Oppdager du denne feilen på alpinskiene, bør du styre unna

Oppdager du denne feilen på alpinskiene, bør du styre unna

Dette bør du se etter når du skal handle brukt utstyr til slalåmbakken.

Det kan være mye å spare på å handle alpinutstyr på bruktmarkedet. Men ikke alle er like flinke til å sjekke etter slitasjeskader på utstyret før du kjøper.

Aktivitetssjef Håkon Dahl i Skiforeningen sier mange kunne unngått ergrelse og dyre reparasjoner, hvis de sjekker detaljene på utstyret nøye før de handler.

Nye alpinski? Sjekk FINN Torget da vel

Sjekk stålkanter og sålen nøye

- Det er spesielt to ting du bør sjekke når du skal handle brukt alpinutstyr: stålkantene og sålen på skien. Ski som har ødelagt stålkant er veldig dyre å reparere.

- Er det stygge merker på sålen, kan det også bli for dyrt til å forsvare bruktkjøpet.

I tillegg til å sjekke etter skader, er det viktig at man sjekker at bindingene er hele og sitter godt på skiene. Etter kjøpet må du sørge for at du stiller inn bindingene til støvellengden og vekten din, før du setter utfor bakken.

LES OGSÅ: Spar over halv pris på å kjøpe langrennsskiene brukt!

Velg riktig lengde til voksne og barn

Skal du kjøre i bakke, så anbefaler Skiforeningen at du velger ski som er ca, ti centimeter under kroppslengden.

Til barn anbefales litt kortere ski, fordi de som regel er lettere å kontrollere.

- Barn starter stort sett alltid med å kjøre bakke, og da er det ofte det å kunne ploge som er viktig. Derfor er det viktig med ski som de kan mestre.

- Ski som rekker til halsen er en fin tommelfingerregel. Og de minste barna bør droppe staver når de lærer seg å stå på ski. Finn også støvler som ikke er for store, sier Håkon Dahl.

Slik sjekker du slalomskiene til barna

Det er viktig å sjekke slalomskiene for de mest vanlige feilene.

Hjelm anbefaler han alltid at man kjøper nytt, for å være trygg på at den ikke er skadet.

Større utvalg enn noensinne

Voksne skiløpere har et stort utvalg av alpinski å velge blant.

Carvingski, Twintip og Randonee-ski er blitt populære valg blant norske skientusiaster. Carvingski har mer innsving enn tradisjonelle bakkeski, Twintip har tupp i begge ender, mens Randonee gir deg mulighet til både å gå i fjellet og å sette utfor i løssnø med de samme skiene.

Det store utvalget påvirker også tilgangen på brukt alpinutstyr. Hittil i 2018 har det blitt lagt ut over 127 000 annonser i kategorien «skisport» på FINN.

- Du kan få mye lettere ski enn før og de bredeste skiene nå er mye bredere enn man turte å tenke for 10-15 år siden.

- Vi ser også endringer på staver. Den klassiske staven skal være av en slik lengde at du har 90 grader i albueleddet. Jibbere har nesten ingen lengde på stavene, mens de som kjører løssnø har gjerne teleskopstaver, som de også kan gå med, sier Dahl.

  • VELG RIKTIG LENGDE: Skiforeningen anbefaler alpinski som er  ca. ti centimeter under kroppslengde for voksne. Barn bør ha litt kortere ski, med en lengde som rekker til rundt halsen.

    VELG RIKTIG LENGDE: Skiforeningen anbefaler alpinski som er ca. ti centimeter under kroppslengde for voksne. Barn bør ha litt kortere ski, med en lengde som rekker til rundt halsen.

  • Sjekk hvilke ski som har vært best i test

Det å kjøpe brukt skiutstyr blir stadig mer populært, ifølge produktdirektør for FINN torget., Kathrine Opshaug Bakke.

- Gjør gjerne litt research på forhånd, sjekk ut hvilke ski som var best i test de forrige par årene og se om du finner de samme brukt på FINN. Om du går for en modell fra et tidligere år er det ofte mye å spare!

- Det kan også være lurt å sjekke om det er dype riper og om eventuelle stålkanter er i orden. Riper på oversiden av skiene har ikke så mye å si, men kan gi et godt avslag i pris.

Dette bør du se etter når du kjøper brukte alpinski:

  • Velg ski utfra hva slags bruk du planlegger
  • Sjekk tilstanden på stålkanter og sålen. Er de veldig slitt eller har synlige skader, styr unna. De kan bli dyre å reparere.
  • Sjekk at bindinger sitter godt og er korrekt innstilt
  • Husk staver som passer til utstyret. For alpinski bør du ha en stavlengde som sørger for 90 grader i albueleddet.
  • Bakkeski for voksne bør være ca. ti centimeter under kroppslengde. Barn bør ha ski som går til halshøyde.