Leie Bolig Illustrasjon

5 tips til deg som skal leie bolig

Tenk deg om før du undertegner, lyder det klare rådet fra produktdirektør på FINN eiendom.

Publisert 30. september 2019 kl. 14.55

Er du på jakt etter en hybel, leilighet eller bolig å leie? Akkurat nå er det flere tusen boliger til leie (over hele landet) på FINN eiendom. Kanskje du allerede har funnet en bolig du ønsker å leie? I så fall bør du tenke deg om før du undertegner. Det er hvert fall tipset/rådet fra produktdirektør på FINN eiendom, Jørgen Hellestveit:

Gå gjennom leiekontrakten

For å gjøre leieprosessen enklest mulig, har FINN utarbeidet en gratis, digital leiekontrakt i samarbeid med Forbrukerrådet, som sikrer rettighetene både til utleier og den som leier. Selv om du feks. bare skal dele rom i fellesskap, er det nemlig smart å ha kontraktsfestet leieforholdet med hverandre. FINNs digitale kontrakt er enkel å fylle ut og ligger tilgjengelig på boligannonsene, sier Hellestveit.

Du kan også søke etter Rom i bofellesskap på FINN.

Forbrukerrådets tips for et ryddig leieforhold (kilde: forbrukerradet.no)

1. Hvis en av partene i et leieforhold krever det, skal det alltid settes opp en skriftlig kontrakt. En kontrakt bør alltid inneholde informasjon om:

2. Bor man feks. i et kollektiv, bør alle leietakerne underskrive kontrakten. Hvis ikke vil den som har underskrevet stå ansvarlig alene.

3. Dokumenter eventuelle skader på en leilighet før innflytting. Det kan hindre utleier i å kreve erstatning av deg for skader du ikke er skyld i.

4. Sørg for at et eventuelt depositum betales inn til en egen depositumskonto i ditt (leietakers navn). Verken du eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egen hånd.

Les mer om dine rettigheter som leietaker hos Forbrukerradet.no.

Gjør research før du drar på visning

Før du drar på visning kan det også være lurt å sjekke ut hva som er vanlig å betale i husleie i de områdene du er interessert i å bo. Ofte kan det være heftig drakamp om de mest attraktive boligene. Ifølge Hellestveit kan det derfor være lurt å tilby referanser for å overbevise utleierne at du er den en rett leietaker.

Du kan også søke etter Rekkehus når du leter etter en bolig å leie

«Bolig ønskes leid»-annonser har blitt populært

En annen måte å overbevise utleier på er selv å legge ut en bolig ønskes leid-annonse på FINN. Dette har blitt en populær måte å vise fram personligheten sin på overfor mange utleiere. Mange bruker humor, som har gitt stor suksess, sier Hellestveit. En som har fått erfare at denne taktikken kan lønne seg, er Egil Olav Kristoffersen (27) fra Tromsø som i april 2019 søkte etter leilighet i Asker eller Bærum.

«Hei, og gratulerer. No har du muligheita te å få din egen nordlending i kjellarn, på loftet eller i lavvoen i hagen», åpnet han med i annonsen. Kort tid etter begynte telefonen å ringe. Jeg har tidligere prøvd å annonsere «etter boka», men da fikk jeg så vidt svar – kun et par henvendelser. Etter at jeg la ut den nye annonsen på Bolig ønskes leid for et døgn siden er den blitt lest 5.000 ganger på Finn – og tilbudene bare strømmer på, sa Egil Olav i april til iTromsø.