Slik vinner du kanskje budrunden

Slik vinner du (kanskje) budrunden

7 tips for å bli bedre rustet!

Publisert 26. juli 2022 kl. 14.12

Én budrunde er sjelden lik en annen, og det finnes ingen universell vinnertaktikk. Likevel finnes det forholdsregler – eller bud om du vil – som gjør deg bedre rustet til å vinne.

 1. Les salgsoppgaven nøye

  For få leser salgsoppgaven, for mange slurver når de leser den. Du er pålagt å kjenne innholdet, og kan ikke klage på feil eller mangler som er beskrevet der.

  Et kupp er nemlig ikke lenger et kupp om du må bruke en formue på å oppgradere katta i sekken, sekken og badet. De viktigste dokumentene i salgsoppgaven er meglerens beskrivelse av boligen, selgers egenerklæring og tilstandsrapporten.

 2. Vit hva boligen FAKTISK er verdt

  Prisantydningen bør tas med en liten klype salt. Den kan være satt lavere enn markedsverdi for å lokke folk til visning. Iblant insisterer også selger på høyere prisantydning enn meglerens verdivurdering.

  Finn kvadratmeterprisen – et godt mål på markedsverdi:

  • Del prisen på antall kvadratmeter.

  • Søk på FINN Eiendom etter lignende, nylig solgte boliger i samme nabolag – aller helst en tilsvarende leilighet i samme bygg.

  • Kontakt meglerene som solgte dem, spør om salgsprisen.

  • Sammenlign kvadratmeterprisen på leiligheten du vil by på med kvadratmeterprisen på disse

 3. Er det virkelig-virkelig drømmeboligen?

  Kvadratmeterpris er riktignok ikke alt. Beliggenheten kan være perfekt, utsikten fantastisk; mye kan tale for å gi alt. Hvor langt du bør strekke deg avhenger også av hvor lenge du vil bli boende.

  🏠 Er dette bare et steg på veien opp og frem i boligmarkedet? I så fall; let etter en god deal.

  🏠 Er det drømmeboligen? Strekk deg så langt du kan.

 4. Hold maksprisen hellig

  Sett et tak på bakgrunn av disse vurderingene, og ikke la deg friste til å krangle på din egen avgjørelse i kampens hete. Det finnes to måter å vinne en budrunde på: By høyest, eller gi deg i tide.


  Gode grunner til å gi seg:

  • Når du eventuelt skal selge boligen igjen, kan du risikere å måtte selge til en lavere pris enn du kjøpte den for.

  • Banken vet en del, men de vet ingenting om din økonomiske sans. De har regnet med en renteøkning på fem prosent i finansieringsbeviset ditt. Gjør regnestykket selv likevel.

  • Dette er hverdagen med et lån du sliter med å betjene: Snu på hver krone, ha det så lite gøy som mulig.

 5. Hold kortene tett til brystet

  Megleren vil ringe deg for å kartlegge interessen din. Ikke la megleren, som faktisk jobber for selgeren, kartlegge noe særlig: Ikke avslør hvor mye du har i finansiering!

  Når du fyller inn budskjemaet er det valgfritt å oppgi lånebeløp og egenkapital. Ikke gjør det. Oppgi heller kontaktinfo til banken din, så vil de bekrefte at du har finansiering uten å avsløre beløpet.

 6. Ring megleren, bli venner

  ☎️ Når ønsker selgeren overtakelse? Kan andre ting enn pris være utslagsgivende? Vær tilpasningsdyktig; få bedre vinnersjanser.

  ☎️ Hvor mange konkurrerer du mot til enhver tid? Se an budene deres og legg en slagplan deretter.

  ☎️ Sitter det noen potensielle konkurrenter på gjerdet? Da gjelder det å øke tempoet i budrunden, og vinne før flere kommer på banen.

  ☎️ Har noen av konkurrentene dine ubekreftet finansiering? Dette kan gi deg overtaket, selv uten det høyeste budet.

 7. Se an utviklingen og velg taktikk

  Som nevnt: Det finnes dessverre ingen fasit for hva som er riktig taktikk i budrunder. Se an den enkelte, og velg taktikk underveis.

  Ring megleren med jevne mellomrom. Spør om noen har falt av, og hvor mange som fortsatt er med. Se an budene som kommer og by taktisk, alt etter hvor mange som er igjen og hvordan konkurrentene byr.

  Har du få konkurrenter kan det lønne seg å høyne med mindre beløp. Har du mange, bør du skremme vekk så mange som mulig med større bud.