Takstmann: - Disse 6 spørsmålene bør du alltid stille om kjøkkenet når du er på visning

Takstmann: - Disse 6 spørsmålene bør du alltid stille om kjøkkenet når du er på visning

Er du ikke påpasselig før du kjøper, risikerer du store uforutsette kostnader.

FINN.no: Vi nordmenn elsker å pusse opp kjøkken, men noen ganger kan det bli gjort feil som det er viktig å se etter når du er på visning.

Takstmann og kontrollør Thomas B. Vogt i firmaet Taksert sier at alle potensielle kjøpere bør stille megler kritiske spørsmål på visning, for å unngå potensielle kostnadsbomber. Og kjøkkenet er et av rommene du bør være spesielt nøye med.

Disse seks spørsmålene bør du ifølge Vogt alltid stille selger og megler om kjøkkenet:

 1. Når er kjøkkenet fra?
 2. Er rør og tilkobling av utstyr utført av elektrikere eller rørlegger?
 3. Har du samsvarserklæring på elektrikernes arbeider?
 4. Har du dokumentasjon på arbeidet som er blitt utført av rørlegger
 5. Byttet selger varmtvannsbereder da han/hun byttet kjøkkenet?
 6. Kan man få se sikringene til kjøkkenet?

Ifølge Vogt bør man være spesielt oppmerksom på området rundt varmtvannstanken.

- Varmtvannstanken er ofte skjult, i et hjørne, og ofte med lite tilgang. Sjekk om det er inspeksjonsluke, slik at du kan lyse inn og se på koblinger. Husk også å få info om hvilket år den ble byttet. Varmtvannstanken bør ikke være eldre enn 20 år. Etter 20 år, dekker ikke forsikringen skade ved lekkasje, sier Vogt.

Se boliger til salgs på FINN akkurat nå!

Finner ofte feil på strømanlegget

En annen, klassisk kjøkkenfeil er at strømanlegget ikke blir tilpasset et nyere, moderne kjøkken. Er ikke anlegget kraftig nok, kan du miste strømmen hvis du har flere apparater på samtidig.

-El-anlegget i eldre boliger er ofte ikke oppdatert for å tilfredsstille nye krav til strømforbruk på hvitevarer, eller at anlegget mangler jording, sier Vogt.

 • Sjekk under vasken

  SJEKK UNDER VASKEN: Området under kjøkkenbenken er ofte utsatt for fuktskader. (Foto: Svein Dybdahl)

LES OGSÅ: Boligtipsene som gir deg ekstra penger på kontoen

Ifølge takstmannen bør det være minimum to kurser (16 amp/20 amp) til et moderne kjøkken.

-Jeg spør ofte om kunden har feiret julaften eller Ramadan hjemme – da er hele det elektriske anlegget i full drift. Hvis anlegget tåler den belastningen, er det sannsynlig rett dimensjonert, sier han.

Sjekk sikkerhetsutstyr mot brann og vannlekkasjer

Hvis kjøkkenet er montert etter 2010 skal det være utstyrt med komfyrvakt over stekeplatene, som reduserer faren for brann. Det skal også være montert en sensor, som forebygger vannlekkasjer. Sensoren kan kobles på en ventil som skal stoppe vanntilførselen.

Lysten på noe helt nytt? Se nye leiligheter til på FINN salgs her!

Vannlekkasjer og fuktskader bør du også se ekstra nøye etter på kjøkkenet. Det kan nemlig bli dyrt å utbedre, ifølge Vogt.

-De vanligste stedene man kan oppdage spor etter dette er i kjøkkenskapet med servanten, rundt oppvaskmaskinen, nær varmtvannstanken eller ved kjøleskapet. Åpenbare bruksfeil og skader som tidligere eier burde visst om er tidligere eiers ansvar.

-Er det en fuktskade vil det som regel vises som blemmer i de folierte platene, oppsvulmet sponplater, sveller i treverk, sorte prikker (sopp), vann på overflater, lukt. Det å kontrollere under sokkelen på kjøkken, kan i noen tilfeller også avdekke lekkasjer. Er man i tvil, så ta med en kyndig tredjepart på visningen, anbefaler han.

LES OGSÅ: En av fire slurver i forbindelse med boligkjøp

Be om dokumentasjon på fagarbeid

Hvis et kjøkken har blitt flyttet under oppussing slik at rørsystemet har blitt endret, må man ofte sette inn en vannpumpe. Da er det viktig at også denne kontrolleres når du er på visning. Her kan det ofte oppstå lekkasjer på grunn av slitasje, ifølge Vogt.

Andre slitasjeskader som kan oppstå, gjelder kjøkkenskap og hvitevarer.

-Alt av rør og elektrisk arbeid skal utføres av fagpersoner, så be om dokumentasjon på dette. Kvittering for utført arbeid holder. Be om FDV-beskrivelse (forvaltning, drift, vedlikehold) av hva som faktisk er gjort.

- Har man gjort annet arbeid selv, som å sette opp skap, er det viktig å sjekke at de er festet tilstrekkelig. Slike skap kan ofte inneholde mange tunge kopper og kar.

- I et kjøkken er ofte hvitevarer bygget inn i innredningen. Det er viktig at disse har tilluft og ventilasjon. Hvis dette ikke er etablert, vil levetiden på hvitevarene kortes ned.

Enebolig til under 4 millioner? Se hvilke som er til salgs her!

-Les salgsoppgaven nøye

Produktdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås anbefaler alle som skal kjøpe hus å være nøye med å lese over salgsoppgaven, samt sjekke bolig godt på forhånd – gjerne sammen med fagmann.

 • Johan Fredrik Høvås

  -VÆR NØYE PÅ VISNING: --Mitt råd til førstegangskjøpere er: Ta deg god tid, og gjør ordentlig research i forbindelse med kjøpet ditt, sier produktdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås. (Foto: Caroline Roka/FINN).

Han anbefaler også forsikring i forbindelse med boligovertakelsen, i tilfelle det skulle dukke opp uønskede overraskelser.

-Mitt råd til førstegangskjøpere er: Ta deg god tid, og gjør ordentlig research i forbindelse med kjøpet ditt. Forhør deg gjerne med personer med fagkompetanse, og sørg for å stille alle nødvendige spørsmål når du er på visning!

Kjøkkenet har ikke vesentlige feil dersom det følgende er kontrollert og utelukket

(kilde: takstmann Thomas B. Vogt):

 • Lekkasjesikring
 • Lufting til elektriske installasjoner
 • Ventilasjon
 • Stoppekran
 • El-punkter