Albania reisetips - flotte strender og billig mat

Albania reisetips - flotte strender og billig mat

Fra de fantastiske strendene på Albanias riviera til historiske gater og monumenter i hovedstaden Tirana er du garantert en overraskelse eller to på din reise til lille, vakre Albania.

Albania - et nytt og spennende reisemål. Dette lille landet med sine 3 millioner innbyggere har ikke vært så tilgjengelig for turister før de siste årene. Nå er det flere og flere som har oppdaget at landet er full av hemmeligheter og mystikk, og det er ikke akkurat mangel på ting å se og oppleve. Med våre reisetips finner du ut at du fint kan kombinere ferien med noen dager i hovedstaden med sol og bad på Albanias riviera.

Tirana

Albanias hovedstad, Tirana, begynner sakte men sikkert å oppdages av turister verden over. Tirana er en av de mest livlige hovedstadene i hele Balkanområdet. Her finner du et stort utvalg museum og kunstgalleri som er verdt å se hvis du først skal besøke denne kunstneriske byen.

Albania har en lang historie med kommunisme, og med Good Albania kan du bestille en helt spesiell guidet tur gjennom de mest historiske stedene i Tirana. Du vil blant annet få se de såkalte sosialistbygningene, overvåkningsmuseet, de tidligere politiske styrkenes egne reserverte bydel Blloku, og sist men ikke minst, BunkArt. En gammel, majestetisk bunker bygd på 70-tallet av daværende diktator Enver Hoxha, som nå er dekket av fantastiske kunstverk. I tillegg får du sjansen til å smake på ekte albansk street food! Denne turen anbefales for deg som ønsker å dykke dypere inn i Albanias mørke historie, samt lære om landets kultur i dag.

 • Bunk Art i Tirana - 
Foto: Getty Images

  Bunk Art i Tirana - Foto: Getty Images

Tirana er en by som er høyst undervurdert av kulturhungrige turister. Hvorfor er uvisst, men den lille hovedstaden knekkes ikke av den grunn! Byen er rik på kultur og matopplevelser, og tilbyr en rekke utvalg restauranter, fra topp gourmet til koselige kafeer. Her finner du våre tre favoritter!

 • Padam

  Padam hører til Padam Boutique Hotel and Restaurant og er en av de mest elegante restaurantene i hele byen. Restauranten ligger inne i en villa fra 1930-tallet, og tilbyr en kulinarisk opplevelse ulik noen annen. De er kjente for å rett og slett skape kunstverk av de ferskeste sesongbaserte ingrediensene. Tips! Start med en forfriskende cocktail på verandaen før middagen, før den ultimate restaurantopplevelsen. Adr: Rruga Papa Gjon Pali II

 • Mullixhu

  Rett foran Tiranas kunstige innsjø, Grand Park of Tirana, finner du den stiligste restauranten i byen! Mullixhu inviterer gjestene sine til smaken av ekte tradisjonelle albanske smaker gjenskapt på en moderne og elegant måte. Resultatet er en spennende mix av gammelt og nytt. Maten kommer direkte fra en bondegård nord i landet, og vinen fra flere av Albanias beste vinprodusenter, inkludert Kantina Kallmeti. Dette er en opplevelse du absolutt ikke vil gå glipp av! Adr: Shëtitorja Lasgush Poradeci, Hyrja e Parkut tek Diga e Liqenit Artificial

 • Oda

  Om du er interessert i å prøve en autentisk albansk matopplevelse er det bare ett sted å gå - Oda! Den tradisjonelle restauranten er en av de siste stedene i Tirana hvor du blir servert typiske albanske delikatesser som blant annet fërgese, kukerec og mye mye mer. Restauranten er liten og veldig populær blant lokale som kommer hit for å nyte de tradisjonelle smakene. Mer albansk opplevelse skal du lete lenge etter! Adr: Rruga Luigj Gurakuqi

 • Albansk mat i Tirana -
Foto: Getty Images

  Albansk mat i Tirana - Foto: Getty Images

Albanias Riviera

 • Rivieraen i Albania

  er, sammen med hovedstaden Tirana, landets mest populære reisemål. Grunnen er veldig enkel; de langstrakte strendene av sand og småstein blendes perfekt med det turkise, krystallklare vannet som omgir kystens vakre landsbyer. Albanias kystlinje har med andre ord rikelig med strender, like i nærheten av Hellas hvor du må betale det dobbelte av hva du må i dette nye ferieparadiset. Funfact! Vet du hva slags valuta de bruker i Albania? Albansk Lek!

  Det krystallklare og rene vannet er alt man trenger på badeferie i Albania. Blir du lei kan du alltids ta turen videre til de naturlige kildene i nærheten av Saranda, eventuelt innsjøen på grensen til Macedonia. Det finnes et uendelig utvalg av badesteder å anbefale, men her finner du noen av våre favoritter.

 • Livadhi

  Landsbyen Himara er en av de mest besøkte på Albanias riviera, men har likevel klart å holde på sjarmen. Livadhi er en av de vakreste strendene du kan finne her, med sin hvite sandstrand omringet av oliventrær.

 • Saranda

  Kystbyen Saranda er sett på som den uoffisielle hovedstaden på Albanias riviera. Den er en av de mest besøkte byene i landet av flere grunner. Byen ligger på grensa til Hellas, rett ved øya Corfu, og har i tillegg sine egne unike strender. En av de er Pulebardha, en steinstrand omringet av natur og det fantastiske havet.

  Saranda havn i Albania - Foto: Getty Images
 • Ksamil

  Sør for Saranda finner vi Ksamil, en av Albanias beste strand destinasjoner for deg på utkikk etter noe helt spesielt. Ksamil her et ubeskrivelig vakkert landskap, med en bukt og tre små øyer som kan nås med båt, eller en liten svømmetur for de ekstra eventyrlystne. Tips! Lurt å unngå Ksamil i august måned, da det er en go-to destinasjon for albanere landet over.

  Ksamil strand i Albania - Foto: Getty Images
 • Gjipe

  Om du er på utkikk etter en utflukt kan Gjipe være svaret for deg. Gjipe ligger kun 8km fra Dhërmi, gjemt bort bak fjell og skog, og du skal virkelig lete lenge etter mer fredelige omgivelser. Hvorfor spør du? Vel, etter en 30 minutters tur til fots gjennom naturen, vil du nå stranden Gjipe, i tillegg får du en fantastisk utsikt over kysten. Dette er et syn du absolutt ikke vil gå glipp av.

Syri I Kalter - Det Blå Øyet

Syri I Kalter er forsåvidt ikke en strand, men en naturlig kilde. Uansett så er det verdt å oppleve! Denne nydelige perlen er det perfekte sted for en fredelig svømmetur i det som ses på som Albanias vakreste landskap. Syri I Kalter finner du på veien mellom Saranda og Gjirokaster, og om du allerede ikke forsto det så er det absolutt verdt turen!

Er du like klar som oss for å oppleve dette spennende ferieparadiset til sommeren?

Været i Tirana de neste 7 dagene

 • Fredag 14°
 • Lørdag 13°
 • Søndag 10°
 • Mandag 10°
 • Tirsdag 10°
 • Onsdag 11°
 • Torsdag 12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.