5 julemarkeder som vil få deg i skikkelig julestemning

5 julemarkeder som vil få deg i skikkelig julestemning

Her er de beste julemarkedene og hotellene du bør bo på.

Julen er en høytid mange av oss planlegger og ser frem til hele året. Og hva markerer vel en bedre start på julesesongen og adventstiden, enn å besøke et skikkelig koselig og tradisjonelt julemarked?

I Norge har vi foreløpig ikke vært kjent for å arrangere de beste julemarkedene, selv om de finnes i de største byene og ikke minst på julemarkedet på Røros. Heldigvis er det en rekke andre land i relativ nærhet som er verdensberømte for sine fantastiske markeder. Tar du turen til et av disse stedene, er du garantert skikkelig julestemning, og best av alt – du kan bo på et superdeilig hotell og unne deg litt luksus samtidig.

Her får du våre tips om fem berømte julemarkeder og hvilke hoteller du bør bo på når du besøker disse:

 • flyfoto av praha i juletiden

  Utsikt over julemarkedet i Praha - Foto: Shutterstock

Praha – Tsjekkia

I adventstiden, de fire siste helgene før jul, forvandles Praha, Tsjekkias magiske hovedstad, til et juleparadis med masse små og store julemarkeder over hele byen. De to mest kjente er fordelt på Gamlebytorget, Old Town square, og Wenceslas-torget, og det er gangavstand mellom disse to. Det finnes også mindre markeder på Namesti Republiky, Namesti Miru og Havelske Trziste.

Det er imidlertid markedet på Gamlebytorget som er det mest kjente, og tidligere har blitt kåret et av verdens beste. Her har det blitt holdt markeder siden det 10. århundret, og de verneverdige bygningene – sammen med snøen og det kalde været, all pynten, duftene og lysene gjør stemningen helt spesiell.

Her bør du bo i Praha:

 • Julemarked i Berlin -
Foto: Shutterstock

  Julemarked i Berlin - Foto: Shutterstock

Berlin – Tyskland

I Berlin er det flust av julemarkeder, faktisk opptil 100 i hele desember. Blant annet på Gendarmenmarkt, Alexanderplatz, Opernpalais og Potsdamer Platz. Her kan du handle spennende julegaver og julepynt, samtidig som du nyter fantastisk mat, glühwein, får topp julestemning og bor relativt rimelig på luksushoteller.

Friluftsmuseet Domäne Dahlem har også markeder i helgene frem mot jul, og her arrangeres det juleverksted for barna, noe som skaper topp stemning blant de minste.

Her bør du bo i Berlin:

 • Krakow sentrum i juletiden

  Julemarkedet i Krakow - Foto: Shutterstock

Krakow – Polen

Polen er blant nordmenns førjulsfavoritter, og ikke uten grunn. Julemarkedet på Rynek Glowny torget i Gamlebyen i Krakow er av det skikkelig tradisjonsrike slaget og omtales som landets største.

Markedet begynner siste uken i november og varer til og med andre juledag, noen ganger lenger. Her finner du flust av gamle treboder som tilbyr alt fra håndmalte juledekorasjoner og glasskuler som er polsk spesialitet, til broderte duker, metallverk, søtsaker, bakst, og andre småting.

Her bør du bo i Krakow:

 • Opplev det flotte julemarkedet i Riga

  Juletreet på domkirkeplassen i Riga - Foto: Getty Images

Riga - Latvia

I likhet med Praha er Riga en by der du får skikkelig god, gammeldags julefølelse. Det mest berømte julemarkedet i byen holdes på Domkirketorget i hjertet av Rigas historiske sentrum, og her finner du bugnende boder med pynt, mat, smykker av rav og ikke minst – tradisjonelle trelysestaker. Juletrepynting er visst en tradisjon som stammer fra Latvia og Riga, og på markedet vil du se mange vakkert dekorerte eksemplarer.

Her bør du bo i Riga:

 • julemarked i københavn. reinsdyr utstilt med en slede

  Julemarked i København - Foto: Shutterstock

København – Danmark

Hvis du er glad i jul og tradisjoner, så er førjulstiden i København noe for deg. Hele byen pyntes og det er massevis av små og store julemarkeder du kan vandre mellom.

Blant annet arrangeres det julemarked på Nyhavn, Kronborg Slott og Højbro Plads. I tillegg arrangeres H.C. Andersen julemarked på Nytorv – og det eldste og mest eksotiske julemarkedet finner du i Den Grå Hal på Christiania. I den gamle hallen fra 1851 er det fantastisk stemningsfullt, med live musikk og over 100 boder med alt fra pynt, til mat og duppeditter. Er du glad i karuseller og sukkerspinn er også julemarkedet på Tivoli verdt et besøk!

Her bør du bo i København: