Spør hvor mye selgeren veier når du skal kjøpe brukte langrennski

Spør hvor mye selgeren veier når du skal kjøpe brukte langrennski

Det er ikke bare prisen du bør sjekke før handler...

Å kjøpe pent brukt langrennsutstyr til seg selv og barna er bra for både lommeboka og miljøet.

Mange starter derfor skisesongen med å tråle gjennom bruktannonsene etter gode kupp. Husk imidlertid å sjekke utstyret du vurderer å kjøpe nøye, for å unngå eventuelle bomkjøp.

- Finn selger som veier det samme som deg selv

Håkon Dahl, aktivitetssjef i Skiforeningen, mener noe av det viktigste du bør gjøre før du kjøper langrennsski, er å tenke over hvor du skal bruke skiene.

- Skal man gå preparerte løyper, er det racingski som gjelder. Tommelfingerregelen er at de bør være 20-25 centimeter høyere enn deg selv. Nybegynnere kan gjerne ha litt kortere ski.

Fjellski er perfekt for skareføre

I tillegg til racingski, finnes det turski for å gå utenfor løypene, som er litt bredere og har litt mer innsving.

De som vil gå tur langt utenfor løypenettet kan også velge fjellski – både med eller uten stålkant.

- Fjellski med stålkant kan du bruke til å gå overalt med, inkludert skareføre. Modellene uten stålkant er imidlertid litt lettere, sier Dahl.

Sjekk spennet - spør om selgerens vekt!

Går du mest i preparerte løyper, er det viktig at du har rett spenn i skiene. Det er om å gjøre at du har myk nok ski til at du får smøringen ned i løypa, men at skien er stiv nok til at den ikke er i snøen hele tiden.

Det beste rådet for å finne brukte langrennski med rett spenn, er å finne en selger som veier det samme som deg, ifølge Dahl.

- Får du for mye vekt på skiene slik at du tråkker mye ned, vil smøringen subbe og du får dermed dårlig glid. Er du for lett, vil du ikke få trykket festesonen ned i snøen, og du vil få bakglatte langrennski. Så i dette tilfellet synes jeg det er lov å spørre hvor mye selgeren veier, også om det er en dame, sier han.

LES OGSÅ: Spar over halv pris på å kjøpe brukte langrennski

De siste årene har felleski blitt et populært alternativet til tradisjonelle ski med smøring.

- Felleski er et supert produkt for de som ikke kan mye om smøring eller vil unngå å styre med det. Men her er det enda viktigere å ha riktig spenn i skiene, for at du skal få godt nok feste og glid, sier Dahl.

Til klassiske bør voksne ha staver som er kroppslengden minus 30 centimeter. Til skøyteski bør stavene være kroppslengde minus 20 centimeter.

  • VÆR NØYE: Håkon Dahl ber folk være nøye med å sjekke etter merker og skader på utstyret når de handler brukt. Foto: Svein Dybdahl.

    VÆR NØYE: Håkon Dahl ber folk være nøye med å sjekke etter merker og skader på utstyret når de handler brukt. Foto: Svein Dybdahl.

Feil bindinger kan koste deg dyrt

I tillegg til ski og staver, er det viktig å ha gode langrennstøvler som gir foten støtte – både for store og små.

Skoene bør ha plass til en tynn ullsokk, for å holde føttene tørre og varme.

LES OGSÅ: Fjellskiene trenger ikke være nye for å gi deg opplevelsene du søker

Kjøper du brukte ski, er det viktig at du kjøper ski med binding som passer skiskoene dine.

- Mange ønsker langrennski de kan bruke med sko de har fra før, men det er flere typer bindinger. Hvis du blir nødt til å bytte binding på bruktskiene, kan det fort bli så dyrt at du like gjerne kunne kjøpt alt nytt, sier Dahl.

- Heller litt for korte enn litt for lange ski til barn

Til barn anbefaler Skiforeningen at skiene er like høye som barnet og gjerne litt bredere enn voksenskiene.

- For de yngste barna er det hovedsakelig tradisjonelle langrennsski som gjelder, men da trenger man ikke tenke på spenn i skiene. Det blir viktigere jo eldre du blir.

  • UT PÅ TUR: Ved å kjøpe brukt kan du få en rimelig inngangsbillett til skisporten.

    UT PÅ TUR: Ved å kjøpe brukt kan du få en rimelig inngangsbillett til skisporten.

- Lær gjerne barnet å gå uten staver først, da får de bedre balanse. Når barnet har blitt høyere enn 120 centimeter, kan man begynne med litt lengre ski, som er fem til femten centimeter lengre enn kroppen. For barn er det imidlertid bedre med litt for korte ski enn litt for lange, , sier Dahl.

Bra for miljøet

Produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier tusenvis av ski, som nærmest er ubrukte, legges ut for salg hvert år. Dermed har mange muligheten til å sikre seg kvalitetsski for en rimelig sum.

I fjor ble det lagt ut over 154 000 annonser i kategorien skisport på FINN.

- Det er mye å spare på å handle brukt skiutstyr, og i tillegg blir vi mer og mer bevisste på at det å kjøpe brukt er bra for miljøet! Ofte kan man finne langrennski og utstyr som kan brukes i mange år til, dersom man ikke er opptatt av å ha årets nyeste modell.

- Barn som vokser raskt rekker ofte ikke å slite ut utstyret sitt, så her er det ekstra mye å spare.

Anbefalt lengde på ski for barn (Kilde: Skiforeningen)

  • 3-4 år: kroppslengde
  • 5-6 år: kroppslengde + 0-10 cm
  • 6-8 år: kroppslengde + 5-15 cm
  • 8-10 år: kroppslengde + 15-20 cm