023 2

Stressa før budrunden? Dette er årsaken!

Hold nervene i sjakk med disse 3 tipsene fra en stressekspert.

Telefonen ringer. Plutselig må du ta en kjapp avgjørelse som kan påvirke alt: Hvor du skal spise søndagsfrokostene dine de neste årene, hvordan reiseruta til jobb kommer til å se ut – og ikke minst hvor mye gjeld du kommer til å ende opp med.

Da er det ikke rart at svetten begynner å piple fra panna, og du kjenner det dirrer litt ekstra i knærne. Heldigvis kan det være en nyttig reaksjon, forteller psykolog Krister Halck.

– Absolutt! Stress er kroppens måte å gjøre deg mer skjerpet på, så du skal bli bedre rustet til å håndtere budrunden på en god måte. Det er først når det bikker over i negativt stress at du bør ta grep.

  • Krister Halck er spesialist i arbeidspsykologi og jobber til daglig i Moment Organisasjon og Ledelse.

    Krister Halck er spesialist i arbeidspsykologi og jobber til daglig i Moment Organisasjon og Ledelse.

Dette skjer i kroppen når du blir stressa

Krister Halck er spesialist i arbeidspsykologi og jobber til daglig i Moment Organisasjon og Ledelse. Han har jobbet med stressmestring i 20 år og kan det meste om sommerfuglene som dukker opp i magen, når vi står overfor situasjoner som et boligkjøp.

– Stress er egentlig en energimobilisering som foregår i både hodet og kroppen. Rent fysisk betyr det at vi skiller ut stresshormoner som setter oss i en slags aktiveringsmodus. Da blir vi mer oppmerksomme og fokuserte. Dette kalles for positivt stress, forteller Halck.

Hvorfor føles det så ubehagelig å være superstressa, da?

– Stressaktivering er positivt opp til et visst nivå. Hvis stresset blir for høyt, bikker det over til negativt stress, og da kan vi få tunnelsyn og miste fokus. Det er ofte da vi kan la oss rive med i budkrig eller ta dårlige valg, sier Halck.

Slik kan du gjenkjenne negativt stress

Hva det er som gjør at vi tipper over i negativt stress styres av flere faktorer: Deg selv, situasjonen, dagsformen din og hvor mye som faktisk står på spill. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på stressnivået ditt.

– De fleste vil få en følelse av at de er i ferd med å miste kontrollen. Hele situasjonen vil plutselig føles veldig stor og uoversiktlig. Noen kjenner det skikkelig i magen og sliter med å sitte stille. Andre blir kaotiske og nesten handlingslammede.

Finnes det noen tommelfingerregel for hvor grensen går mellom positivt og negativt stress?

– Det negative stresset er ofte forbundet med tap av kontroll, og kan minne om det vi kjenner når kommer for sent til et viktig møte eller krangler med noen vi er glad i, sier Halck.

Tapte du budrunden? Unn deg noe digg!

Selv om situasjonen kan oppleves ubehagelig og tung, er det viktig å huske på at stresset du kjenner på i en budrunde, ikke er skadelig – og som regel går det raskt over.

– Akutt stress er ikke noe farlig, og vi er heldigvis godt rigget for å tåle det. Etter en stressende budrunde der du ikke når fram, er det likevel fort gjort å føle seg utladet. Da er det viktig å ta litt ekstra hensyn til seg selv. Det kommer nye muligheter, avslutter Halck.

Krister Halcks tre tips for å bevare kontrollen i budrunden

  1. Forbered deg

    – Legg en plan for hva budsjettet ditt er, hvor langt du kan strekke deg, og hva du skal gjøre hvis du bare «må» gå over grensen din. Uten en klar plan, er det mye enklere å la seg rive med. I tillegg er det viktig at du prøver å sove, spise og drikke nok i forkant – det kan påvirke dagsformen din.

  2. Ta deg en pause når det trengs

    – Føler du at du er i ferd med å miste kontrollen, kan det være lurt å gå ut av situasjonen. Trekk pusten dypt et par ganger, drikk et glass vann og forsøk å samle tankene. Kanskje bør du også få deg litt frisk luft. Ofte holder det med bare en kjapp fot i bakken.

  3. Snakk med noen

    – Søk støtte hos en venn, kollega eller partner. Det viktigste er at du får satt ord på det du føler, og at noen hører på deg. Det har ofte en umiddelbar effekt. Det vil hjelpe deg med å se situasjonen litt utenfra, slik at du kan ta tilbake kontrollen.