Slik bytter du bank

Slik bytter du bank

Det kan være mange årsaker til at du kanskje ønsker å bytte bank. Din nye og din gamle bank er etter norsk regelverk forpliktet til å samarbeide for å etablere og flytte kundeforholdet ditt.

Bytte av bank er ikke lenger noen stor og vanskelig prosess. Bankene er pålagt å hjelpe deg med det meste. Her har du en oversikt over hvordan du går frem.

Slik er prosessen når du bytter bank:

  1. Du kontakter din nye bank.
  2. Bestill de banktjenestene du ønsker. Bytter du boliglån vil mange banker også stille krav om at du har lønnskonto i samme bank.
  3. Banken avslutter dine kundeforhold i din gamle bank. Dette er påkrevet etter norsk regelverk.
  4. Signering og legitimering: Du får tilsendt avtaler til signering. Du må møte opp i banken eller på postkontoret for å legitimere deg. Du kan også normalt signere via Bank-ID.

Dette skal din nye bank gjøre:

Din nye og din gamle bank er etter norsk regelverk forpliktet til å samarbeide for å etablere og flytte kundeforholdet ditt. Dette skal de da gjøre:

  • Overføre penger.
  • Avslutte kontoer.
  • Lage en oversikt over registrerte betalingsoppdrag, altså regninger til forfall, avtalegiroer og faste betalingsoppdrag.
  • Ivareta belastninger og innbetalinger på oppsagt konto hos gammel bankforbindelse. Du kan be din gamle bank om å sende innbetalinger og belastninger for den oppsagte kontoen til den nye kontoen i inntil seks måneder.
  • Innfri og flytte lån eller kreditter.

Les mer om:

Hva med efaktura og kontaktregisteret?

E-faktura flytter med automatisk til din nye bank. Mens faste betalinger og kontaktregister du har lagt opp i nettbanken i din gamle bank blir værende der.

Husk å oppgi nytt kontonummeret

Du får nytt kontonummer, og må passe på å oppgi det til kontakter som trenger det. For de fleste vil dette være:

  • arbeidsgivere
  • ektefelle/samboer
  • familie som overfører penger til deg

Hva koster det å flytte et boliglån?

Når du flytter ditt boliglån til en ny bank påløper det et etableringsgebyr (depotgebyr) som ofte ligger på 1.500 kroner og et tinglysningsgebyr som er på 215 kroner. Noen banker spanderer dette også. Ved refinansiering hender det at du blir bedt om en ny takst på huset, men ofte vil banken kunne bruke en verdivurdering fra eiendomsmegler.