Volkswagen - en vogn for folk

Volkswagen - en vogn for folk

Volkswagen er det bilmerket du finner mest av her på FINN, og som det selges mest av i Norge.

Det er ingen tvil om at vi her til lands har trykket Volkswagen til vårt bryst. Ord som folkevogn, boble og folkevognbuss har gått inn i språket. Det norske akademis ordbok har følgende oppslagsord og forklaring:

folkevogn substantiv, merkevarenavn; etter det registrerte varemerket Volkswagen. Muntlig; liten personbil med karakteristisk rund profil av merket Volkswagen.

Volkswagen ble grunnlagt på slutten av 1930-tallet som en statlig tysk virksomhet. Selskapet ble etter hvert Europas største bilprodusent og har lenge vært en av de absolutt ledende i verden.

I 1960 ble Volkswagen delprivatisert og børsnotert. Hovedkvarteret og hovedfabrikken ligger fortsatt i Wolfsburg, hvor du også finner opplevelses- og utstillingssenteret Autostadt.

Volkswagen-konsernet har i dag over 100 fabrikker i ulike verdensdeler. Ikke alle lager Volkswagen-biler. Konsernet eier nemlig syv andre personbilmerker og to lastebilmerker. Ikke alle er klar over at for eksempel Porsche, Bugatti og Lamborghini eies av Volkswagen.

Historien om Volkswagen er på mange måter historien om Bobla. Lansert som Type 1 straks etter krigen ble den verdens mest solgte bil de neste tiårene. I 1955 kunne du få kjøpt Bobla i 150 land.

På slutten av 1950-tallet ble den lansert i USA, som den første utenlandske bilen. Slagordet var «Think Small». Det slo an, og Bobla ble et symbol for hippiegenerasjonen på slutten av 60-tallet. I 1972 passerte Bobla T-Forden som den mest solgte bilmodellen gjennom tidene. Utrolig nok ble den produsert helt til 2003 på en fabrikk i Mexico. Totalt ble det laget 21,5 millioner av den.

  • Gammel motor i en Volkswagen boble fra ca 1971 - Foto: Getty Images

    Gammel motor i en Volkswagen boble fra ca 1971 - Foto: Getty Images

Er du opptatt av Guiness rekordbok? Da har du fått med deg konkurransen om å få inn flest mulig mennesker i ei Boble. Rekorden skal være 57 spesialtrente personer, men de fleste var utenpå.

Bilen som overtok mye av Boblas posisjon på 1970-tallet var Golf. Den hadde en trang fødsel, men ble en desto større suksess. Golf har hele veien vært en storselger og er produsert i åtte generasjoner. Den har definert et helt marked. Vi snakker fortsatt om biler i Golf-klassen.

Visste du forresten at den er oppkalt etter Golfstrømmen, ikke sporten. Også andre av Volkswagens bilmodeller har navn etter naturfenomener, som Passat og Jetta, som er navn på vinder.

Elbilen e-Golf kom i 2014 og var sammen med UP! med på å innlede et nytt kapittel i Volkswagens historie. Nå har konsernet lenge jobbet med å utvikle en helt ny elbil for miljøbevisste kundegrupper. Den har et nytt og spenstig design og heter ID.3.

Volkswagens styrke har lenge vært det store utvalget familiebiler og Volkswagen SUV-er for alle bruksområder. Offroad var derimot et marked som Volkswagen lenge overlot til andre. Men så tok de spranget i 2010 og lanserte 4-hjulstrekkeren Amarok, først utviklet i Argentina. Den ble en knallsuksess.

Nesten like ikonisk som Bobla er folkevognbussen, som i 1950 ble lansert som Type 2. Denne varebilen fikk offisielle navn som Transporter, Kombi og Microbus. Småbrukere, håndverkere og familier med mange unger og camping-entusiaster – alle har sin utgave av Transporter. Den dag i dag er dette den foretrukne varebilen i Norge.

Av alle enkeltdeler som selges av Volkswagen, er det én som utmerker seg med sin gode smak av indisk krydder. Volkswagen Currywurst selges i alle bedriftskantinene og er lunsjvinneren i Autostadt Wolfsburg. Og joda, du får den også i vegansk utgave.

Noen populære modeller fra Volkswagen på FINN bil:

Volkswagen til salgs på FINN akkurat nå:

Se flere på FINN.no