Audi med S – spesielt sporty

Audi med S – spesielt sporty

S står for sport. Er du ute etter en Audi med det lille ekstra, skal du se etter en S i modellnavnet – eller RS.

Audi S kommer i en rekke utgaver og varianter. Stort sett tar de utgangspunkt i modellene i A-serien. Audi S8 er for eksempel muskelversjonen av Audi A8 – kjent fra 90-talls actionfilmen Ronin med Robert de Niro og Stellan Skarsgård.

Utviklingsarbeidet begynte på 1980-tallet, etter lanseringen av ur-Quattro’en. Et datterselskap har siden stått for utviklingen av de tøffeste bilene med maks ytelse i Audi-familien. De er basert på standardmodellene, men altså med ekstra motorkraft, mer sportslige detaljer og forbedret hjuloppheng.

Audi S2
var først ute i 1991 – en todørs sportsbil bygd på samme plattform som Audi 80. Tre år senere kom den oppgraderte Audi RS2 Avant.

Den første RS-en ble produsert i samarbeid med Porsche. RS står for Racing Sport. Dette er toppmodellene. Vi snakker samme klasse som BMWs M-modeller og Mercedes’ AMG.

I Norge er det en god del som kjører Audi RS6 som sedan eller stasjonsvogn, en mellomstor sports- og luksusbil som baserer seg på A6. Du får den eksempelvis med 4 liters V8 motor og hundrevis av hestekrefter under panseret. Også Audi RS7 er en foretrukken modell blant de som kan velge i toppsjiktet.

De kan også vurdere Audi R8, en todørssportsbil med midtstilt motor og toppfart på 330 km/t. Den kan sammenlignes med Porsche 911 og Lamborghini Gallardo. Så har den da også samme motor som sistnevnte. Som i andre utvalgte Audier leveres lyden av Bang & Olufsen – i alle fall den i stereoanlegget.