Tesla - elbilvisjonen som ble virkelighet

Tesla - elbilvisjonen som ble virkelighet

Den grunnleggende idéen var at Tesla skulle være mer enn en bilprodusent. Det skulle også bli et høyteknologisk selskap med egenutviklet kjerneteknologi på tre områder; batteri, software og motor.

Publisert 8. september 2021 kl. 10.01

I 2003 ble Tesla Motors grunnlagt i California av to ingeniører som ville utvikle en elektrisk sportsbil. Året etter engasjerte Elon Musk seg i selskapet.

Bilmerket er oppkalt etter Nikola Tesla (1856-1943), en serbisk-amerikansk oppfinner, fysiker og ingeniør. Bilen deler for øvrig navn med måleenheten tesla, som beskriver magnetiske felt, og flyplassen Beograd Nikola Tesla i Serbia.

I 2008 startet produksjonen av Tesla Roadster. Omtrent samtidig kunngjorde medgründer Musk at neste hovedmål var å lage en romslig sedan personbil, kjent som Model S. Så kjøpte selskapet en bilfabrikk i California, som tidligere var eid av GM og Toyota. Det er her, i Fremont, at de fleste Teslaene har sett dagens lys.

Tesla Model S kom på markedet i USA i 2012. I Norge ble den en umiddelbar suksess. Tesla Model S ble den mestselgende av alle nye biler i Norge i to av årets måneder i 2013 – uansett motortype. Snart kom andre land etter, og Model S ble snart den mest solgte elbilen i verden.

Spesielt de første årene var Norge et viktig marked for Tesla, med flest solgte biler i forhold til innbyggertallet. Dette var mye takket være gunstige avgiftsfritak.

Introduksjonen av Tesla Model S medvirket til at antall solgte elbiler steg fra et par tusen i 2011 til over 10.000 to år senere.

De siste årene har Tesla toppet salgslistene for nye biler. Når det nå blir stadig flere Tesla-eiere som bytter til nyere modeller, finner du et større utvalg av bruktbiler fra Tesla på FINN.

Bilen planlegger turen din

Et av Teslas suksesskriterier er at de bygger ut egne nettverk med ladestasjoner i alle land der de selger sine biler. Bilens innebygde navigasjonssystem gir deg et Tesla supercharger-kart. Fordelen med å bruke Tesla superladere er blant annet at ladingen går mye raskere enn ellers – og at automatikken fjerner mulig rekkeviddeangst.

Navigasjonssystemet regner nemlig ut, og forteller deg hvor det er mest gunstig å stoppe for å lade. Skal du for eksempel reise fra Trondheim til Fredrikstad, er det bare å legge inn ruten. Så får du beskjed om hvilke Tesla ladestasjoner du skal bruke for å få mest mulig ut av batteriet – både bilens og ditt eget. For det er ikke uvanlig å se sjåfører i «powernap» mens en Tesla lader.