– Helt naturlig at en så populær destinasjon får et kallenavn, sier reiselivsguru i FINN reise, Terje Berge.

Derfor sier nordmenn «Granka» – og dette bør du oppleve på ferieøya!

«Granka», «Granca» eller «Gran Canaria»? Debatten om kallenavn på den svært populære ferieøya har rast i sosiale medier den siste tiden.

Typisk norsk å si «Granka»

Du har kanskje fått med deg den nye reklamefilmen til FINN reise, hvor det danses til strofene «Granka Granka Granka!». Dette har skapt debatt rundt bruken av «Granka» som kallenavn. Blant annet gikk redaktøren i «Dag og Natt» knallhardt ut på sin egen blogg og kritiserte bruken av kallenavnet. Men hvor kommer egentlig «Granka» fra?

Les Berges tips til Granka-ferien lenger ned i saken!

– «Granka» er et typisk norsk kallenavn for Gran Canaria. Det kan sammenlignes med å kalle København for «Køben», eller å kalle Mallorca for «Mallis» slik svenskene gjerne gjør, sier Berge som legger til:

– «Granka» er først og fremst en uskyldig forkortelse for Gran Canaria, og jeg tror de færreste mener å fornærme noen ved å bruke kallenavnet.

Sjekk ut de beste pakkereisene til Gran Canaria her.

Maite Vedal som bor i Oslo, men opprinnelig er fra Arguineguin på Gran Canaria synes også det er uproblematisk å si «Granka».

– Det varmer mitt hjerte at nordmenn har et kallenavn for øya jeg er fra. Da jeg først hørte kallenavnet «Granka» etter å ha flyttet til Norge, synes jeg det var skikkelig artig. Jeg har heller aldri møtt noen fra Gran Canaria som har noe i mot dette, tvert i mot, sier Vedal.

 • Maite Vedal hjemme på «Granka» med ektemannen. Foto: Privat.

  Maite Vedal hjemme på «Granka» med ektemannen. Foto: Privat.

Enten du kaller øya for Granka, Granca eller Gran Canaria bør du få med deg disse tre tingene når du er på besøk, ifølge Berge:

1. «Roadtrip»

Selv om Gran Canaria er mest kjent for sol og bading på syd der turister flest ferdes, byr øya på flere muligheter om du setter deg i bilen. Med god infrastruktur og forholdsvis lite trafikk er Gran Canaria ypperlig for sightseeing på egenhånd.

– Book en leiebil og kjør til ett av Gran Canarias mest kjente landemerker, klippen Roque Nublo. Klippen rager på 1800 meters høyde over havet og herfra er det en spektakulær utsikt. På en klar dag kan du se helt over til Tenerife og Teide, Spanias høyeste fjell, sier Berge som legger til:

– Det er også mulig å melde seg på guidede turer og bli transportert med buss. Hør imidlertid med hotellet ditt om dette, sier Berge.

Finn beste pris på leiebil her!

 • Det er flotte veier på Gran Canaria. Foto: Shutterstock

  Det er flotte veier på Gran Canaria. Foto: Shutterstock

2. Besøk Gran Canarias «Venezia»

Syd-vest på øya, like forbi populære «Puerto Rico» finner du den lille og koselige fiskelandsbyen «Puerto de Mogán». Puerto de Mogán kalles ofte for Gran Canarias svar på Venezia, med sine vakre bygninger, blomster og kanal gjennom sentrum.

– Puerto de Mogán er ypperlig for både store og små. Med en liten strand, hyggelige handlegater og spennende restauranter skal det godt gjøres å ikke trives her, sier Berge.

Sjekk ut hoteller i Puerto de Mogán her.

 • Puerto de Mogán er en populær fiskelandsby å besøke. Foto: Shutterstock.

  Puerto de Mogán er en populær fiskelandsby å besøke. Foto: Shutterstock.

3. Forsøk deg på lokal mat

Gran Canaria har en helt unik og særegen kultur å by på. Selv om du enkelt finner restauranter som serverer ferieklassikere som pizza, pasta, paella, og spansk tapas anbefaler imidlertid Berge at du også tester ut noe som er helt unikt for den populære ferieøya.

– Om du skal til Gran Canaria i ferien og er glad i mat, bør du glede deg! Det er nemlig masse gode restauranter her, og El Novilo Precoz i Las Palmas er min absolutte favoritt. De serverer autentiske retter med grilling på bordene, forteller Berge.

Maite Vedal støtter Berges råd om å teste noe lokalt og autentisk.

– Gran Canaria er spesielt kjente for sjømaten, så jeg anbefaler virkelig at du prøver dette når du er på besøk. For eksempel restauranten La Cofradia de Pescadores i Arguineguin er en sikker vinner, avslutter Vedal.


Finn beste pris på pakkereiser til Gran Canaria >

Sjekk pris på hoteller på Gran Canaria >

Sammenlign priser på leiebil på Gran Canaria >

Kjekt å vite før du reiser

  • Valuta: Euro – Sjekk siste kurs her
  • Tidsforskjell: 1 time bak Norge
  • Gjennomsnittstemperatur i januar: 17,9 grader
  • Gjennomsnittstemperatur i juli: 23,8 grader
  • Antall regndager: 21 i året
  • Hallo = Hola
  • En iskrem takk = Un helado por favor
  • Jeg liker å kalle øya for «Granka» = Me gusta llamar a la isla por «Granka».