Kjøpe leilighet sammen? Husk samboeravtale!

Kjøpe leilighet sammen? Husk samboeravtale!

Når dere kjøper sammen, vil banken sørge for at lånet blir satt opp riktig for begge to. Men dere må selv sørge for at dere sikrer samlivet deres sammen.

En kjæreste kan være verdt en million på boligmarkedet. Men husk riktig avtale når dere kjøper bolig sammen!

Skal du som ung på boligmarkedet kjøpe bolig alene kan du stort sett maks få lånt mellom en og halvannen million kroner avhengig av inntekt. Men med en samboer på laget vil det mulige lånebeløpet kunne dobles! Det kommer an på din og samboerens inntekter. Dermed vil dere kanskje slippe å ha med foreldre som medlåntagere eller kausjonister. Og har dere litt oppsparte midler, eller får litt forskudd på arv, vil dere ofte kunne få bedre renter på et boliglån fordi deres egenkapital er bedre.

Husk samboeravtale

  • Når dere kjøper sammen, vil banken sørge for at et boliglån blir satt opp riktig for begge to. Men dere må selv sørge for at dere sikrer samlivet deres sammen.
  • Kjærester som sammen eier en bolig til millionbeløp bør definitivt ha en samboeravtale, eller samboerkontrakt, som regulerer samlivet.
  • En samboeravtale regulerer hva dere eier, hvor stor andel av hva, og hva som skjer hvis samboerskapet opphører.

Husk avtale: Samboere som flytter sammen bør skrive samboeravtale. Dermed er det økonomiske samlivet også sikret. Her kan du lese mer om samboeravtaler.

Les mer om:

Samboere trenger også testament

  • En samboerkontrakt regulerer samlivet og opphøret av dette. Men det gjelder ikke hvis en av samboerne dør. Derfor bør samboere også inngå avtale om gjensidig testament.
  • Samboere med felles barn har minimumsarverett etter loven, men dette er først og fremst for å sikre barna. Et testament gir bedre arverett.

Disse avtalene trenger du som samboer

Samboere trenger ikke bare samboeravtale eller samboerkontrakt. Her er en oversikt over papirene som det er lurt å ha:

  • Samboeravtale: Regulerer hva som skjer i samlivet
  • Gjensidig testament: Gir samboerne skikkelig arverett etter hverandre
  • Livsforsikring: Gir mulighet for at gjenlevende får utbetaling så man kan ha råd til å bli boende i felles bolig.