Kveldsstemning i Grimstad havn -
Foto: Getty Images

Bilferie på Sørlandet

Med sin unike kystlinje og snille klima, ligger Sørlandet fristende til langs norskekysten. Det blide Sørland byr på alt fra langstrakte strender til utfordrende og spennende fjellturer!

Bryggeliv i Kragerø

Kragerø

Sørlandsperle i Telemark!

Kragerø er perlen blant kystbyene, og ligger bare to og en halv times biltur fra Oslo. Denne idylliske sommerbyen, lengst sør i Telemark, byr på trange gater og smug, en fantastisk skjærgård med 495 øyer, holmer og skjær, gallerier, restauranter, barer og kaféer.

Kragerø sentrum står så å si uendret siden dens storhetstid på 1800-tallet. Her finner du nisjebutikker, slakter- og fiskebutikk, kunstgallerier, husflidbutikker og smykke- og glasskunstnere. Det meste i Kragerø er «Made in Kragerø». Er du kunstinteressert, kan du besøke Kragerøs mange gallerier. Disse finner du der gatene er smale og smugene trange. Her har lokale kunstnere slått seg ned. Edvard Munch lot seg fascinere av det spesielle lyset her, og kalte Kragerø «perlen blant kystbyene».

Bilde med utsikt i Risør

Risør

I trehusbyen Risør kan du gå på oppdagelsesferd med en vekter, utforske skjærgården i båt eller kajakk, eller besøke en av de mange hyggelige nisjebutikkene i sentrum. Det er lett å bli forelsket i byen, som ligger cirka 10 minutters kjøring fra E 18. Sentrumskjernen ligger nærmest og vipper ut i sjøen, og båthavnen syder av liv om sommeren. Unn deg blant annet en tur til Jettegrytene på Sild, Nord- Europas største naturlige jettegryter i fjell. De ligger helt ned i sjøkanten, og er så store at de benyttes som basseng om sommeren. Hvis du tar båten til Stangholmen fyr, vil du kunne nyte vakker natur sammen med en unik kulinarisk opplevelse. I Risør kan du velge å bo rimelig på Røed Camping eller Risør Resort Moen Camping. Er du i det romantiske hjørnet, anbefaler vi Sjømanns Suitene Det lille Hotel med 13 hotellsuiter, alle med maritim stil. Hotellet har vunnet blant annet Kulturminnevernprisen og Norsk Kulturarvs Olavrose.

Typisk trehusbebyggelse i Arendal

Arendal

Visste du at Arendal byr på mer enn sol og en fantastisk havn? FINN reise gir deg oversikt over hva du kan gjøre i denne idylliske sørlandsbyen. Midt mellom Kragerø og Kristiansand, et steinkast fra E18, ligger hovedstaden i det som tidligere het Aust-Agder, nemlig Arendal. Det er bortimot 45.000 innbyggere som er bosatt i kommunen, og Arendal har hatt bystatus helt siden 1837.

Kveldsstemning i Grimstad havn -
Foto: Getty Images

Grimstad

I den hvite trehusbebyggelsen med de trange gatene i Grimstad, finner du lokale, koselige nisjebutikker samt hyggelige spisesteder på rekke og rad. I tillegg kan du følge i fotsporene til Henrik Ibsen og Knut Hamsun. Begge bodde i sørlandsbyen. Ibsen har til og med et eget museum her. Grimstad, som ligger mellom Arendal og Lillesand, har drøye 13.000 innbyggere. Kommunen og området må være som skapt for sykling, for to av våre tidligere proffsyklister, Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen, er begge herifra. Du kan blant annet sykle, eller gå, i «fjellheimen» som omkranser Grimstad. Fra Binabben får du en vakker utsikt over Grimstad by, men det er også mulig å ta seg opp på Kirkeheia, Knibeheia, Møllerheia og Vardeheia. I skjærgården kan du nyte late dager på stranda, du kan fiske sjø-ørret, eller ta en båttur i den vakre skjærgården med øyer og holmer. Hver høst arrangeres "Den Lille Madfesten", der matprodusenter samles for å feire, vise fram og selge lokalprodusert mat. Er du interessert i mikrobrygget øl, finner du verdensklasseøl nettopp her i Grimstad. "Nøgne Ø" var pionér for mikrobryggerier i Norge, og har blitt en turistattraksjon.

Utsikt til havnen i Lillesand - Foto: Getty Images

Lillesand

Mellom idylliske hvite trehus, i trange gater og smug, bugner det av butikker, restauranter, barer, museer og gallerier. I Lillesand opplever du urbant landliv! Du kan for eksempel gjøre som Knut Hamsun og sjekke inn på Lillesand Hotel. Eller campe med telt, bobil eller campingvogn på Tingsaker familiecamping eller Skottevik Feriesenter. Byen har også en egen bobilparkering. Uansett hva du velger, et par dager i denne perlen, vil du neppe gå glipp av.

Kristiansand – opplev sørlandets perle

Kristiansand

Kristiansand er Norges sjette største by og kan skilte med nesten 100.000 innbyggere. Om sommeren øker folketallet betraktelig – noe som utvilsomt blant annet skyldes det fine været og selvsagt Dyreparken Kristiansand.

Dyreparken

12 kilometer øst for Kristiansand sentrum – rett ved E18 – finner du Norges største familieattraksjon. Dyreparken er kjent, kjær og frister med kveldsforestillinger med Kaptein Sabeltann og hele 139 forskjellige dyr. I tillegg har de sin egen Kardemomme by – hvor du – hvis du er heldig – møterTante Sofie, de tre røverne og politimester Bastian. Og i Hakkebakkeskogen vil nok både Morten Skogmus og Mikkel Rev være til stede, hvis vi ikke tar helt feil. Unn deg også turen over broen midt i parken - til Kaptein Sabeltanns Verden. Sjørøverlandsbyen har sitt eget hekse-hus. Og ved brygga ligger sjørøverskuta Den sorte dame.

Evje – aktiviteter for hele familien

Evje

Ønsker du en aktiv Sørlandsferie? Ta turen fra kysten og inn i landet. FINN reise gir deg oversikt over ting å gjøre i Evje.

Bare en times kjøring nord for Kristiansand, i Setesdalen, ligger Evje vakkert til ved den kjente lakseelven Otra. Beliggenheten og aktivitetstilbudene er som skapt for en perfekt familieferie. Opplevelser står i kø med alt fra klatrepark til gokart.