Reisetips til aktiv ferie i Valdres

Reisetips til aktiv ferie i Valdres

Vilt, vakkert og variert landskap – fra dalførene i sør til fjellene i Jotunheimen i nord. I Valdres får du oppleve vandring i verdensklasse. Her får du FINN reises tips til aktiv ferie i Valdres.

Valdresregionen har store variasjoner i både landskap og klima, noe som bidrar til det store spekteret av opplevelser som tilbys her gjennom hele året.

Aktiv ferie i Valdresregionen

I Valdres er det tilrettelagt for en aktiv ferie for hele familien. Enten det er i vinterhalvåret eller sommerhalvåret. Vandring og fottur i fjellet er den mest populære aktiviteten om du ikke står på ski eller sykler.

Mange forbinder nok Valdres med vinteropplevelser som langrenn og alpint, da det stabile og forutsigbare klima nærmest garanterer snø fra november til mai. Populære Beitostølen Skisenter byr på skiglede for hele familien, og utsikt til en av Europas mest majestetiske nasjonalparker, Jotunheimen.

Likevel er det faktisk flere besøkende i Valdresregionen gjennom sommerhalvåret. Mye av grunnen er de mange vandreturene til flere av Norges mest kjente 2000-meterstopper. En av de mest populære norske fjellturene er Besseggen, som ligger lett tilgjengelig fra Valdres. Turen er kåret til en av verdens 20 beste turer av National Geographic.

De siste årene har også sykkelferie blitt meget populært og en av Norges flotteste sykkelturer, Mjølkevegen, går gjennom store deler av Valdres. Turen gjennom Valdres byr på Norges største og mest aktive stølsområder, hvor du får oppleve det flotteste Valdresnaturen har å by på.

Fisking i Valdres er også kjent for mange og det er ikke uten grunn. Her finnes det nemlig utallige små og store fiskevann, med gode muligheter for fangst av fjellørret, abbor eller sik. De siste årene har folk også fått øynene opp for klatring, kiting, hundekjøring, snørafting og trugeturer i regionen, og mange ønsker å kombinere disse aktivitetene.

 • Valdres er perfekt utgangspunkt for turer til Besseggen - Foto: Getty Images

  Valdres er perfekt utgangspunkt for turer til Besseggen - Foto: Getty Images

Attraksjoner i Valdres

Valdres er også kjent for sin mangfoldige kultur og unike tradisjoner. Du finner blant annet 6 av Norges 28 bevarte stavkirker her.

Valdres Folkemuseum ligger i gangavstand fra Fagernes, og er Norges fjerde største friluftsmuseum. Her får du innblikk i den interessante kulturhistorien som finnes i Valdres, og kan ta del i de mange utstillingene og arrangementene gjennom året.

Fagernes er det trivelige midtpunktet i Valdres, og byr på spisesteder og et godt utvalg hyggelig overnattingsmuligheter. Det være seg hotell, camping eller leie av hytte.

Valdres har også flest åpne støler i hele Nord-Europa, og mange er åpne for publikum om sommeren.

 • Fantastisk høstdag i Jotunheimen - 
Foto: Getty Images

  Fantastisk høstdag i Jotunheimen - Foto: Getty Images

Været i Valdres de neste 7 dagene

 • Torsdag -8°
 • Fredag -10°
 • Lørdag -12°
 • Søndag -14°
 • Mandag -15°
 • Tirsdag -14°
 • Onsdag -12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Den ville og vakre Valdres-naturen

I Valdres finner du to nasjonalparker som begge tilbyr hver sin helt unike naturopplevelse. Jotunheimen Nasjonalpark byr på majestetiske fjell og isbreer, mens Langsua Nasjonalpark byr på et mer vennlig lavfjell-landskap med spennende skoger, våtmarker, vidder og fjell opp mot 1600 moh.

Den spektakulære utsikten fra Besseggen er blitt en attraksjon i verdensklasse. Men Sputrefossen og Gjøgerlaugitn er to like spesielle naturattraksjoner som også er verdt et besøk.

Nasjonal Turistveg Valdresflye strekker seg over et av de vakreste fjellområdene vi har i Norge. Fra rasteplassene langs veien kan du ta deg tid til å nyte det flotte skue – fra stølsområder til Jotunheimens mektige 2000-meterstopper.

Festivaler i Valdres

Gjennom hele året har Valdres et bredt festivaltilbud. Festivalene er tuftet på de grunnleggende verdiene i regionen, som støls- og friluftsliv, lokalmat og den brede folkemusikkarven.

Om du er en matelsker bør du sette av første uken i november. Da er det duket for Rakfiskfestivalen i Fagernes, og her vil du møte både lokalbefolkningen og tilreisende. Smak deg gjennom lokalproduserte delikatesser som ost, spekemat, rømmegrøt, iskrem og rakfisk.

Hemsingfestivalen i Aurdal i Valdres arrangeres hvert år i slutten av februar. Her får du en unik kombinasjon av musikk i verdensklasse, lokale mattradisjoner og naturopplevelser. For ikke å glemme musikk- og friluftsfestivalen Vinjerock som går av stabelen tredje helgen i juli hvert år.