Mercedes-Maybach er luksus fra topp til tå

Mercedes-Maybach er luksus fra topp til tå

Fra luftskip til landjordens luksuscruisere.

Hvis du aldri har ofret bilmerket Maybach en tanke, er det kanskje fordi du kjører selv – og ikke har privatsjåfør. Maybach er nemlig Mercedes’ svar på Rolls-Royce. Mange vil hevde at de aldri har kommet opp på samme nivå, men Maybach er ment å appellere til den samme målgruppen.

Maybach
var i mange år et eget bilmerke, før det ble innlemmet i Mercedes-stallen. Det hele startet med at Wilhelm Maybach og sønnen Karl produserte motorer for zeppelinere, altså luftskip, og senere busser. I 1919 begynte de å eksperimentere med å bygge personbil. To år senere lanserte de den første modellen på bilmessen I Berlin. De neste tiårene satset Maybach parallelt på å produsere luksusbiler og dieselmotorer til tog, marinefartøy og stridsvogner.

  • Luksuriøst interiør i en Mercedes Maybach

    Luksuriøst interiør i en Mercedes Maybach

Etter krigen ble ikke personbilproduksjonen opp igjen. Men selskapet fortsatte å bygge motorer for industriell bruk. Dette skjedde i samarbeid med Mercedes-Benz og MAN, og Maybach ble kjøpt opp på 1960-tallet.

Fra 1964 til tidlig på 1980-tallet produserte Mercedes-Benz modellen Mercedes-Benz 600 for luksusmarkedet. Den ble markedsført som «Der grosse Mercedes», altså den store. Navnet ble hengende ved og brukes fortsatt om de største og tyngste modellene.

Så kom Mercedes-Benz med et nytt luksusbilkonsept rundt årtusenskiftet. Dermed var Maybach-navnet gjenfødt, og det ble lansert som et eget bilmerke. Modellnavnene er Maybach 57 og Maybach 62. Setter du et komma i tallet, får du bilens lengde i meter.

I dag markedsføres bilene under navnet Mercedes-Maybach. I følge produsenten kjennetegnes deres modeller av den ultimate luksus og håndlaget kvalitet i alle detaljer. Maybach kommer som cabriolet, som GLS – altså SUV – og som S-klasse i tidløs eleganse. Har du en presentabel herregård, millioner å avse – og innflytelsesrike venner du vil imponere, er et bare å velge fra øverste hylle.