P9040263c

Mentorskap i FINN

Brått endret arbeidsmarkedet seg for studenter og nyutdannede, men heldigvis finnes det to-the-bone ildsjeler! En av disse er Vemund Santi, utvikler i FINN.no. På privaten har nemlig Vemund tilbudt seg å være sommer-mentor for teknologistudenter som har fått avlyst sommerjobben i forbindelse med koronasituasjonen. Et skikkeligt fint initiativ synes vi, og noe som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Vi tok en prat med ham for å høre mer om hvordan han kom på dette og hvordan har ser for seg opplegget.

Publisert 3. juni 2020 kl. 16.06

Hei Vemund! Du har altså kommunisert i dine kanaler at du tilbyr mentorskap i sommer for to eller en gruppe med studenter som ønsker det. Dette synes vi er en skikkelig fin gest! Hvordan ser du for deg at dette samarbeidet skal være?

Jeg ser for meg et opplegg på 6 - 8 uker (kortere/lengre avhengig av hva man ønsker, ferie ++), hvor man gjennomfører et prosjekt helt fra idèfasen til produksjonssetting i en eller annen form. Om man ønsker å fokusere mer på frontend eller backend er opp til en selv, eller om man heller ønsker å lage et bibliotek eller annet verktøy er det også mulig.

Du trenger ikke ha en ferdig idè for å bli med, men du må i det minste ha gjort deg opp en mening om hva du ønsker å fokusere på og lære mer om. Du må også være villig til å bruke en del tid på dette, om man ikke legger inn en innsats lærer man sjeldent noe.

Hvor kommer dette initiativet fra og hvorfor ønsker du å engasjere deg for studenter?
Selve idèen hørte jeg om fra en venn fra studietiden som nå jobber hos CGI Norge, Aleks Gisvold, som tilbød seg å være mentor for et par studenter som har mistet sommerjobben på grunn av pandemien.

Det er ikke lenge siden jeg var student selv, og vet hvor viktig det er med relevant erfaring når man skal ut å søke jobb. På grunn av den situasjonen vi er i nå, er det derfor mange som går glipp av muligheten til å bygge seg opp kompetanse over sommeren, og dermed har de mindre å vise til når de skal ut på jobbjakt. Jeg hadde selv satt stor pris på om noen ville veilede meg en sommer uten sommerjobb, så derfor ønsker jeg å tilby det samme til andre.

Har du satt noen "krav" til de som melder sin interesse?
Det viktigste er at du er motivert til å gjøre en jobb i løpet av sommeren. Du må være såpass selvdreven at du kan programmere uten at jeg henger over deg konstant, litt som forventningene i en vanlig, relevant sommerjobb. Jeg kommer ikke til å skrive koden for deg, men jeg bistår gjerne til å se over pull-requests, bistå i valg av teknologi, arkitektur, kodeorganisering eller å holde kræsjkurs i programmeringskonsepter og rammeverk. Ellers er jeg åpen for sparring om alt.

Om jeg ikke kan svaret på noe du spør om, så skal jeg gjøre mitt beste til å sette meg inn i det og lære det.

Tenker du å møte menteene fysisk, eller skal alt gå over video?
Det er opp til menteene å bestemme. I utgangspunktet er jeg åpen for å møtes fysisk, så lenge man overholder FHIs gjeldende smittevernregler. Det finnes nok av gode verktøy til å samarbeide over nettet også, så om man ønsker en heldigital sommer er det greit for meg det også.

Når og hvordan skal du velge prosjekt eller personer?
Det gjøres fortløpende, så jo før du tar kontakt jo bedre. For at jeg skal ha nok tid til hver enkelt har jeg satt en grense på 2 - 3 personer eller små grupper, hvor jeg allerede har sagt ja til èn. Jeg kjenner dog flere som også har tilbudt seg å være mentor i sommer, så om jeg ikke har kapasitet til å følge opp flere setter jeg deg gjerne i kontakt med en av dem.

Har du noen forventninger til sluttresultat - hva skal komme ut av dette?
Jeg tenker det viktigste vi gjør denne sommeren er at vi begge lærer oss noe nytt, og at man får erfaring med å utvikle et prosjekt helt fra idèstadiet til det er live ute i produksjon. Det vil være gull verdt å kunne vise til ved senere anledninger, ikke minst med tanke på all erfaring man får opparbeidet seg ved å faktisk dytte ut et produkt som en tilgjengelig tjeneste.

Så skal vi selvfølgelig ha det gøy!

Dette synes vi i FINN er et fantastisk initiativ. Her er link til Vemund’s Linkedin hvor man kan ta kontakt. Vi i FINN er skikkelig stolte av ildsjeler som Vemund, og vi ønsker ham og hans mentees masse lykke til i sommer!

BIO

 • Navn

  Vemund Santi

 • Hva jobber du som?

  Utvikler

 • Hvor lenge har du jobbet i FINN?

  Straks 10 måneder - jeg begynte i begynnelsen av september 2019

 • Hva og hvor studerte du?

  Datateknologi på NTNU hvor jeg spesialiserte meg innenfor AI, så hadde jeg i tillegg et utviklingsår på ETH i Sveits hvor jeg for det meste tok statistikk og data science-fag.