Disse baderomsspørsmålene bør du alltid spørre megler om på visning

Spørsmål du bør stille om baderommet på visning

Du kan spare mye penger på å stille de riktige spørsmålene på visning, sier takstmann.

Publisert 16. september 2019 kl. 12.50

Nei, det er ikke bare kjøkkenet du bør stille spørsmål om, når du er på visning. Et baderom er også et rom som kan være dyrt å pusse opp, hvis det viser seg at noe må utbedres. Derfor kan det være mye penger å spare hvis du bruker tid på å gjøre en grundig sjekk når du er på visning.

Se boliger til salgs på FINN her!

Han anbefaler at du går gjennom følgende sjekkliste :

Visningstips: Husk å stille megleren disse spørsmålene om badet

Gode råd til deg som vurderer å kjøpe bolig og skal på visning.

Symptomer på skader i et bad, som også kan føre til fuktskader, er:

Et stort utvalg av baderomsinnredning til salgs finner du på FINN.

Et badrom er ofte i orden, helt til det blir lekk. Ofte skyldes det rør som sprekker og/eller endret bruk. Andre typiske feil som dukker opp rett etter overtagelse er at man oppdager feil på fall utenfor dusjsonen, utettheter mellom dusjdører, dimensjonering av el-anlegg og dårlig vanntrykk, sier Vogt. Når han selv inspiserer et bad, er han spesielt nøye med området rundt dusj, badekar, servant, vaskemaskin og wc blant annet ved hjelp av fuktmåler, vater og laser. Jeg ser etter riss og bevegelser i vegger spesielt i dusjsonen og andre sprutsoner. Dvs., der det er montert servant, vaskemaskin, badekar etc. Er det riss eller symptomer som bevegelser på veggen kan det indikere fukt. Da søker vi i området for å kartlegge fuktgang i veggen. Bruk god tid på en visning.

Spør alltid etter dokumentasjon på utført arbeid

Boligeiere kan legge fliser og sette opp innredning på et baderom selv. Resten skal gjøres av fagfolk med rette kompetanse. Er et bad av nyere dato, bør du alltid spørre om FDV-dokumentasjon og om hva som er gjort. Det er badets "brukanvisning".

Eksempler på dokumentasjon:

Et utvalg av badstuer, sortert etter "Pris høy-lav" kan du se her på FINN torget

Sjekk slukene nøye

Hvis et bad er opplyst «oppgradert» (som ofte betyr overflatebehandlet) har man ofte byttet fliser, fug og innredning – men har ikke gjort noe med tettefunksjonen (membran) og sluket på badet. Det er veldig viktig å kontrollere at det er byttet sluk og at det er synlig klemring med membran i sluket. Det er noen rehabiliteringsluk som ikke har synlig klemring, da må dette dokumenteres med en beskrivelse av utførelsen, sier Vogt.

Dette bør du se etter ved sluket:

Sjekk vanntrykket

Du bør alltid skru på vannet på badet for å sjekke trykket i vasken, er det dårlig kan det indikere feil. Titt også inn under servant at det ikke lekker fra avløpet, sier Vogt.

Et utvalg av baderomsmøbler til salg på FINN

Test varmekablene

Den erfarne takstmannen anbefaler også at man skrur på varmekablervisning, for å sjekke at de virker over hele badegulvet. Hvis kabelen er av under en visning, kan den skrues på. Den skal gi noe varme etter bare 10 minutter. I nyere bad, spesielt der membranen er lagt under betongstøpen, bør alltid en varmekabel stå litt på. Dette er med på å tørke ut betongen.

En termostat eller regulator på veggen sier også noe om hvor god funksjon kabelen har. Regulator brukes ofte der termostaten ikke slår rett inn, eller når man ikke oppnår rett temperatur med termostat. Det kan være flere årsaker til dette. Noen ganger er det feil plassering av føler i gulvet som gjør at termostaten ikke virker. Er det en av-og-på bryter eller en 3-trinnsbryter, er kabelen gammel og du kan forvente at denne bør byttes, med de kostnadene det medfører, sier Vogt.

Husk forsikring i forbindelse med boligovertakelsen

I 2018 ble det lagt ut nesten 170 000 annonser med boliger til salgs på FINN. Produktdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås, anbefaler usikre boligkjøpere å rådføre seg meg en fagmann før de kjøper.

Sjekkliste for et baderom under visning:

Fritidstomer til salgs på FINN

Se flere på FINN.no