Et par enkle grep kan gi deg mye bedre glid i skisporet

Et par enkle grep kan gi deg mye bedre glid i skisporet

Med noen enkle grep så kan du få bedre glid i skisporet. Her får du triksene som redder deg fra kladdeføre og bakglatte ski.

Hvert år irriterer mange barn og voksne seg over subbete eller bakglatte ski, men ifølge aktivitetssjef i Skiforeningen, Håkon Dahl, trenger man ikke være profesjonell smører for å få dreis vinterføret.

- Bruker man litt tid på å stelle skiene før og etter en skitur, istedenfor å bare legge ny skismurning oppå den gamle, så unngår man mange problemer.

Dahl anbefaler alle turgåere følgende huskeliste:

Rens skiene godt før du legger på ny smurning.

Marker festesonen på skiene og rubb den med sandpapir. Glider legges på utenfor festesonen, på enden av skiene.

Bruk grunnvoks i festesonen, før du legger på skismurning. Da sitter dagens smurning bedre.

Rensing av skiene

- Mange glemmer å rense skiene sine, og går derfor på påskeklisteret fra i fjor når de tar årets første skitur. Resultatet blir subbete ski, sier Dahl.

Ved hjelp av skirens og skirensepapir får du raskt av den gamle smurningen.

- Har du gått på blå extra-føre og skal ut på samme føre igjen, trenger du ikke rense skiene mellom hver gang. Da kan du bare legge litt ny smurning oppå den gamle , siden det er av samme type. Men har du brukt klister bør du fjerne det etter skituren, fordi det er mer klinete.

 • RENS SKIENE: Håkon Dahl anbefaler alle å rense skiene før de legger på ny smurning. Har du vært ute på klisterføre, bør du fjerne klisteret når skituren er over. Foto: Svein Dybdahl.

  RENS SKIENE: Håkon Dahl anbefaler alle å rense skiene før de legger på ny smurning. Har du vært ute på klisterføre, bør du fjerne klisteret når skituren er over. Foto: Svein Dybdahl.

Anbefaler varmejern til glideren

Når skiene er rengjort, bør man legge på glider foran og bak på skiene.

Først markerer man festesonen på skiene. Det kan man gjøre ved å få hjelp i en sportsbutikk, eller bruke tommelfingerregelen «fra hælen og 30 centimeter foran bindingen».

Glideren legges på de delene av skiene som er utenfor festesonen.

- Det er absolutt verdt å behandle skiene med glider. De fleste er opptatt av god glid, og dette gir deg en bedre skiopplevelse. Mange får hjelp til dette i skibutikken, men det er også enkelt å gjøre selv, sier Håkon Dahl.

Slik legger du på glider:

Du trenger et skistrykejern, en plastsikling og en børste.

Sjekk deretter hvilken temperatur glideren tåler, og still inn skistrykejernet på rett varme. Bruk dette på glideren i jevne lange bevegelser.

Plastsiklingen og børsten bruker du til å skrape vekk glideren til det kun ligger igjen en tynn film over skisålen.

- Jernet hjelper deg med å dra ut glideren i sålen, og er en rimelig investering for bedre glid. Men ikke bruk et vanlig strykejern, for de går ofte på damp.

- Skistrykjern finnes i mange prisklasser og man kan også kjøpe brukt på FINN. De litt mer avanserte modellene lar deg stille inn eksakt temperatur, sier Dahl.

Han understreker at man ikke trenger gjøre dette før hver skitur, men at man bør behandle skiene når man tar dem frem igjen etter høsten.

 • SKRAP VEKK GLIDEREN: Ved hjelp av en plastsikling fjerner du glideren til kun en tynn film ligger igjen over skisålen. Foto: Svein Dybdahl

  SKRAP VEKK GLIDEREN: Ved hjelp av en plastsikling fjerner du glideren til kun en tynn film ligger igjen over skisålen. Foto: Svein Dybdahl

- Tre typer skismurning holder lenge

Hyllene i sportsbutikkene bugner av forskjellige typer skismurning. Men Skiforeningens ekspert beroliger alle turgåere med at man ikke trenger en stappfull smørekoffert for å få godt feste.

- Man kommer langt med tre typer voks og kanskje litt klister i tillegg. De fleste turgåere går på ski når det er «blå extra»-føre (-1 til -10 grader), så den bør være med.

- Har man i tillegg et par mykere varianter, for eksempel en lilla (0 til -3 grader) og en rød smurning ( +3 til -1 grader) så er man dekket for de fleste typer føre.

Slik legger du på skismurning

Vil man ha best mulig feste, anbefaler Dahl å legge på en grunnvoks før man legger på smurningen. Er det klisterføre bør man legge på et grunnklister.

Skismurningen påføres i tynne lag i festesonen, og skal være tykkest der skien trykkes mest ned. Da sikrer man mest mulig feste for hele skien når man går.

 • UNDERLAG: Legger du på en grunnvoks (t.v.) først, får du skismurningen til å feste seg bedre. Foto: Svein Dybdahl

  UNDERLAG: Legger du på en grunnvoks (t.v.) først, får du skismurningen til å feste seg bedre. Foto: Svein Dybdahl

Store summer å spare

Produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier tusenvis av ski, som nærmest er ubrukte, legges ut for salg hvert år. Dermed har mange muligheten til å sikre seg kvalitetsski for en rimelig sum.

I fjor ble det lagt ut over 154 000 annonser i kategorien skisport på FINN.

- Det er mye å spare på å handle brukt skiutstyr, og i tillegg blir vi mer og mer bevisste på at det å kjøpe brukt er bra for miljøet! Ofte kan man finne ski og utstyr som kan brukes i mange år til, dersom man ikke er opptatt av å ha årets nyeste modell.

- Gjør gjerne litt research på forhånd, sjekk ut hvilke ski som var best i test de forrige par årene og se om du finner de samme brukt på FINN, anbefaler hun.

Husk dette når du skal smøre skiene dine:

 • Rens skiene godt før bruk
 • Bruk glider
 • På før skismurningen i tynne lag
 • Festesmurningen bør være tykkest der skien trykkes mest ned
 • Bruk grunnvoks eller grunnklister før du legger på festesmurningen

Stort utvalg under skisport på FINN Torget

Se flere på FINN.no