Tips til sykkelturer på Hardangervidda

Tips til sykkelturer på Hardangervidda

Sykling på Hardangervidda tar deg gjennom fantastisk, vill høyfjellsnatur, og er kåret til et av landets vakreste steder å være på sykkeltur. Her får du FINN reises tips til sykkelturer på Hardangervidda.

Krossobanen

Det er noe helt spesielt med starten på sykkelturen på Hardangervidda. Nord-Europas totausbane, Krossobanen, frakter deg til startpunktet på Gvepseborg, 883 moh.

Her må du ta deg tid til å besøke utsiktspunktet på øvre stasjon, før du tar fatt på sykkelturen. Du vil ha spektakulær utsikt over Rjukan, Gaustatoppen og Vemork.

 • Krossobanen på Rjukan - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

  Krossobanen på Rjukan - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sykkeltur på Hardangervidda

Sykkelturen i Nordens største nasjonalpark, Hardangervidda, begynner med en stigning på ca 2 km. Deretter er veien småkupert og godt skiltet på første etappe, ca 30 km, inn til Kalhovd Turisthytte.

Flere steder langs sykkelruta er det fine rasteplasser og mange gode fiskevann som kan friste med både ørret og røye. Husk å ta med fiskestang.

Vil du forlenge turen, kan du ta til venstre i krysset ved Kalhovd Turisthytte og sykle 8 km inn til Synken. Her kan du ta båt i 40 minutter til Mårbu Turisthytte og nyte en overnatting om du ønsker.

Du kan sykle samme vei tilbake, eller du kan sykle via Atrå og så tilbake til Rjukan.

Mellom Kalhovd og Atrå er distansen på ca 30 km i behagelig terreng, stort sett nedover. Merk at cirka halvveis på etappen mellom Kalhovd og Atrå, vil du komme ut på asfaltert vei hvor du må være oppmerksom på at biler kan komme raskt og uventet.

Siste etappe fra Atrå til Rjukan er på 25 km, og sykkelturen går langs riksveien.

Kart over Hardangervidda

Sykling i historiske omgivelser

På Hardangervidda sykler du i historiske omgivelser. Først og fremst sykler du i Nordens største nasjonalpark gjennom majestetisk høyfjellsnatur.

Krossobanen som frakter deg opp til startpunktet er ikke bare Nord-Europas største totausbane. Den ble også bygget som en gave fra Norsk Hydro, slik at Rjukans befolkning kunne komme seg opp i solen på vinterstid.

Sykkelveien er også en gammel anleggsvei. Den ble bygget i forbindelse med Statskrafts utbyggingen av Mårvassdraget for å forhindre flom i Skiensvassdraget.

 • Idyllisk sykkeltur på Hardangervidda - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

  Idyllisk sykkeltur på Hardangervidda - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sykkelpakker

Rjukan Turistkontor selger fire ulike sykkelpakker som passer for enhver syklist. Du kan velge mellom tur til Kalhovd, Mårbu eller kombinasjonspakker. Dette gjør det svært enkelt for deg å velge hva som passer deg og ditt behov. Du trenger kun å ha med deg eget skift og sykkel.

Pakkene går over 2-3 dager og inkluderer tur/retur Krossobanen, lunsjpakke, 3-retters middag, overnatting på turisthytte inkludert lakenpose og håndklær, og eventuelt båtbillett.

Det tilbys også en sykkelpakke for de sprekeste som vil ta sykkelturen på en dag. Da inkluderer sykkelpakken overnatting i Rjukan sentrum, enten i forkant av turen eller etter endt sykkeltur, samt lunsjpakke og en vei Krossobanen.

Sesongen går fra slutten av juni til starten av september.

Været i Rjukan de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.