Reisetips franske rivieraen - byer som er verdt å besøke

Reisetips franske rivieraen - byer verdt å besøke

Ønsker du å oppleve den franske rivieraen fra innsiden? Her får du tips til byer du bør besøke.

Den franske riviera – eller Côte dÁzur - ligger knappe tre timers flytur fra Gardermoen. I det flyet gjør seg klar for landing på flyplassen i Nice, merker du at her venter et opphold skreddersydd for opplevelser, nytelse og ferie.

Nice - hovedstaden på rivieraen

Nice er den største byen på Rivieraen – og femte største by i Frankrike, med cirka én million innbyggere. Nice er kanskje mest kjent for strandpromendaen, Promenade des Anglais, og gamlebyen. Strandpromenaden er cirka sju kilometer lang og egner seg ypperlig for deg som vil jogge, sykle, gå eller bare smake på det yrende livet. Gamlebyen i Nice ligger bare et steinkast fra promenaden og passer perfekt for deg som jakter på suvenirer, små, pittoreske butikker og hyggelige restauranter. For deg som foretrekker å lage mat selv så finner du lokale bakere og kjøttforhandlere i gamlebyen.

 • Villefranche på Den Franske Riviera

  Villefranche på Den Franske Riviera

Bo i storbyen

Hvis du velger å bo i Nice, kan byen friste med en mengde hotell og leilighetskompleks. Hoteller som ligger på strandpromenaden, med utsikt over havet, er naturlig nok mest kostbare. I gatene bak, finner du flere flotte perler, ikke fullt så dyre. Med utgangspunkt i Nice, ligger rivieraen for dine føtter. Du kan velge å reise mellom byene enten med tog eller buss. Ja, kanskje du også vil leie bil, selv om det for mange er en prøvelse å kjøre side om side med illsinte franskmenn.

En liten fransk perle

Hvis du velger å reise østover, bør du stoppe allerede i Villefranche bare seks kilometer fra Nice. Byen er en populær badeby, blant annet fordi den, i motsetning til Nice, byr på sandstrender. Flotte hoteller finner du også i Villefranche. Havnebyen har bare litt over 5.000 innbyggere, men har likevel et imponerende utvalg puber og restauranter. Hva med å følge kyststien fra Nice til Villefranche, via Cap de Nice? Da får du mosjon i tillegg på din ferie.

 • Franske riviera vinranker Provence

Kom deg opp i høyden

På en fjellknaus midt mellom Nice og Monaco ligger middelalderbyen Eze Village, kanskje verdens vakreste landsby. En destinasjon verdt å besøke på din ferie. Hvis du kommer med leiebil og parkerer nederst i byen, kan du forvente en gåtur gjennom en pittoresk, liten by med smale, kronglete gater, fontener, blomsterdekorasjoner og små kafeer og butikker. Øverst troner et gammelt slott omgitt av en botanisk hage perfekt for hageelskere. Det er få fastboende igjen i Eze, og nattelivet er heller ikke noe å skryte av. Uansett så er det uten tvil verdt et besøk, ikke minst fordi Fragonard, et verdensberømt parfymeri, ligger her.

Monaco - et must?

Skatteparadiset Monaco, verdens nest minste land, elskes av kjendiser, rikfolk og gamblere. Det lille landet ligger på den franske rivieraen og er omringet av Frankrike på alle kanter. Det bor kun 30.000 innbyggere i den lille staten, hvor fyrst Albert II har vært monark siden 2005. Landet er på mange måter kun en by, og er kanskje mest kjent for Rally Monte-Carlo som arrangeres hvert år. I tillegg kan de slå seg på brystet med fotballklubben AS Monaco FC, som spiller i franske toppdivisjon. Kanskje er noen av dere spesielt interessert i biler? Da bør dere legge en reise til Prinsepalasset i Monaco på deres ferie, hvor Prins Rainiers biler er utstilt. Det er heller ikke til å nekte for at Monaco har en rekke av verdens mer kjente hoteller og hotellbarer.

 • Blomstermarked i Nice på Den Franske Riviera

  Blomstermarked i Nice på Den Franske Riviera

På grensen til Italia

Nesten helt på grensen til Italia finner du en liten og stille by, sammenlignet med de andre byene på rivieraen. Menton har knapt 30.000 innbyggere, og strekker seg fra havet og litt inn i landet. Du går i en aldri så liten motbakke, hvis du vil fra stranden til sentrum. Menton har, som seg hør og bør en by på franske riviera, en imponerende gamleby som ligger langs en bratt klippe. På veien opp, passerer du blant annet to barokkirker. Og hvis du gjester Den franske rivieraen i februar, bør du få med deg sitronfestivalen som arrangeres i Menton hvert år, en unik by på din ferie.

Nyt livet i Antibes

Vest for Nice ligger perlene som rekker på en snor. Antibes, Juans les Pins og Cannes er trolig de mest kjente og besøkte steder for ulike mennesker på ferie. St. Maxime og St. Tropez er også verdt et besøk. Hvis du har små barn, og vil tilbringe en dag på en liten og trygg strand, bør du velge Antibes. Bystranda ligger i en vik bak murene som går ved havnen. Fra stranda har du kort vei til sentrum for lunsj, is og kanskje litt shopping. Antibes har også en unik samling Picasso-bilder. De finner du i Chaâteau Grimaldi. Her finner du tegninger, trykk, malerier og keramiske Picasso-gjenstander.

