Native 1200x627px

Karoline (31) handlet kun brukt i et helt år!

– Jeg tenkte «dette går ikke», men der tok jeg feil!

Merkevarer, stort utvalg, og plagg som fortsatt har lappen på. Da Karoline Sæter satte seg som mål å bare handle brukt i et helt år, ble hun overrasket over hvor lett det faktisk var.

– Jeg pleier å sette meg et nyttårsforsett som skal være en utfordring. For noen år siden bestemte jeg meg for at det skulle være å bare handle brukt hele året. Jeg skulle gå et helt år uten å kjøpe noe nytt. Unntaket var undertøy, sokker og mat – ellers skulle absolutt alt jeg kjøpte være brukt, forteller hun.

En planlagt backpackertur til Nord-Norge, med dertil hørende behov for både fjellsko og utstyr kunne komme til å stikke kjepper i hjulene for hele prosjektet – trodde hun.

– Jeg tenkte at dette går helt sikkert ikke, det er nok ting jeg ikke finner brukt. Men det gikk helt fint, og jeg kjøpte faktisk ikke noe nytt hele det året. Og det har jeg i grunnen bare fortsatt med.

En oppvekst blant lopper

Det var en bestemor som var besatt av brukthandel som tidlig sådde gjenbruksfrøet i Karoline.

  • 1

– Da jeg var på besøk hos bestemor i barndommen, tok vi alltid taxi ned til byen og gikk i alle bruktbutikkene der. Jeg fikk alltid litt penger, så jeg kunne gå og finne meg noe selv.

Selv om Karoline ikke alltid var like begeistret for loppeturene med bestemor, setter hun i voksen alder pris på erfaringene fra den gang.

– Tålmodigheten man trenger for å gå på skattejakt etter akkurat det man ønsker seg, har jeg lært fra jeg var ganske liten, ler hun.

Ikke gammelt «rask»

Karoline opplever ofte at folk har fordommer mot brukte ting, og kanskje særlig klær. De er redde for at plaggene skal lukte, eller at de er slitte og ødelagte. Hun driver aktivt med «opplæring» av venner og kjente, for å motarbeide disse fordommene.

– Mange tenker at brukte klær er slitte og lukter vondt, men det har jeg helt ærlig ikke vært så mye borti, sier hun og forteller: – Bestemor lærte meg hvordan jeg skulle rense og vaske ting som var kjøpt brukt, så jeg har aldri tenkt at brukte klær er ekkelt. Men jeg har venner som tenker sånn, så jeg har blitt en ambassadør for å lære dem at det ikke stemmer.

Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, forteller at man vet mye om hvorfor folk vegrer seg for å kjøpe brukt.

– Dette med lukt er én av grunnene. I tillegg er det en litt ubestemt «noen har hatt det på seg før», et slags ubehag ved å være nær noen. Noe som er litt overraskende, siden vi for eksempel deler sengetøy med alle og enhver når vi sover på hotell, sier hun.

Hun forteller også at yngre mennesker er mer positive til å handle brukt enn eldre. – De unge både kjøper og får mer brukt enn eldre. Vi håper at dette er en varig endring, og at de unge som nå har begynt å handle mer på bruktmarkeder, fortsetter med dette gjennom livet.

  • BILDETEKST: Klesforsker Ingun Grimstad Klepp er opptatt av at vi bare skal kjøpe klær vi virkelig liker. (Foto: Sonja Balci, Oslo Met)

    BILDETEKST: Klesforsker Ingun Grimstad Klepp er opptatt av at vi bare skal kjøpe klær vi virkelig liker. (Foto: Sonja Balci, Oslo Met)

Unike plagg – og nye kupp

En av mange fordeler med å handle brukt, er at du kan få tak i plagg som ingen andre har, mener Karoline.

– Jeg har for eksempel en mintgrønn, håndsydd og perlebrodert topp fra 20-tallet som er skikkelig fin, og som man ikke finner maken til i butikkene. Når man finner sånne plagg, er det ekstra stas.

Hun har derimot ikke som krav at alt hun kjøper brukt skal være nettopp dét. Det dukker nemlig stadig vekk opp kupp der lappen fortsatt henger på.

– Jeg har gjort mange gode kjøp, men det aller siste kuppet jeg gjorde var et par splitter nye Vagabond vinterstøvler. Helt ubrukt, i min størrelse, til en lavere pris enn i butikken. Det er ikke sånn at det bare er «gammelt rask» som selges brukt – du finner alt.

  • Den mintgrønne, håndsydde og perlebrodert toppen fra 20-tallet <3.

    Den mintgrønne, håndsydde og perlebrodert toppen fra 20-tallet <3.

– Utrolig enkelt

Karoline handler omtrent 90 % av alt hun trenger brukt, og hun synes ikke at det er spesielt vanskelig, eller mer tidkrevende enn å bestille fra en hvilken som helst nettbutikk.

– Når det er noe jeg trenger, går jeg som regel rett inn på for eksempel FINN og søker der. Jeg har ønsket meg en «kokesjokoladebrun» dressbukse en stund. Derfor har jeg hatt lagret søk med varsel om «brun dressbukse», og plutselig dukket den opp med et pling – attpåtil helt ny med lappen på, forteller hun.