Skagen - 6 tips til ting å gjøre

Skagen - 6 tips til ting å gjøre

Danmarks nordligste punkt, Skagen, er å blir et reisemål på bucketlisten. Den lille byen er kjent for sine fantastiske naturfenomen og unike, fargerike lys kombinert med de hvite langstrakte strendene som tiltrekker seg turister fra hele verden. Har du ikke hatt en drøm om å oppleve Skagen før, lover vi det motsatte etter du har lest alt den sjarmerende havnebyen har å by på.

Brøndums Badehotel

Når det kommer til Skagens badehotell gjennom tidene er det ingen som helt kan måle seg med et av byens mest sentrale av de alle, nemlig Brøndums Badehotel. Hotellet er nabo med Skagen Museum og ligger i gangavstand fra både Skagen sentrum, havna og Skagen Sønderstrand. For flere hotellforslag, trykk her. (link)

Grenen

For Nordjyllands besøkende er Grenen alltid et must å oppleve, og det forstår vi godt! Det er tross alt et helt unikt naturfenomen hvor Skagerrak og Kattegat møtes på midten i en vill kollisjon av bølger som du helt fint har muligheten til å oppleve. På bare de siste 100 årene har lengden på Grenen vokst med hele 1 km nettopp på grunn av denne bølgekollisjonen. Obs! På grunn av den ekstremt farlige og sterke strømmen er det strengt forbudt å bade her. I tillegg til det fantastiske naturfenomenet er også plantelivet i området helt unikt, med hendelser av vegetasjon og skapelse av nytt land som bare er noen eksempler på det rike og helt spesielle plantelivet.

Sandormen, fartøyet som har bragt eventyrlystne turister til Grenen i mer enn 50 år, har med tiden blitt en del av Grenens historie. Sandormen starter fra Grenen parkeringsplass og kjører frem og tilbake på utvalgte tider under hele høysesongen.

Kart over Skagen

Den tilsandede kirke

Omtrent 4 km sørøst for Grenen finner vi en annen populær attraksjon i Skagen, nemlig Den tilsandede kirke. Et spektakulært syn på naturens krefter. Kirken sies å ha blitt bygd i det 14. århundre og var på den tiden den største kirken på Nordjylland.
Sandvandringen startet på det 16.århundre, og nådde kirken på slutten av det 18. århundre. Ja, så mye sand at menigheten måtte grave vei inn til kirken om de ønsket gudstjenester. Kampen mot sanden fortsatte helt til 1795 da kirken ble stengt, og i dag er det kun kirketårnet som er synlig for besøkende. Resten er dekket med sand. En tur til den unike kirken er lett, da den ligger like utenfor Skagen, og er det perfekte stedet for en piknik, enten du planlegger en romantisk opplevelse for to, eller du tar med familien og lar barna leke fritt i sanddynene mens mor og far slapper av og nyter utsikten.

 • Den tilsandede kirke i Skagen, Danmark -
Foto: Getty Images

  Den tilsandede kirke i Skagen, Danmark - Foto: Getty Images

Råbjerg Mile

Er det noe Skagen definitivt har nok av så er det i alle fall sand! Råbjerg Mile er den største sanddyna i hele Danmark. Nordvestjylland har over lang tid hatt store problem med innkommende sanddyner på grunn av sterk vind og sanddekte områder. Råbjerg Mile må vel være Nordens svar på Sahara, selv om en ganske stor forskjell er størrelsen, men til å være Danmark er den 1 km brede og 1 km lange ørkenen et imponerende syn. Været her i Råbjerg Mile er langt fra mildt, og uansett hvor hardt man prøver er det ingenting som ser ut til å stoppe sandmigrasjonen. Det sies at i løpet av de neste 200 årene vil Råbjerg Mile ha dekket hovedveien inn til Skagen!

Skagen er smekkfullt av kunst og historie. Noen av attraksjonene verdt å få med seg er selvfølgelig byens mest kjente museum Skagen Museum, Anchers hus og Saxilds gaard som hørte til kunstnerparet Michael og Anna Ancher, og for barna kan Skandinavias første og eneste bamsemuseum være tingen!

 • Råbjerg Mile - den største sanddyna ved Skagen i Danmark - Foto: Getty Images

  Råbjerg Mile - den største sanddyna ved Skagen i Danmark - Foto: Getty Images

Skagen fiskerestaurant

Det er inget annet sted å starte restaurantsøket i Skagen enn på havna. Skagen huser faktisk Danmarks største fiskehavn som også er knutepunktet for byens matscene. Midt i der det skjer finner du Skagen Fiskerestaurant. Restauranten tilbyr tradisjonelle, danske fisk- og sjømatretter som stekte fiskekaker, røkt laks med dill og sjømatsalat. En reise til Skagen er ikke helt det samme uten en middag her.

De 2 Have

Har du noen gang spist middag mellom to hav? Du skjønner hvor vi hinter til ja? De 2 Have er gourmet restauranten midt ute på tuppen av Grenen. Restauranten er stolte av å kunne si at alle matprodukt og sjømat kommer fra lokale gårder, i tillegg til ferske, økologiske grønnsaker fra restaurantens egen hage. Menyen til De 2 Have endres med sesongen, men vil uansett gi hvem som helst vann i munnen.

Været i Skagen de neste 7 dagene

 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

 • Skagen fyr i solnedgang, Danmark -
Foto: Getty Images

  Skagen fyr i solnedgang, Danmark - Foto: Getty Images