Anbefalinger på FINN forsiden

5 sikkerhetstips til deg som skal kjøpe noe på FINN

FINNs sikkerhetssjef deler sine viktigste råd for å unngå svindel i forbindelse med kjøp på markedsplassen.

Som Norges største markedsplass på nett, tar FINN sikkerhet på største alvor: Disse sikkerhetstiltakene gjør FINN for å sikre deg som forbruker. Derfor har vi et eget, dedikert sikkerhetsteam, som blant annet samarbeider tett med politiet.

– Hvert år blir det publisert millioner av annonser på FINN.no. I de aller, aller fleste av disse handlene går ting for seg akkurat som de skal, men i noen tilfeller, som ellers i samfunnet, så er det noen som blir utsatt for en uønsket hendelse, forteller Geir Petter Gjefsen, som er sikkerhetssjef og ansvarlig for forbrukertrygghet i FINN.

Han har følgende oppfordring til alle som besøker markedsplassen:

– Generelt sett kan jeg si at det viktig for oss at man føler seg trygg når man handler på FINN, og jeg har inntrykk av at de aller fleste føler seg trygge. Men jeg vil oppfordre alle som opplever noe uønsket til å ta kontakt med oss.

Har du noe du ønsker å rapportere? Ta kontakt med sikkerhetsteamet på epost: forbrukertrygghet@finn.no

  • 5 sikkerhetstips til deg som skal selge noe på FINN

    SJEF FOR SIKKERHET I FINN: Geir Petter Gjefsen er sikkerhetssjef og leder for Forbrukertrygghetsteamet i FINN. Foto: Caroline Roka/FINN.no.

Mer info om hvordan sikkerhetsteamet i FINN jobber for å holde markedsplassen trygg, leser du her!

Vær obs når du kjøper

Både når du selger og når du kjøper noe på FINN, er det smart å være litt på vakt og følge noen regler for trygg netthandel.

Nedenfor får du sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsens beste råd til deg som skal kjøpe noe av noen andre på FINN:

1. Ikke forskuddsbetal, men møt opp eller bruk postoppkrav

Å forskuddsbetale for en vare er en risiko. Det kan hende du ender opp med å betale uten å få varen. De aller fleste av handlene på FINN.no går heldigvis trygt og fint for seg, men dessverre er det (som ellers i samfunnet) noen som ikke oppfører seg som som de skal. Forskuddsbetaling - uten å få varen man betaler for - er den vanligste formen for bedrageri vi ser på FINN.

OBS. Husk at Postoppkrav ikke er en sikkerhet for at man får det man skal. Det eneste man er sikret ved Postoppkrav, er at man får noe.

2. Er tilbudet for godt til å være sant?

Dersom et tilbud er for godt til å være sant, er det ofte det. De med uærlige hensikter prøver gjerne å få mange interessert i det de hevder at de selger, og når man først har blitt interessert prøver de ofte å gi inntrykk av at varen vil gå fort unna, slik at man må forte seg og slå til på det gode tilbudet.

Spør alltid selger flere spørsmål om varen du skal kjøpe, og dersom det gis uttrykk av at varen er ny, kan man spørre etter kvittering og spørre om grunnen til at den som selger velger å selge en helt ny vare.

3. Vit hvem du handler med - og lag kjøpekontrakt

FINN.no oppfordrer deg til å gjøre undersøkelser rundt hvem du handler med. Man kan finne ut mye ved å gjøre søk på nettet, og gjennom å ha en god dialog med selger før dere kommer til enighet om en handel.

FINN.no gir mulighet for brukere å verifisere seg med BankID. De verifiserte brukerne må ikke vise navnet sitt til alle andre, men FINN.no vet hvem sin BankID som har verifisert brukerkontoen dersom det skjer noe galt. Symbolet for verifisert bruker er et blått skjold med en hvit hake.

Dersom man bruker en kjøpskontrakt ved handelen vil det være lettere å bevise hva kjøper og selger ble enige om ved handelen, og kjøper vil ha navn og kontaktopplysninger til selger.

4. Gjør undersøkelser rundt varen du kjøper

Ifølge norsk lov er det straffbart å kjøpe tyvgods, så det er lurt å gjøre undersøkelser slik at man kan prøve å unngå å bli utsatt for det. Be om kvittering eller dokumentasjon på kjøp.

Det er kjedelig å ende opp med å kjøpe piratkopier når du er ute etter ekte vare, så gjør undersøkelser både rundt varen og pris på varen.

5. Vær forsiktig med personlige opplysninger

Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede.

Vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket på FINN om å si ifra til oss, og dersom det har skjedd noe straffbart oppfordrer vi til å anmelde forholdet til politiet.

OBS. Skal du selge noe på FINN? 5 sikkerhetstips til deg som skal selge noe på FINN