Vårens 5 hotteste trender

Siste mote om igjen: Vårens 5 hotteste trender

Å handle brukt er det mest trendy du gjør!

Ikke bare er gjenbruk i seg selv i vinden, du kan enkelt treffe alle vårens trender i brukte klær. Her er tips til hva du bør sette opp som lagret søk på FINN, og klesforskerens beste råd for smart brukthandel.

Vi er på vei ut av en mørk og kjedelig vinter, vi ønsker oss mer farger og mer liv. Mote trenger ikke trenger å være så alvorlig, og folk er klare for å ha det litt gøy igjen – det viser vårens trender i aller høyeste grad. Og du kan selvfølgelig være med på motene også i klær noen andre har elsket før deg. Det mest trendy du gjør, er faktisk å handle brukt.

– I FINNs bruktmarkedsundersøkelse sier stadig flere at de er opptatt av å kjøpe ting med god kvalitet, og halvparten av oss har kjøpt brukte klær. Ved å handle brukt i stedet for nytt så er du med å spare miljøet for store utslipp samtidig som du kan spare mye penger - det er hipt både for lommeboka og miljøet det! Sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert på FINN.

Her er plaggene du bør lete etter nå:

Smarte kjøp og mote som varer

Selv om det vil variere hva som til enhver tid er mest trendy, varer smarte kjøp (nesten) evig. Alle vårens trender kan du fikse brukt, og i tillegg kommer trender ofte tilbake, så du vil kunne ha glede av bruktkuppene dine i mange år fremover. Det beste du kan gjøre, er å bruke de klærne du har – og bruke dem mye.

  • BILDETEKST: Klesforsker Ingun Grimstad Klepp er opptatt av at vi bare skal kjøpe klær vi virkelig liker. (Foto: Sonja Balci, Oslo Met)

    BILDETEKST: Klesforsker Ingun Grimstad Klepp er opptatt av at vi bare skal kjøpe klær vi virkelig liker. (Foto: Sonja Balci, Oslo Met)

Det sier Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

– Det viktigste du må tenke på når du skal handle brukt, er rett og slett å finne noe du virkelig liker. Da bruker du plagget mer, tar bedre vare på det, og blir ordentlig glad i det.

Ingun tipser også om å tenke gjennom hva man har i skapet allerede. Å få god oversikt over plaggene man har, gjør det enklere å bare kjøpe det man faktisk trenger, sier hun.

– Mange av oss har en tendens til å kjøpe ting vi har fra før, og mangler kanskje det som skal til for at disse klærne faktisk kan brukes. Man bruker klær i antrekk, og ikke alene, så man må ha noe som gjør at ting passer sammen, om det er sko, ytterplagg eller tilbehør.

Velg gode materialer

Klesforskeren selv handler mer enn gjerne brukt. Ingun Grimstad Klepp er spesielt svak for gode tekstiler og materialer.

– Jeg er ofte på jakt etter for eksempel ull, kasjmir og silke, og det tror jeg gjelder ganske mange som er opptatt av tekstiler. Ofte ser jeg etter materialer fremfor et enkelt plagg, for jeg syr også selv.

Trenger ikke være så vanskelig

Det er enkelt å sette opp lagret søk på plagg du ønsker deg på FINN. Da får du beskjed når noen har lagt ut en annonse som matcher søket, og kan slå til. Er annonsen i tillegg merket med Fiks ferdig er saken så godt som biff, for da betaler du for både vare og frakt i ett klikk.

Du kan enten betale den prisen selgeren har satt, eller du kan legge inn et bud som selgeren kan avslå eller godta. Får du tilslaget, kommer pakken med ditt nye bruktkupp i posten eller hjem på dørmatten din - og vips, er både du og plagget klar for en ny vår.

Professor Ingun Grimstad Klepp synes det er bra at bruktmarkedet blir stadig bedre. Og at det absolutt er en miljøgevinst i å kjøpe brukt – om det er en erstatning for å kjøpe nytt.

– Ideen om at vi må kjøpe nye klær for å være moderne, stemmer ikke, avslutter hun.