Reisetips til sidergårdene i Hardanger

Reisetips til sidergårdene i Hardanger

Noen ting bare hører sammen - frukt og Hardanger er en av de. Fruktdyrking i Hardanger har en lang historie, og de siste årene har det også blitt en stor produksjon av sider. Her får du våre beste tips til sidergårdene i Hardanger.

Det finnes mange sidergårder i Hardanger, og dette har blitt et populært reisemål for mange. Her har vi har valgt ut noen tips til deg.

 • Hardangergutane

  På østsiden av Sørfjorden, i et av landets største og eldste fruktdistrikt Sekse, finner du familiegården til Hardangergutane. Her er gamle tradisjoner bevart med å lage eplemost og sider fra kvalitetsepler modnet på Hardangervis. Flere eple- og fruktsorter benyttes i produksjonen. Noe kommer fra egen produksjon og resten fra dyktige fruktdyrkere i området.

 • Kvestad Sideri

  220 m.o.h., og godt rammet inn av fjord, fjell og fonn finner du Kvestad sideri. Et av de høyest beliggende sidergårdene ved Sørfjorden. Familiebedriften har drevet med siderproduksjon siden 1900-tallet. Sideriet produserer sideren 1808 som inneholder hele 4 forskjellige eplesorter. Sideren er halvtørr og sprudlende.

 • Store Naa Siderkompani

  Sideriet på Store Naa var til å begynne med et gammelt kyllinghus med 7500 kyllinger på 1990-tallet, men siden 2009 har huset stått tomt. Fruktproduksjonen har vokst fra 150 til 1500 forskjellige eple- morell- og plommetrær. Idag produserer sideriet 57/2 sideren, i tillegg til utvikling og prøvesetting av nye produkter.

 • Ingenting smaker som epler fra Hardanger - Foto: Getty Images

  Ingenting smaker som epler fra Hardanger - Foto: Getty Images

 • Lofthus Ekspedisjon

  Helt nede ved fjordkanten i Lofhus i Hardanger, finner du Lofthus Ekspedisjon. Her har Skjenkestova vært i kontinuerlig drift siden 2005 og er en populær møteplass for både lokale og tilreisende.

  Konseptet er å være en møteplass og kulturarena hvor det formidles kulturhistorie og tilbys lokale produkt som sider fra Hardanger, eplejuice, øl og lokale matvarer. Lofthus Ekspedisjon har også en av Hardangers flotteste uteserveringer om sommeren.

 • Utsikt over Lofthus i Hardanger - Foto: Getty Images

  Utsikt over Lofthus i Hardanger - Foto: Getty Images

Andre sidergårder å merke seg er Aga Sideri i Ullensvang, Edel Sideri på Åkre gård i Ullensvang, og Alvavoll frukt- og sidergård ovenfor Lofthus.

For deg som ønsker en arrangert tur har du flere alternativer å velge mellom. Her er noen favoritter.

 • Frukt- og siderruta i Ulvik - Taste Hardanger

  Frukt- og siderruta er et samarbeid mellom Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse gård og Ulvik Frukt og Sideri. Hvert år arranger de tre gårdene to festivaler; Siderslepp i mai og Fruktslepp i oktober. Her feires årets produksjoner! Alle gårdene har utsalg av både sider og andre produkter som fersk frukt, kjøtt og eplejuice.

  For deg som ønsker guidet tur på ditt besøk anbefales det å kontakte hver gård individuelt. Alle gårdene ligger i gangavstand fra Ulvik sentrum og tilbyr helt unike opplevelser.

  Frukt- og siderruta kan bookes gjennom Taste Hardanger.

 • Sider Cruise - See the Fjords

  Et fjordcruise kombinert med sidersmaking må jo være den perfekte opplevelsen!

  See the Fjords har nå skapt nettopp dette tilbudet for deg. Yachten Princess 50 tilbyr sidercruice turer på forespørsel og tar deg til flere av sidergårdene i Hardangerfjorden. Her finnes både pakketilbud og skreddersydde tilbud for deg med mer spesifikke ønsker.

  Dette er så nært nasjonalromantisk Hardanger natur du kan komme, kombinert med deilige, lokale smaker!

 • RIB fjordsafari med sidersmaking - Trolltunga Active

  En RIB fjordsafari med sidersmaking passer perfekt for deg som ønsker å kombinere smakingen med fart og spenning.

  Trolltunga Active tilbyr nettopp det - en kombinasjon av natur, sightseeing og kulturelle opplevelser. Turen starter i sentrum av Odda og fortsetter gjennom den vakre Sørfjorden.

  Du kan du booke en fjordsafari som inkluderer stopp og besøk hos flere fruktgårder på veien.

 • Fantastisk naturlandskap langs Hardangerfjorden - Foto: Getty Images

  Fantastisk naturlandskap langs Hardangerfjorden - Foto: Getty Images

Det finnes mange gode alternativ for overnatting i Hardanger. Her er noen utvalgte favoritter.

 • Hotell Ullensvang

  Det er lett å finne roen på hotell Ullensvang! Hotellet ligger rett ved sjøen langs vakre Hardangerfjorden og med utsikt mot isbreen Folgefonna.

  Her er mulighetene for avslapping stor. Slapp av i hagen, ta et bad på den rolige stranda eller i hotellets to bassenger. Her finnes nemlig både et oppvarmet basseng inne og et evighetsbasseng ute. Her er det med andre ord lett å ta en pause fra hverdagen.

 • Hardangertun hytter og familiepark

  Dette hyggelige familiehotellet ligger kort vei fra Hardangerfjorden og Lofthus, og er bare noen minutter fra Ullensvang sentrum. Hotellet byr på utendørs svømmebasseng, lekeplass, bagasjeoppbevaring og en avslappende solterrasse.

  Her kan du nyte turer i det flotte naturområdet rundt, og de har minigolf og bordtennis på hotellområdet. Hardangertun har 34 rom og passer perfekt for deg som reiser med familien.

 • Vikinghaug Apartments

  Vakre og historiske Vikinghaug ligger i Odda med en uforglemmelig utsikt over vann, foss, fjell og fjord.

  Her bor gjestene i store romslige leiligheter med tre-fire soverom, bad, kjøkken og stue. Vikinghaug er et godt utgangspunkt for sidereventyr i Hardanger. Her finnes i tillegg godt merkede turstier i og rundt Odda for deg som vil inkludere en topptur på ferien.

 • Fruktdyrking er hovednæringen i Hardanger - Foto: Getty Images

  Fruktdyrking er hovednæringen i Hardanger - Foto: Getty Images

Besøke sidergårdene

Det er mange som velger bilferie når de reiser på sidereventyr, men om sommeren finnes også et annet populært alternativ. Hybridbåten Vision of the Fjords kjører i rute på Sørfjorden, fra Odda og Lofthus til Aga.

Du kan velge å ta turen som sightseeing fjord cruise, eller om du vil hoppe i land for et gårdsbesøk eller to. Kanskje blir det litt sidersmaking underveis? Båten gjør det i alle fall enkelt så valget blir opp til deg!

Er du klar for å oppleve sidergårdene i Hardanger? FINN hjelper deg på veien!