Kjenn på glamourlivet i Cannes

I mai hvert år arrangeres filmfestivalen i Cannes. Hvis du ønsker et glimt av kjendisene fra Hollywood, bør du legge en reise hit på ferie. Cannes har mer å by på enn filmfestival. Langs stranden snor den kjente Promenade de la Croisette seg med palmer, blomster, hotell, restauranter og ikke minst designbutikkene. En vandring her kan både gi ro i sjelen og slunken lommebok. I den gamle bydelen finner du kirken Notre-Dame déspaérance og det 22 meter høye tårnet Tour de Mont Chevalier. Midt i byen, bugner det av små restauranter som byr på gourmetopplevelser. Velg for eksempel blåskjell, som ofte serveres med pommes frites.

 • Menton på Den franske riviera

  Menton har knapt 30.000 innbyggere, og strekker seg fra havet og litt inn i landet.

Ta en tur til fjells

Ønsker du fred og ro fra sol og overfylte strender, bør du kjøre opp til fjellene i Saint-Martin-Vésubie. Tusen meter over havet, en kjøretur du vil huske lenge, viser den franske naturen seg fra sitt beste. Du kan toppe utflukten med et restaurantbesøk i byen, eller ta med egen mat og ha picnic i fjellheimen.

Tips til deg som vil leie feriehus

Når du besøker rivieraen, kan du velge blant et mylder av hotell, leiligheter og ikke minst feriehus. Feriehus er populært blant nordmenn, og det bugner av muligheter både med og uten basseng. Hvis du leier bil under oppholdet ditt, sparer du penger med å leie et hus som ligger noen kilometer unna strendene. Det lønner seg å bestille feriehus tidlig. Pågangen til husene er stor, og de fleste og mest populære leies ut i god tid før feriene. Utleierne har lagt godt til rette for at oppholdet skal bli en glede. De fleste byr blant annet på bocchia, badminton og tennismuligheter, i tillegg til basseng.

Hvis prisen betyr mer enn nærhet til strender, anbefaler vi å leie hus, i stedet for hoteller, i Valbonne. Her finner du flotte boliger som leies ut rimeligere enn husene i nærheten av Antibes og Cannes. I Valbonne opplever du samtidig den unike franske landsbykulturen. Her kan ungene løpe rundt i gatene, og du kan enkelt kjøpe nybakt brød om morgenen.

 • Cannes på Den franske riviera

  I Cannes kan du benytte noe av dagen til å vandre langs promenaden og gjøre som kjendisene og filmstjernene gjør, nyte sol, sommer, god mat og et besøk på flere flotte barer på de like flotte hoteller i byen.

Tips til deg som reiser med barn

Hvis du har med barn på reise finner du de mest barnevennlige strendene i Antibes og Juan les Pins. Også stranden i Villefranche er et paradis for de minste. Stranden i Nice er steinstrand. I tillegg er det til tider store bølger som kan gjøre det problematisk for små barn å bade. Rivieraen har, i tillegg til badelivet, en overflod av aktiviteter tilrettelagt for barn. I Marineland i Antibes, opplever ungene alt det havet har og by på, og mere til. Hver dag er det blant annet delfinshow.

Hvis du og barna vil ha en smak av det ekte franske, anbefales en tur til en av de mange landsbyene i Provence. Lokale bønder frister med smaksprøver av spennende frukter og grønnsaker som vi ikke opplever her hjemme. Ungene elsker å gå på oppdagelsesferd blant fruktbodene. I den romerske byen Fréjus finner du Aqualand. Vannparken er tilpasset de fleste barn, og spesielt de som ikke har vannskrekk. Vil dere ta nærmere 2.500 skilpadder nærmere i øyensyn, anbefales Le village de tortues i Gonfaron. Dette er en skilpaddepark som er laget for å verne om Hermannskilpadden.

 • Båtliv på Den Franske riviera

  Du kan leie vannski, vannscootere, surfebrett og mye annet moro langs hele kysten. På Centre Nautique kan du til og med få seiletimer. - Foto: Getty Images

Vannsport står også ofte høyt på ønskelisten til de unge. Du kan leie vannski, vannscootere, surfebrett og mye annet moro langs hele kysten. På Centre Nautique kan du til og med få seiletimer. Kombinasjonen av barnevennlige hoteller, strender, mat, aktiviteter og temepratur så er Den franske riviera utmerket for ferie med barn.

Nyttige reisetips

 • Bestill en ferie til Den franske rivieraen i god tid. Området er populært og selv om antallet flyvninger er mange, blir det ofte fullbooket
 • Lei bil på flyplassen og benytt noe av ferien til å reise til ulike byer på rivieraen. Flere av dem har unik historie, og tilbyr spesielle opplevelser
 • Hvis du vil leie feriehus, sparer du penger ved å leie noen kilometer vekk fra strendene
 • Lær deg noen franske gloser – franskmenn setter pris på at du forsøker deg med litt fransk
 • Hvis du reiser med barn, sørg for å gjøre ting på barns premisser. Velg utflukter og restauranter tilpasset barn

Les også:

 • Havna i Cannes på Den franske riviera i Frankrike

  Havna i Cannes på Den franske riviera i Frankrike

Været på Den franske riviera de neste 7 dagene

 • Mandag 10°
 • Tirsdag 15°
 • Onsdag 14°
 • Torsdag 14°
 • Fredag 14°
 • Lørdag 15°
 • Søndag 12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.