Disse fellene bør du unngå i budrunden

Disse fellene bør du unngå i budrunden

Det er viktig å holde hodet kaldt i en budrunde. Her er ekspertens tips for å unngå en skikkelig smell.

Våren er høysesong for kjøp og salg av bolig. Det ligger ti-talls tusen boliger for salg på FINN eiendom, og i snitt blir hver boligannonse sett over 4000 ganger. Det nærmer seg vår og en budrunde er kanskje i luften, så husk å holde hodet kaldt.

Mye over prisantydning

Trafikken på FINN viser at det ofte er de samme boliger som er interessante for flere. I de store byene er det gjerne de små og sentrale leilighetene som har høye besøkstall, og i etterkant ser vi ofte at en slik bolig går mye over prisantydning, sier Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom.

Det ligger en rekke leiligheter i Oslo til salgs på FINN

  • Johan Fredrik Høvås

    Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom mener at det ofte er de små, sentrale leilighetene i de store byene som tiltrekker seg mange besøkende. (Foto: Caroline Roka)

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, bekrefter tendensen, og anbefaler at man holder hodet kaldt i slike budrunder. - Det er ingen tvil om at det er lett å bli revet med i en budrunde. Jeg anbefaler alle som skal kjøpe bolig å sette en makspris på forhånd, og at man videre holder seg til den maksprisen. På den måten unngår man å bruke mer enn man har planlagt, sier Sandmæl.

Her finner du eneboliger i Oslo og Akershus til salgs på FINN

Juridisk bindende

I tillegg til å by over evne er det flere andre feller man kan gå i når man skal by på drømmeboligen. I noen tilfeller kan det handle om to drømmeboliger, som har budrunde samtidig.

  • Det er viktig å huske at et bud er juridisk bindende. Avtalen er inngått når budet er akseptert innenfor tidsfristen. Jeg anbefaler at man ikke deltar i flere budrunder samtidig. Plutselig ender du opp som eier av to boliger, med alle økonomiske forpliktelser det innebærer, sier Sandmæl.

Også Gårds- og småbruk er populære søk på FINN.

Skriftlig avslag

Hvis du ønsker å legge inn et bud på en annen bolig bør du alltid be om et skriftlig avslag på den boligen du allerede har lagt inn bud på.

  • Selv om det har kommet inn høyere bud enn ditt siste, betyr ikke det nødvendigvis at du har tapt budrunden. Hvis det viser seg at den andre budgiveren ikke har godkjent finansiering, kan selgeren likevel akseptere ditt bud, sier Sandmæl.
  • Silje Sandmæl

    Forbrukerøknom Silje Sandmæl anbefaler alle som skal kjøpe bolig å sette en makspris på forhånd, og holde seg til den. (Foto: Stig B. Fiksdal)

Megleren er selgerens venn

Sandmæl understreker også at det er viktig å tenke på hvem som er megleren sin oppdragsgiver. Megleren jobber i hovedsak for en boligselger. Ikke fortell hvor maksgrensen din går til en megler, eller hvilken ramme finansieringsbeviset ditt har. Da mister du all mulighet til å være taktisk, sier Sandmæl.

Jeg anbefaler alle som skal kjøpe bolig å sette en makspris på forhånd, og at man videre holder seg til den maksprisen. På den måten unngår man å bruke mer enn man har planlagt, sier Sandmæl.

Eneboliger til under Kr. 7.000.000,- og med lademulighet.

Se flere på FINN.no