalen sin kulturhistorie, slik det foregikk for over 150 år siden. Reisen er som en eventyrreise, og du passerer bratte fjell som kan minne om en vestlandsfjord, smale kanaler mellom skog og åpne landskap, innsjøer og 18 sluser fordelt på åtte sluseanlegg. En reise med kanaldronningen M/S Victoria er en reise i natur og kultur.

Kart over Telemarkskanalen fra Skien til Dalen

Åtte sluseanlegg i Telemarkskanalen

 1. Skien sluse er den første slusa i Telemarkskanalen, og innfallsporten til Norsjø og alle innsjøene opp til Dalen. Den har bare ett slusekammer og en løftehøyde på bare fem meter.
 2. Løveid sluser forbinder Norsjø med Farelva ved Skotfoss. Løveid sluser har tre slusekammer og en løftehøyde på drøye 10 meter. Norsjø er en del av Bandakkanalen som består av ytterligere ni innsjøer og elvestrekninger. Her finner du også en drøye tre kilometer lang kultursti, som går gjennom naturskjønne omgivelser i skogområder og langs kanalen.
 3. Ulefoss sluser ligger i Eidselva. Anlegget har tre slusekammer med en løftehøyde på litt over 10 meter, og står fremdeles som da det ble bygget i 1891.
 4. Eidsfoss sluser ligger bare tre kilometer nordvest for Ulefoss sluser og har to slusekammer med en løftehøyde på 10 meter. Også dette anlegget står som det ble bygget i 1891, men her åpnes sluseportene manuelt, med håndkraft.
 5. Vrangfoss sluser er det største og flotteste av alle sluseanlegg i Telemarkskanalen. Her har anlegget fem slusekammer og en løftehøyde på hele 23 meter. Vrangfoss ligger idyllisk til, og rett ved brygga finner du den hyggelige kaféen og restauranten Slusemesterens Veranda.
 6. Lunde sluse ligger i elva Straumen, ved tettstedet Lunde. Sluseanlegget har bare ett slusekammer, med en løftehøyde på bare tre meter. Anlegget står i dag som da det ble bygget i 1892, og sluseportene av treverk åpnes manuelt, med håndkraft, slik som i Eidsfoss. Ved sluseanlegget ligger også Europas første gummidam som du finner innerst i gjestehavna ved slusen.
 7. Kjeldal sluse ligger også i Straumen, og har bare ett slusekammer, og løftehøyden er som ved Lunde, bare tre meter. Anlegget betjenes manuelt, og sluseportene åpnes med håndkraft. Også her holdes vannstanden i sjakk med en gummidam. Like ved anlegget, finner du slusevokterbolig og diverse driftsbygninger.
 8. Hogga sluser er det øverste sluseanlegget i Bandakkanalen, og siste sluseanlegg i Telemarkskanalen. Anlegget ligger i Straumen ved Bandakmagasients utløp i Nome. Det har to slusekammer med en løftehøyde på syv meter. Ved Hogga finner du et komplett anlegg med slusevokterbolig, vaktstue og driftsbygninger. Herfra tar det snaue fire timer til Telemarkskanalen aller siste stopp, Dalen.

Eventyrlige Dalen Hotel

Overnatting og hoteller finnes også langs Telemarkskanalen. Dalen Hotel, øverst i Telemarkskanalen er kjent som «eventyrhotellet». Det sto ferdig i 1894 og er bygget i en overdådig, romantisk stil med dragehoder, spir og tår, gesimser, altaner og utspring. Mange velger å kombinere en tur med kanalbåtene opp hit, for så å nyte en natt på dette nydelige hotellet. Da får du en enestående og minnerik kulturhistorisk reise, tilbake i tid. Dalen Hotel er et av De Historiske hotellene.

Været i Dalen de neste 7 dagene

 • Torsdag 14°
 • Fredag 13°
 • Lørdag
 • Søndag 15°
 • Mandag 16°
 • Tirsdag 15°
 • Onsdag 13°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Kanalcamping eller leie av gårdshus

Like ved Lunde sluse finner du en stor campingplass med plass til bobil, caravan eller telt. Her kan du også leie kano, kajakk, sykler til både voksne og barn i tillegg til el-sykler. Lunde Camping har ingen hytter til utleie. Ved Vrangfoss sluse kan du leie gårdshus til en rimelig pris.

Telemark tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for hele familien, for venner, par eller om du er alene. Her finner du kanskje Norges mest ideelle blanding av underholdning, kultur og historie, fantastisk natur og mange attraksjoner. Fylket strekker seg fra idylliske Kragerø i sør, og til høyfjellet på Hardangervidda i nord. La Telemarkskanalen frakte deg et stykke på veien, fra kyst til fjell. Det er ikke uten grunn at Telemark kalles et Norge i miniatyr.

Været i Skien de neste 7 dagene

 • Torsdag 14°
 • Fredag 13°
 • Lørdag
 • Søndag 14°
 • Mandag 16°
 • Tirsdag 15°
 • Onsdag 15°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.