Tesla - elbilvisjonen som ble virkelighet

Tesla - elbilvisjonen som ble virkelighet

Den grunnleggende idéen var at Tesla skulle være mer enn en bilprodusent. Det skulle også bli et høyteknologisk selskap med egenutviklet kjerneteknologi på tre områder; batteri, software og motor.

I 2003 ble Tesla Motors grunnlagt i California av to ingeniører som ville utvikle en elektrisk sportsbil. Året etter engasjerte Elon Musk seg i selskapet.

Bilmerket er oppkalt etter Nikola Tesla (1856-1943), en serbisk-amerikansk oppfinner, fysiker og ingeniør. Bilen deler for øvrig navn med måleenheten tesla, som beskriver magnetiske felt, og flyplassen Beograd Nikola Tesla i Serbia.

I 2008 startet produksjonen av Tesla Roadster. Omtrent samtidig kunngjorde medgründer Musk at neste hovedmål var å lage en romslig sedan personbil, kjent som Model S. Så kjøpte selskapet en bilfabrikk i California, som tidligere var eid av GM og Toyota. Det er her, i Fremont, at de fleste Teslaene har sett dagens lys.

Tesla Model S kom på markedet i USA i 2012. I Norge ble den en umiddelbar suksess. Tesla Model S ble den mestselgende av alle nye biler i Norge i to av årets måneder i 2013 – uansett motortype. Snart kom andre land etter, og Model S ble snart den mest solgte elbilen i verden.

Spesielt de første årene var Norge et viktig marked for Tesla, med flest solgte biler i forhold til innbyggertallet. Dette var mye takket være gunstige avgiftsfritak.

Introduksjonen av Tesla Model S medvirket til at antall solgte elbiler steg fra et par tusen i 2011 til over 10.000 to år senere.

De siste årene har Tesla toppet salgslistene for nye biler. Når det nå blir stadig flere Tesla-eiere som bytter til nyere modeller, finner du et større utvalg av bruktbiler fra Tesla på FINN.

  • Tesla på landeveien Getty 1138861629
  • Ta deg en "powernap" mens Teslaen lader - Foto: Getty Images

    Ta deg en "powernap" mens Teslaen lader - Foto: Getty Images

Bilen planlegger turen din

Et av Teslas suksesskriterier er at de bygger ut egne nettverk med ladestasjoner i alle land der de selger sine biler. Bilens innebygde navigasjonssystem gir deg et Tesla supercharger-kart. Fordelen med å bruke Tesla superladere er blant annet at ladingen går mye raskere enn ellers – og at automatikken fjerner mulig rekkeviddeangst.

Navigasjonssystemet regner nemlig ut, og forteller deg hvor det er mest gunstig å stoppe for å lade. Skal du for eksempel reise fra Trondheim til Fredrikstad, er det bare å legge inn ruten. Så får du beskjed om hvilke Tesla ladestasjoner du skal bruke for å få mest mulig ut av batteriet – både bilens og ditt eget. For det er ikke uvanlig å se sjåfører i «powernap» mens en Tesla lader.