Her er tipsene til deg som vil kjøpe brukte hvitevarer

Her er tipsene til deg som vil kjøpe brukte hvitevarer

Skal du kjøpe ny vaskemaskin, oppvaskmaskin eller komfyr? - Det kan være store forskjeller på hvitevarer og hvordan de har blitt brukt, sier reparatør.

Publisert 30. oktober 2019 kl. 11.02

For prisbevisste nordmenn kan det være mye å spare på å kjøpe brukte hvitevarer, som komfyr, vaskemaskin eller oppvaskmaskin.

Men før du kjøper, bør du gjøre noen enkle undersøkelser for å unngå at produktet du er interessert i har feil eller mangler. Reparatør Espen Bahr i Best Hvitevareservice AS sier nemlig at det kan være store forskjeller på to produkter som er like gamle og ser helt like ut.

- En vaskemaskin eller oppvaskmaskin som går flere ganger om dagen vil ikke holde like lenge som en som blir brukt sjeldent. Og en komfyr som står på flere timer hver dag vil ikke vare like lenge som en som kanskje blir brukt en time hver dag, sier han.

LES OGSÅ: Boligstylistens hotteste kjøkkentips: - Du kan spare mye på dette!

Han anbefaler at man alltid inspiserer varen med egne øyne før han kjøper. Dette bør du sjekke på brukte komfyrer, oppvaskmaskiner eller vaskemaskiner før du kjøper, ifølge reparatør Espen Bahr :

Komfyrer

Se brukte komfyrer til salgs på FINN!

Vaskemaskiner/Tørketromler

Se brukte vaskemaskiner til salgs på FINN!

Se tørketromler til salgs på FINN!

Oppvaskmaskiner:

LES OGSÅ: Takstmann: - Disse spørsmålene bør du alltid stille om kjøkkenet på visning

Dobbeltsjekk alderen til brukte vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og komfyrer

Espen Bahr i Best Hvitevareservice AS oppfordrer også alle FINN-brukere til å dobbeltsjekke alderen til de brukte hvitevarene de ønsker å kjøpe.

- Jeg har opplevd mer enn en gang at folk har kjøpt en maskin de trodde var fire år gammel, men så viser det seg at maskinen er 14 år gammel.

- Prøv å google modellen og se om det kommer opp når denne modellen var i salg. Sider som prisjakt.no kan vise hva maskiner har kostet tidligere. Et serienummer skal også inneholde uke og år maskinen er produsert, men det er ikke alltid lett å tyde, hvis man ikke vet hva man ser etter, råder han.

LES OGSÅ: I disse tilfellene kan du klage på et bruktkjøp

Du har to års klagefrist når du kjøper noe fra en privatperson ifølge kjøpsloven. Men varen må være vesentlig dårligere enn du kunne forventet deg for at du skal ha grunn til å klage.

Les mer om hvordan du klager på et kjøp av hvitevarer på Forbrukerrådets nettsider.

Leder av Forbrukerdialog, avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester hos Forbrukerrådet, Pia C. Høst, anbefaler at man alltid tar varen i øyensyn før man kjøper, og gjør en skriftlig avtale i forbindelse med handelen.

- Hvis du kjøper noe brukt står det ofte at varen « selges som den er». Det begrenser rettighetene noe, men selger må fremdeles ha fortalt deg alt som er viktig. Han må holde det som er lovet og varen skal være som du kan forvente deg. Har du kjøpt noe av en privatperson, må varen være vesentlig dårligere enn du kunne forventet deg for at du skal ha grunn til å klage.

- Når det blir konflikt mellom privatpersoner er dokumentasjon ofte et problem. Blir det ord mot ord så kan det være vanskelig å komme noen vei, sier hun.