Ut av Gryta fra Oslo til Alta

Ut av gryta - fra Oslo til Alta!

Lars-Erik (39) fra Søndre Norstrand fant et mer behagelig liv i Alta.

– Jeg har egentlig aldri følt meg som en bygutt, forteller Lars- Erik Arstad (39).

Den blide avdelingslederen ved Alta Omsorgsenter flyttet til Tromsø i 2016, så videre til Alta i 2018 – før pandemi og det hele. Han går ikke med planer om å flytte tilbake til “gryta” med det første. Lars–Erik, som blant annet har drevet med stisykling i mange år, forteller at han var mer i marka enn i sentrum også da han bodde i Oslo. At han endte opp "nordpå", var ikke helt tilfeldig:

– Jeg har slekt nord for Tromsø, så vi har vært mye oppover helt siden jeg var liten gutt. Vi dro dit stort sett hver sommer. Så kom tida at mamma og pappa fikk råd til å dra til syden, mimrer han, og smiler:

– Det var litt andre tider den gangen.

Med slekt i området ble det naturlig for Lars-Erik å flytte til Tromsø, da han først bestemte seg for å gjøre alvor av planene om flytte nordover på mer permanent basis. Så skjedde ting fort:

– Jeg møtte det som nå er kona mi, og snart ventet vi tvillinger! Hun har slekt i Honningsvåg, så da ble det å flytte nærmere dem, og dermed enda lenger nord – hit til Alta.

– Jeg forelsket meg i naturen her oppe, og har blitt veldig glad i omgivelsene og det Alta har å tilby, forteller han.

  • Utsikt over fjorden i Alta.

    Utsikt over fjorden i Alta.

Mørketid og “søring-trekk”


Har du blitt en ekte nordlending nå? Synes du "søringene" sutrer fælt over 5 cm snø og sommerdekk hver høst?


– Det går helt av seg selv, det der. Å bli en nordlending, eller finnmarking. Det skjer litt sånn automatisk over tid. Men som innflytter vil jeg nok alltid ha noen “søring-trekk”, noe man blir minnet på med jevne mellomrom, ler han.

– Alta er ganske annerledes enn Nordstrand, på alle plan. Men nå trives jeg faktisk bedre her oppe, sier Lars-Erik, som heller ikke har noe i mot mørketida:

– Det er en fantastisk tid! Riktignok er det noen måneder der man blir litt trøtt og sliten, lunta blir litt kortere. Men det er alle her oppe så vant til, at det tenker man egentlig ikke noe mer over.

  • Mørketiden i Alta varer fra 25. november til 17. januar. Nordlyset kan være et fint lyspunkt.

    Mørketiden i Alta varer fra 25. november til 17. januar. Nordlyset kan være et fint lyspunkt.

Små forhold, stort fellesskap

– Den største forskjellen er at det er mindre, forteller Lars-Erik.

– Da jeg kom til Alta, jobbet jeg på legevakta. Da møtte jeg veldig mye folk. Så det er jo litt spesielt, men man drar uansett kjensel på folk på en annen måte når det er mindre forhold. Det er mye fokus på naturen her oppe, man møtes ute i naturen. Jeg kjenner i alle fall på en annen fellesskapsfølelse enn jeg gjorde i Oslo hvor det bor så mange, utdyper han.

– Man føler seg som en slags gjeng fra nord! Jeg kan ikke beskrive det på noen bedre måte.

Mer for pengene

Lars-Erik solgte en OBOS-leilighet i Oslo før han flyttet nordover. Da han møtte kona, investerte de i et hus i Tromsø før de altså endte opp på boligmarkedet i Alta. Han forteller at han ble overrasket over at prisene var såpass høye der:

– Jeg så for meg at da vi solgte i Tromsø så kunne vi kjøpe et palass i Alta, og en fin liten bil på sida, ler han.

– Men sånn var det faktisk ikke. Man får naturligvis mye mer for pengene sine rent arealmessig her, sammenlignet med Oslo. Men prisene er fortsatt ganske høye, og det virker på meg som både leiligheter og hus selges ganske raskt for tiden, mener Lars-Erik.

Store forskjeller

Kristin Amundsen, adm. direktør i Eiendomsmegler1 Nord-Norge er enig i at det er god fart i markedet i Alta for tiden:

– Boligmarkedet startet litt tregt i 2022 grunnet innføring av de nye lovkravene til tilstandsrapport for alle som skal selge bolig, forklarer hun.

  • Kristine Amundsen, Administrerende Direktør i Eiendomsmegler1 Nord-Norge.

    Kristine Amundsen, Administrerende Direktør i Eiendomsmegler1 Nord-Norge.

– I årets første måneder ble det lagt ut færre boliger for salg enn samme tid i fjor, dermed fikk boligene som lå i markedet også et ekstra prispress. Dette medførte en økning i boligprisene i Alta i første kvartal med 3 %. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var boligprisene 4,1 % høyere. Vi ser også at prisene har fortsatt å øke nå i andre kvartal, og vi merker spesielt en stor etterspørsel etter eneboliger, utdyper Amundsen – som mener forskjellen på boligmarkedet i Alta og Oslo er stor:

– Markedet i Alta er naturlig nok mer oversiktlig. Det er også betydelig forskjell på omløpshastigheten. I Oslo går boligene svært raskt unna, mens her i Alta har boligkjøperne litt mer tid på seg til å områ seg i markedet.

– I tillegg er selvfølgelig prisnivået svært ulikt. For en to-roms i Oslo, får du en flott enebolig med stort tomt, utsikt og garasje i Alta, avslutter hun.

Kilde statistikk: Eiendom Norge

  • Du får mer for pengene i Alta. Her er et typisk boligområde.

    Du får mer for pengene i Alta. Her er et typisk boligområde.

Investere i å leve

Selv om den gamle Oslo-gutten Lars-Erik på ingen måte savner stresset og jaget i Oslo, har har en innrømmelse å komme med:

– En som meg, som har vært vant til Oslo-trafikken, kan noen ganger få litt høye skuldre av at ting går såpass sakte! Han ler.

– “Kommer vi ikke i dag, så kommer vi i morgen”. Det er litt mer mentaliteten.
Avdelingslederen synes rett og slett han har funnet et mer behagelig liv her nord:

– Ja, det har jeg. Det er noe helt annet. Lavere skuldre. I tillegg er det ting som reinere luft, nærheten til naturen. Det gjør noe med deg. Omgivelsene påvirker oss, avslutter den relativt nybakte finnmarkingen, som helt klart vil anbefale folk å flytte nordover:

– Jeg vil anbefale alle å prøve et liv nordpå, helt klart. Spør du meg er det helt fantastisk!